Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 12974 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Różne
jak oglądać canal+ przez tuner tv? 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "jak oglądać canal+ przez tuner tv?"   

gardos
 Wysłana - 2 grudzień 2003 22:49        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam!!!
Mam pytanie, zamierzem kupić sobie kartę tv, tylko nie wiem jaką wybrać (zastanawiam się miedzy aver studio 303, a winfast 2000 expert), a chodzi mi przede wszystkim o odkodowanie canal+, czy jest jakiś program współpracujący z którąś z tych kart, jeżeli tak , to jaki? Z góry dziękuje za rady. Pozdrawiam gardos.

muzyka2
 Wysłana - 5 grudzień 2003 16:27      [zgłoszenie naruszenia]

coś takiego chyba nie jest możliwe
ponieważ canal+
od jakiegoś czasu nie nadaje kodowanego przekazu analogowego
z nadajników naziemnych
co innego z satelity ale do tego potzeba cyfrowy tuner satelitarny
zamontowany w komputerze.
są takie po około 300zł.
Z satelity Astra można takim tunerem przeglądać internet za darmo
a co do rozkodowania pakietu cyfra+ to napewno są jakieś programy
oczywiście "Polak potrafi"

muzyk

Ss
 Wysłana - 14 grudzień 2003 00:10      [zgłoszenie naruszenia]

Gdy anal+ nadawał jeszcze naziemnie to kupiłem sobie jakąś starą kartę aver tv i odpaliłem program BorgTv. Wszystko działało bajerancko Najpierw polecam wybór programu, spojrzenie jakie typy chipów kart tv obsługuje a potem kupienie karty.

--------------------
Zrób SE to sam

sir Iwan
 Wysłana - 16 grudzień 2003 22:52      [zgłoszenie naruszenia]

Jeżeli masz dostęp do BadziewAsterCity to bez problemu odbierzesz wszystkie Anale+
Warunek: karta powinna być oparta na chipsecie BT 848 lub 878 oraz mieć możliwość "video capturing'u" czyli zgrywania obrazu. Tunery zewnętrzne działające we współpracy tylko z monitorem niestety, ale nie nadają się do tego typu zastosowań. Karty, które chcesz kupić są na innych chipsetach, nowej generacji. Jak do tej pory jeszcze nie ma na nie softu do Anala+

Poniżej kilka obstrukcji Anala+ nie mojego autorstwa (z jakiej strony www nie pomnę, skleroza nie wybiera)

...program MoreTV oraz CPlusWin lub inny (dźwięk). Na początku uruchom dekoder dźwięku. Wcześniej należy wyciszyć dźwięk z tunera i wybrać jako źródło nagrywania line-in. Dekodowany dźwięk słychać na wave-out. Słyszymy, lecz nic nie widać - przyszła pora na MoreTV. Po zainstalowaniu polskiego patcha interfejs jest spolszczony, co ułatwia konfigurację. Więc szybciutko: tryb VGA (okno lub pełny ekran, różne rozdzielczości i jakości - indywidualnie), Hardware - Tuner (dla Zoltrixa - Hauppage Win-TV), Dekodowanie - linie testu (20-30 powinno wystarczyć, powyżej 50 obraz będzie szarpać). Teraz opcja Zapisz wszystko i Uruchom. Należy chwilę poczekać, aż program stworzy plik indexowy dla odpowiedniej liczby linii testu. Teraz trzeba wybrać kanał.
W przypadku zaniku kolorów pomoże klawisz F12 - zmienia fazę PAL. Jeśli wszystko gra - gratulacje, jeśli nie - z powrotem do konfiguracji. Pamiętaj - w katalogu MoreTV musi znajdować się plik key.txt.

Gdyby nie wyszło z MoreTV zawsze można spróbować innych programów. Jesli posiadasz w miarę mocny komputer, tzn ponad 600 mhz, spróbuj BorgTV. Szeroki wybór znajdziesz na stronie TVMANIA.

Program MoreTV umożliwia dekodowanie tylko systemu Nagravision/Syster, w którym nadaja wszystkie analogowe programy C+ oraz m.in. niemieckie Premiere. Jakkolwiek istnieje wiele sposobów kodowania, tylko Syster "daje się" rozkodować amatorsko z zadowalającymi rezultatami. Inny znany system - Videocrypt (m.in. MTV, BSkyB) jest znacznie bardziej skomplikowany, chociaż dostępne są już jego "łamacze". Pogięty, czasem kolorowy obraz chyba nie jest jednak pełnią szczęścia....

koniec cytatu

Jeszcze uwaga dotycząca transmisji sportowych. Żeby oglądać mecze bez zakłóceń konieczne jest ustawienie ilosci linii testowych na ok.80. Będzie trochę klatkować, ale obraz powinien być w miarę stabilny.

Ss
 Wysłana - 16 grudzień 2003 23:21       [zgłoszenie naruszenia]

Polecam BorgTV, dekoduje dźwięk i obraz. Wciskasz guzik żeby automatycznie dobrał parametry albo lekko użyjesz suwaka i działa Tyle że kompa strasznie żre, nic lepiej nie rób w tle.

--------------------
Zrób SE to sam

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

jak oglądać canal+ przez tuner tv?

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL