Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 2009 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Radio
jak podlaczyc radio sam do wiezy? 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "jak podlaczyc radio sam do wiezy?"   

pablo267
 Wysłana - 8 marzec 2007 09:56        | zgłoś naruszenie regulaminu

jest wogole taki sposob? bo u kumpla kiedys widzialem mial tak porobione ze mial normalnie radio samo podlaczone pod jakis zasilacz czy cos od tego glosniki i pieknie gralo:) mozecie to wytlumaczyc w jak najbalalniejszy sposob bo ja z elektronika to nie bardzo...

impaller
 Wysłana - 8 marzec 2007 10:08      [zgłoszenie naruszenia]

poprzez wyjscie z radia na wzmacniacz podpinasz do zestawu i gra a zasialanie to albo dobry zasialacz stabilizowany albo akumulator + prostownik

LUXMAN LV-112
LUXMAN D-112
LUXMAN TD-377
Infinity RS 3000

pablo267
 Wysłana - 8 marzec 2007 10:15      [zgłoszenie naruszenia]

ale jak poprzez wzmacniacz?? moze jakies zdjecia? pls wielkie

Zmieniony przez - pablo267 w dniu 2007-03-08 10:16:08

impaller
 Wysłana - 8 marzec 2007 14:57      [zgłoszenie naruszenia]

z kad ja ci zdjecia wezme?/ co to masz za radio ma wyjscie na wzmacniacz>> zazwyczaj 2x rca podpinasz poprostu kablem sygnalownym do wejscia we wzmacniaczu

najprawdopodobniej taki kabel

a tu masz powiedzmy schemat podlaczenia
[http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f9e5a33574f4e8a8.html]

Zmieniony przez - impaller w dniu 2007-03-08 15:08:31

LUXMAN LV-112
LUXMAN D-112
LUXMAN TD-377
Infinity RS 3000

pablo267
 Wysłana - 9 marzec 2007 09:37      [zgłoszenie naruszenia]

wystarczy tylko tym kablem podpiac radio samo do wieży i bedzie gralo czy jeszcze czeba jakis zasilacz? sorki ze tak pytam ale zielony w tym temacie jestem;/

impaller
 Wysłana - 9 marzec 2007 09:41      [zgłoszenie naruszenia]

no potrzebny jest zasialacz do rada ono jest zasilane normalnie z instalacji samochodowej 12v AC a w sieci masz 230V DC wiec jak podepniesz bezposrednio to padnie radio

LUXMAN LV-112
LUXMAN D-112
LUXMAN TD-377
Infinity RS 3000

pablo267
 Wysłana - 9 marzec 2007 09:44      [zgłoszenie naruszenia]

aha... a skad taki zasilacz moge zalatwic? kupic gdzies czy np jakis z starego kapa bedzie sie nadawal czy cos?

impaller
 Wysłana - 9 marzec 2007 09:49      [zgłoszenie naruszenia]

poszukaj dobrze an forum w dziale audio bylo juz o tym kilka postow taki z kompa nie bardzo bo beda zakłócenia ale zeby sprawdzic czy dzial nadaje sie

LUXMAN LV-112
LUXMAN D-112
LUXMAN TD-377
Infinity RS 3000

pablo267
 Wysłana - 9 marzec 2007 09:52      [zgłoszenie naruszenia]

impaller mam prosbe znalazlbys te posty? bo nie wiem czemu ale jak dam szukaj to wiesza mi sie net i nie dam rady niczego znalesc na forum

pablo267
 Wysłana - 10 marzec 2007 10:24      [zgłoszenie naruszenia]

no wiec... szukalem i nei moge znalesc szukalem u kumpla bo u niego sie net nie wiesza ale tak czy siak poszukiwania na nic bo nic nie znalazlem... mozecie mi to jeszcze jakos wytlumaczyc??

Preskaler
 Wysłana - 10 marzec 2007 11:52       [zgłoszenie naruszenia]

Nie ma takiego pojęcia jak "normalne radio". Jest wiele "niby normalnych" ale każde może być inne. Są radia, które mają wyjście słuchawkowe, wyjście magnetofonowe, kompletnie bez wyjść itd. Nie wiem jak można było się domyślić, że chodzi tu o radio samochodowe? Zasilać w domu takie radio można przez zasilacz 12V/1,5A. Nadaje się do tego każdy zasilacz do CB radia i wszystkie inne, które mają parametry jak wyżej lub prąd (ten drugi parametr) równy lub większy od 1,5A. Niektóre radia samochodowe mają wyjście tzw. napięciowe (w odróżnieniu od wyjść mocy - tych, do których podłącza się głośniki). Te wyjścia napięciowe są zwykle zakończone gniazdami typu "chinch". Wystarczy więc takie kabelki (jak wyżej radzi "Impaller") i do wzmacniacza (jeśli też ma takie same weścia "chinch". Jeśli radio lub wieża nie mają takich wyjść/wejść to sprawa się komplikuje i czasami w ogóle jest nie do rozwiązania.

Preskaler

Znawca -
[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

jak podlaczyc radio sam do wiezy?

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL