Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 7579 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Śmietnik
jak zmniejszyć obroty silnika elektrycznego???? 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "jak zmniejszyć obroty silnika elektrycznego????"   

abarth5
 Wysłana - 7 październik 2005 11:56       

Przeniesiona przez Arnold_S. z działu 'Różne'. | zgłoś naruszenie regulaminu

witam wszystkich i proszę o pomoc. Mam silnik ze starego odkużacza i zastosowałem go do zrobienia piły tarczowej, ale na oko widać ze ma za duze obroty! aż strach to wogóle włączać . nie wiem jakiej jest on mocy ani ile ma obr., wiem tylko ze ma za duze, i ze jest na 230V jest przy nim (chyba) kondensator na którym sa takie parametry:

KPpz - 015
0,1 uFX
2x250 OpFy
250V - 6,3A
3/17 MHz 668

i taraz moja WIELKA prośba, w jaki sposób zmniejszyć obroty tego silnika tak przynajmniej dwukrotnie ???

z góry dziekuje za pomoc!

Preskaler
 Wysłana - 7 październik 2005 12:17      [zgłoszenie naruszenia]

Najprościej jest zastosować regulator od wiertarki elektrycznej (takiej większej mocy). Nic nie piszesz jaka jest moc tego silnika? Najlepszym jednak rozwiązaniem jest przekładnia (pasowa, zębata?) Wtedy moc jego będzie wykorzystywana w znakomitej większości bo przy regulatorze elektronicznym spada ona znacznie.

Preskaler

zoltarek
 Wysłana - 7 październik 2005 12:34      [zgłoszenie naruszenia]

Z silnikiem z odkużacza może być jeszcze jeden problem. On jest chłodzony powietrzem, którego strumień odkurzacz wytwarza. Jak zamienisz turbinę powietrzną na piłę to tego wymuszonego przepływu powietrza nie będzie i go przegrzejesz.

Pozdrawiam

[simedia.pl/]

abarth5
 Wysłana - 7 październik 2005 12:45      [zgłoszenie naruszenia]

przekładnia odpada bo tarcza jest bezpośrednio na silniku, a co do tego regulatora od wiertarki, to o co kakretnie chodzi? o ten przycisk ?? czy o co?

abarth5
 Wysłana - 7 październik 2005 13:27      [zgłoszenie naruszenia]

[http://www.allegro.pl/show_item.php?item=66242964] - zobaczcie na to rozwiązanie i powiedzcie czy to by zdało egzamin ????

Arnold_S.
 Wysłana - 7 październik 2005 13:54      [zgłoszenie naruszenia]

Możesz to zastosować, tylko pamiętaj co pisali poprzednicy...
Silnikowi grozi nadmierne nagrzewanie.
Moc mechaniczna będzie niższa(moment obrotowy zależy od kwadratu napięcia zasilającego U²).

Usuńcie ten profil z forum(i wszystkie wypowiedzi).
Złamał wielokrotnie regulamin(wszystkie możliwe punkty).
Użytkownicy forum proszeni są o NIE stosowanie porad Arnold_S.
Profesjonalne forum to: [http://www.elektroda.pl]

abarth5
 Wysłana - 7 październik 2005 14:08      [zgłoszenie naruszenia]

czy silnik moze sie poprostu spalić ?,
a co mozna by wymyslec zeby ten silnik jakoś chłodzić ??? moze masz (macie) jakis pomysł ?

PS: jezeli chodzi o moc to wydaje mi sie ze nie bedzie tu problemu, bo ta pila nie bedzie cieła nic grubszego jak tylko płyta wiórowa 18mm

zoltarek
 Wysłana - 7 październik 2005 14:17      [zgłoszenie naruszenia]

Dzieki za soga. Może być jeszcze jeden problem. Z tym, ze tutaj mogę źle pamiętać. Jeżeli cewka stojana jest szeregowo połączona z szczotkami, to może być tak, że silnik wogóle nie nadaje się do pracy ze zmiennym obciazeniem, a bez obciążenia samoistnie się zabardzo rozpędzi.

Pozdrawiam

[simedia.pl/]

abarth5
 Wysłana - 7 październik 2005 14:41      [zgłoszenie naruszenia]

kurcze za bardzo to fachowo piszecie , moze jakos tak łopatologicznie napisz.

zoltarek
 Wysłana - 7 październik 2005 14:52      [zgłoszenie naruszenia]

Nie wiem, czy silnik z odkużacza, to nie jest taki silnik, który bedzie chciał się rozpedzać do nieskończoności, oczywiście teoretycznie. Praktycznie moze przekroczyć swoje nominalne obroty, do których jest obliczony. Odkuzacz ma tyrbinke na stałe przypietą, a tarcza piła nie zawsze bedzie hamowana przez materiał cięty. No i obroty mogą mocno pływać w zależności od tego jak mocno przytkiesz piłowany obiekt.

Z tym, ze co dotego, ze ten silnik taki jest nie mam pewności.

[simedia.pl/]

abarth5
 Wysłana - 7 październik 2005 15:54      [zgłoszenie naruszenia]

a jak myślisz wg. Siebie: jakie moze on mieć obroty taki silnik? tak pi razy oko ???

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Odpowiedzi jest na 2 strony.   | następną

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

jak zmniejszyć obroty silnika elektrycznego????

Strony: 1 2

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL