| Autor |
"jak zrobic krótkofalówkę?!?" |
|
|
keymakerrr
|
|
Wysłana - 4 grudzień 2005 15:38 Przeniesiona przez Arnold_S. z działu 'Radio'. | zgłoś naruszenie regulaminu
ostatnio zainteresowało mnie krótkofalarstwo. Podobno można łatwo samemu zrobic krótkofalówkę. Czy to prawda? Chciałbym taką zrobic lecz jestem amator początkujący!!!
| |
|
 |
|
|
|
Blasiutek
|
|
Witam,
zrobić to się da tylko że wcale nie tak łatwo. Myślę że na początek to kup coś fabrycznego na 2m, wgryź w temat, zdaj egzamin:) a potem zacznij budować. Chociaż może na początek zdaj egzamin a potem kup radio:).
Pozdrawiam
Blasiutek
|
|
Arnold_S.
|
|
|
|
|
Preskaler
|
|
"Krótkofalówka" to popularna nazwa urządzenia nadawczo-odbiorczego, które nie zawsze pracuje na falach krótkich! Rzeczywiście, budowa takiego urządzenia nie jest prosta, zresztą co ktoś pod tym pojęciem rozumie? Takie urządzenie to nadajnik i odbiornik zamontowany w jednej obudowie. Są więc takie "krótkofalówki" (fachowo nazywane teeriks-ami - TRX) i mogą dzielić się na grupy w zależności od - częstotliwości na jakich pracują, gdzie są przeznaczone do eksploatacji (stacjonarne, przewożne i przenośne) oraz innych, specjalnych wykonań i przeznaczeń (satelitarne, wojskowe, miniaturowe, namiarowe itp.). Najprostsze urządzenia tego typu to tzw. "walki-talki" (czyt. łoki-toki). Mają zwykle zasięg ok. 100 do 1000 m i niewielką cenę. Dawniej były najpopularniejsze na cvzęstotliwość 27 MHz obecnie co raz czwięcej tych urządzeń przcuje na częstotliwościach ok. 430, 460 MHz. Cena kompletu takich TRX-ów (nazywanych chandlowo np. PMR - peemery) 100zł (2szt.). Ich zasięg to ok. 3 km. Są to urządzenia przenośne (tzw. "ręczniaki" bo trzyma się ich w ręce). Jeśli chodzi o budowę takiego sprzętu samodzielnie to jest to możliwe ale... jest to dość trudne, kosztowne i wymagające dużej wiedzy. Nie wspomnę o wysokim koszcie takiej "zabawy". Parametry takich, samodzielnie wykonnych TRX-ów nie będą dorównywać tym fabrycznym. Zachęcam jednak do budowy (najpierw) odbiorników radiowych, które są najważniejszym i najtrudniejszym do wykonania elementem takiego urządzenia. Rozpocząć można od budowy prostych odbiorników AM (fale długie) a póżniej stopniowo krótkie i FM (UKF) aż do odbiorników (z podwójną przemianą częstotliwości) na pasma 2 m i pasma specjalne. Po drodze trzeba będzie się wiele nauczyć z zakresu teorii radio - elektrotechniki oraz opanować technikę montażu urządzeń elektronicznych. Jak zwykle polecam książkę J. Wojciechowskiego pt. "Nowoczesne Zabawki" (która była dla mnie też "początkiem") jako doskonały wstęp do "Zabawy" z elektroniką.
|
|
keymakerrr
|
|
Mógłbyś podac schemat takiego prostego odbiornika??
Może udało by mi sie taki zrobic a i inni odwiedzający tą strone może się zainteresują??
A czy można takim walkie-talkie rozmawiac na różnych kanałach??? Czy tylko pomiędzy dwoma urządzeniami??
|
 |
|
|
|
Preskaler
|
|

Były już takie schematy na forum i trzeba tylko poszukać, dokładnie przeczytać i spróbować zrobić! Najpierw są tam takie proste odbiorniki (wszystkie AM da fale długie) wy magające anteny i uziemienia a póżniej takie z anteną ferrytową (przenośne). Tutaj masz adres [felektr.katalogi.pl/temat1154_strona1/] A tutaj jeszcze jeden schemat.
|
|
|
Arnold_S.
|
|
|