Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 2989 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Audio
jak zwiększyć moc wzmacniacza ?? 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "jak zwiększyć moc wzmacniacza ??"   

cichy977
 Wysłana - 1 maj 2005 18:56        | zgłoś naruszenie regulaminu

witam...
jestem tu początkujący
mam unitre z seri 9010 konkretnie 9013 i chce zwiększyć jej moc. Trafo to ts120/13 (190VA) a końcówki to 2n6488 i 2n6491 i teraz meritum co zrobić aby wykozystać rezerwy płynące z trafa (wzmacniacz przez producenta oznaczony jako 2x35w) co wymienić co podkręcić prosze o rade

Open your mind use open source

Arnold_S.
 Wysłana - 1 maj 2005 19:35      [zgłoszenie naruszenia]

Właśnie należałoby zacząć od wymiany trafa na mocniejsze(i co za tym idzie większe wymiarowo).

Usuńcie ten profil z forum(i wszystkie wypowiedzi).
Złamał wielokrotnie regulamin(wszystkie możliwe punkty).
Użytkownicy forum proszeni są o NIE stosowanie porad Arnold_S.
Profesjonalne forum to: [http://www.elektroda.pl]

Znawca -

cichy977
 Wysłana - 2 maj 2005 12:09      [zgłoszenie naruszenia]

ale na jakie i czy to tylko trafo co dalej powiedzmy ze wymienie trafo ??

R. Horror
 Wysłana - 2 maj 2005 12:51      [zgłoszenie naruszenia]

Transformator TS120/13 nie ma 190 (kto Ci powiedział że on tyle ma?), lecz 120VA i jest dobrany prawie na styk.

Nie ma i nigdy ne będzie innej możliwości zwiększenia mocy, jak tylko poprzez wymianę transformatora na taki, który będzie oddawał wyższe napięcia i rzecz jasna - przenosił większą moc.
Od strony samego układu, operacja takowa wiązałaby się z koniecznością wymiany tranzystorów mocy na typy o wyższym napięciu Uce (jakim - zależy od napięcia zasilania) i większej dopuszczalnej mocy traconej, oraz koniecznością korekty punktów pracy tranzystorów wzmacniacza różnicowego i tranzystorów stopnia mocy.
Oczywiście konieczna będzie również wymiana radiatora na większy, zdolny odprowadzić większe ilości ciepła w związku ze zwiększeniem mocy wyjściowej wzmacniacza.
Warto by również wymienić kondensator filtrujący napięcie zasilacza na nowy, o większej pojemności, wskazane byłoby również wstawienie nowego mostka prostowniczego, o większym dopuszczalnym prądzie.

ROCKY HORROR

Właściciel drzewa bananowego :-)

Specjalista -

cichy977
 Wysłana - 2 maj 2005 13:04      [zgłoszenie naruszenia]

widze tutaj wypowiedz fachowca :) tak więc od czego mam zacząc może jakieś wskazówki może uda nam sie to wspólnie zrobić (nie znam sie na tych wszystkich fachowych okresleniach :) )

Arnold_S.
 Wysłana - 2 maj 2005 13:39      [zgłoszenie naruszenia]

To może najpierw naucz się trochę podstaw, żebyś rozumiał te wszystkie skomplikowane, fachowe pojęcia, i mógł wywnioskować z tego, że nie zmieścisz tych wszystkich elementów po wymianie w oryginalnej obudowie...

O powiększaniu mocy wzmacniacza na razie zapomnij .

Usuńcie ten profil z forum(i wszystkie wypowiedzi).
Złamał wielokrotnie regulamin(wszystkie możliwe punkty).
Użytkownicy forum proszeni są o NIE stosowanie porad Arnold_S.
Profesjonalne forum to: [http://www.elektroda.pl]

Znawca -

cichy977
 Wysłana - 2 maj 2005 13:55      [zgłoszenie naruszenia]

hmm ja wiem że "nie święci garnki lepią" a z elektroniką miałem do czynienia sam zrobiłem kilka wzmacniaczy. Trafo żaden problem może stać z boku, chłodzenie juz zrobiłem aktywne (2 wentylatoru 12cm i tranzystorki sterujace na osobnych radiatorkach ) chodzi mi o nakierowanie na te elementy które musze wymienić ?? chyba da sie to zrobic ??

Preskaler
 Wysłana - 2 maj 2005 20:09      [zgłoszenie naruszenia]

Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem będzie zbudowanie nowego wzmacniacza o założonej większej mocy (np. 2x100W) a ten pozostawić, tylko ewentualmie powymieniać elektrolity i trochę go "podrasować". Zwiększenie mocy (chociaż teoretycznie możliwe) spowoduje konieczność taklich zmian w konstrukcji, że trzeba będzie praktycznie zbudować nowy wzmacniacz. Z tego powodu lepiej mieć dwa wzmacniacze niż jeden "zdudrany".

Preskaler

Specjalista -

cichy977
 Wysłana - 3 maj 2005 09:02       [zgłoszenie naruszenia]

no własnie w tym rzecz jak go troszke podrasowac ??

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

jak zwiększyć moc wzmacniacza ??

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL