Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 5415 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Audio
jakie głośniki? 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "jakie głośniki?"   

faceman
 Wysłana - 1 kwiecień 2005 02:35        | zgłoś naruszenie regulaminu

Mam radio Sony CDX-S2250S 4x50 W zamontowane w Golfie II. Chcę uzupełnić tylne półki o głośniki. Jakie powiniemem zastoaować żeby to grało bez wzmacniaczy i tub.

Preskaler
 Wysłana - 2 kwiecień 2005 21:08      [zgłoszenie naruszenia]

Z pewnością muszą to być głośniki dopasowane a więc ich impedancja powinna być taka jaką przewidział producent radia (powinno to być napisane na sprzęcie). Poza tym, moc tych głośników powinna być większa od mocy 45W (tylko trzeba wiedzieć jaką moc podał producent odbiornika). Jest kilka rodzajów mocy i na forum było to omawiane (w kilku tematach). Wystarczy odszukać! Rozmiar i typ głośników to już indywidualna sprawa (także finansowa) każdego użytkownika.

Preskaler

Specjalista -

faceman
 Wysłana - 3 kwiecień 2005 23:38      [zgłoszenie naruszenia]

Producent radia przewiduje 4-8 ohms. Moc podana jest jako 50Wx4 przy 4 omah. Wiadomo że za moc, firmę i rodzaj głośnika trzeba płacić. Na czym się skupić najbardziej? Jaka maksymalna moc do tego radia na sens, i czy głośniki dwu i trój drożne oraz owalne i eliptyczne różnią się odsłuchem. Czy to że z reguły średnie tony i tak wyciszam, powinno mieć wpływ na rodzaj wybranych głośników (dwu czy trój)? Czy głośniki o średnicy 15cm. bedą za małe a o śr. 25 niepotrzebnie duże. Z firmą dam sobie radę. Mam jeszcze jedno pytanie. Mam szansę otrzymać nieodpłatnie subwoofer kina domowego. Wiem tylko że ma impedancję 6 ohms. Czy jest sens i czy bezkarnie mogę spróbować podłączyć to gdy pozostałe głośniki mają 4 ohmy. Zrobiłbym to np. przez chinche do wzmaka i dalej na suba. ???

Preskaler
 Wysłana - 4 kwiecień 2005 07:44      [zgłoszenie naruszenia]

Jeśli radio ma moc 4x45W (nie wiadomo jaką?) a przy 4 Ohmach wydziela moc 4x50W więc przekracza jej dopuszczalny górny pułap. Wydaje się najrozsądniej zastosować głośniki 6-cio Ohmowe, wtedy moc wydzielana na nich będzie mniejsza i nie zagrozi to uszkodzeniem radia. Poza tym i zniekształcenia będą mniejsze. Dobrze jest też żeby głośniki miały nadwyżkę mocy (niektórzy zalecają dwukrotną) więc mogłyby mieć moc 4x80 - 100W. Jeśli na każdy kanał ich impedancja wypadkowa nie będzie mniejsza niż 6 Ohmów to niezależnie od ich ilości w zestawie, będzie wszystko w porządku. Można też w jeden kanał wstawić sybwofer jeśli jego parametry będą takie jak wyżej. Na temat średnicy i drożności głośników nie będę się wypowiadał bo są tutaj lepsi fachowcy w tej dziedzinie.

Zmieniony przez - Preskaler w dniu 2005-04-04 07:45:52

Preskaler

Specjalista -

faceman
 Wysłana - 4 kwiecień 2005 15:49      [zgłoszenie naruszenia]

Mam jeszcze jedno pytanie. Córka wgniotła mi kopułkę membrany. Jest ona wykonana z prześwitującego materiału. Próbowałem ją wyciągnąć odkurzaczem. Owszem udało mi się to ale podczas wyciąganiacała membrana cofnęła mi sie mocno do środka. Po odjęciu rury wróciła na swoje miejsce ale podczas odsłuchu zauważyłem że głośnik trzeszczy i to nie tylko wtedy gdy wydobywa niskie tony. Przeglądałem strony o naprawach głośników ale mam pytanie czy po takim czymś co zrobiłem ten głośnik nadaje się jeszcze do naprawy. Mowa o TONSIL 20/60/15. Głośniki (bo mam komplet, drugi dobry) mają ok. 5 lat i są w ogólnym idealnym stanie. Taki głośnik kosztuje ok. 90zł czy jest sens go naprawiać czy może są lepsze niż ten a tańsze. Często podajecie jakieś zamienniki stąd moje pytanie. Z Twojej wypowiedzi zrozumiałem że jeżeli na przodzie auta mam głośniki 4 omowe a z tyłu dam 8 omowe to to zagra. Na tył myślę właśnie o wbudowaniu w półkę głośników wraz ze zwrotnicami.

Preskaler
 Wysłana - 4 kwiecień 2005 16:15      [zgłoszenie naruszenia]

No ja zalecałem raczej głośniki 6-cio lub 8-mio Ohmowe! Z naprawą może być różnie ale spróbować nie zaszkodzi! Może tylko się oberwała linka miedziana i wystarczy ją podlutować? My nie słyszymy tego trzeszczenia a może to jest chrypienie? Niby słowa podobne (dla laika) ale w praktyce oznaczają coś innego. Na przyszłość lepiej zostawić wgniecioną kopułkę niż mieć póżniej zgryz.

Preskaler

Specjalista -

kkwak
 Wysłana - 10 grudzień 2008 12:01      [zgłoszenie naruszenia]

Witam!
Kupiłem nowe radio4x50, stare radio 2x20 było podpiete pod głosniki 4omy(orginalnie). Prosze o najkrótszą podpowiedz czy do tych starych głośników(4omy) mozna podpiąc radio 4x50 czy niestety musze pomyślec także o nowych głosnikach? Nie chodzi mi o jakośc dzwieku tylko o to czy może pójśc coś z dymem?

Larymaniek
 Wysłana - 10 grudzień 2008 12:21      [zgłoszenie naruszenia]

jest przyjete ze kazde radio samochodowe ma wyjscia 4 omowe, wiec bez problemu mozesz podpiac i nic sie nie moze spalic...

[www.larben.pl]

Michel424
 Wysłana - 10 grudzień 2008 15:46      [zgłoszenie naruszenia]

50Wat w radiach samochodowych to jest moc muzyczna, moc znamionowa waha się na poziomie około 20 W więcej nie! przy przyjaznych zniekształceniach oczywiście.

:)) Rowing

boskiboss
 Wysłana - 10 grudzień 2008 16:08      [zgłoszenie naruszenia]

no wlasnie... jak to jest? Miałem podobny problem z tym ze kupiłem radio 4x52. W golfie tez mam głosniki 4 omowe, nie znam sie za bardzo na tym pytałem kolegów i niby miało być wszystko ok. Podłączylęm radio zagrało, wszystko ładnie pięknie do momentu kiedy chciałem sprawdzic jaki jest ,,power" Radyjko grało na max dosłownie przez pare sekund po czym przestalo. Oddałem na gearancje ale w serwisie nie uznali bo powiedzieli że spaliła sie jakaś ,,kość" czy coś takiego, z mojej winy bo były nieodpowiednie głośniki(a są własnie 4 omowe dokładnie sprawdziłem) Czy to możliwe?? czy poprostu ktoś robi mnie w jajo?? Narazie jestem 7 stówek w plecy a naprawa droga...

Larymaniek
 Wysłana - 10 grudzień 2008 18:37      [zgłoszenie naruszenia]

nie ma radia samochodowego ,ktore nie poradzi sobie z glosnikami cztero omowymi...
napisz jaki model radia zalozyles do tego golfa

[www.larben.pl]

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Odpowiedzi jest na 3 strony.   | następną

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

jakie głośniki?

Strony: 1 2 3

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL