Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 1575 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Audio
jakies problemy z car audio? 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "jakies problemy z car audio?"   

MANIJAQ
 Wysłana - 22 październik 2002 22:52        | zgłoś naruszenie regulaminu

znam sie troche na tym(tak misie wydaje )
wiec kazdemu z problemami pomoge i chętnie poslucham rad innych
no bo ja tez nei wszystko wiem
1. dlaczego podczas dodawanai gazu slysze swist z glosnikow?)
2. czym moz eby cspowodowany ten szum?
pozdrawiam wszystkich audio-maniakow

MANIJAQ

slimak
 Wysłana - 3 listopad 2002 18:39      [zgłoszenie naruszenia]

Z tego co wiem ten szum powstaje w wyniku działania kilku rzeczy: altermator, moduł zapłonu, uszkodzenie radia (stopień wejściwy) no i w końcu źle zaekranowany przewód w.cz anteny.
Za zwyczaj sprawa kończy się na odkłuceniu alternatora, a właśćiwie radia. Trzeba pamiętać, że nie wolno włączać żadnych kondensatorów do alternatora !!! Proponuję prześledzić tor sygnału w.cz np. kabel antenowy, potem sam kabel zasilający bowiem to jest najprawdopodobniej przyczyną zakłóceń. EKRANUJMY !!! POwodzenia i szybkiego upowania się z problemem.

Ślimak

MANIJAQ
 Wysłana - 3 listopad 2002 19:03      [zgłoszenie naruszenia]

radio jest ok a przewody sygnalowe ekranowane a jak sie sprawdza i naprawia te wady alternatora?

MANIJAQ - moderator działu "zdolnosci nadprzyrodzone i cuda"

slimak
 Wysłana - 3 listopad 2002 19:23      [zgłoszenie naruszenia]

Właściwie nie ma schematu jak to sprawdzić! Może trzeba zacząć od sprawdzenia szczotek alternatora: nadpalone lub wykonane z niewłaćiwego materiału powodują iskrzenie więć szum jest analogiczny z prędkościa obotową silnika. W niektórych samochodach przewód napięcia wzbudzenia do szczotek alternatora jest zaekranowany i podłączony do karoserii opjazdu w niektórych nie. Następną czynnością którą można spróbowa jest włożenie opcjonalnego filtru przeciwzakłócającego na zasilaniu samego radia jest to jak wiadomo filtr LC który czasem pomaga pozbyć sie tego efektu (czasem!). No i wreście prawidłowe połżczenie masy radia z karoserą pojazdu nawet w kilu miejscach. To na początek . Powodzenia.

Ślimak

Osiem88
 Wysłana - 10 listopad 2002 23:41       [zgłoszenie naruszenia]

Kup sobie filtr przeciw zakłóceniowy do radia i to powinno załatwić sprawę.Taki filtr kupisz w każdym sklepie samochodowym lub sklepie elektronicznym.

Pozdrawiam Osiem88@wp.pl

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

jakies problemy z car audio?

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL