mam wzmacniacz unitra, dosyc stary, i z jednego wyjscia plynie cichsza muzyka, niezaleznie od tego ktory glosnik podlaczam, czy da sie to naprawic w jakis prosty sposob,dzieki
Cześć!
No chyba się da! Tylko trzeba się choć trochę na tym znać. Nie piszesz o ile jest cichszy ten jeden kanał?
miernika db nie mam, ale postaram sie to opisac, mam pokretlo rownowagi, w obie strony wyskalowane od 0 do 5, jezeli ustawie zeby z tego cichszego kanalu lecialo glosniej , tzn na 3, to glosnosc sie wtedy wyrownuje, wiec co nalezaloby zrobic z tym wzmacniaczem
Najlepiej to by było podać taki sam sygnał na oba kanały (z generatora) i pomierzyć napięcia zmienne porównując oba kanały w tych samych punktach. Pewnie jednak nie masz czym to zrobić? Pozostaje więc ustalenie, w którym stopniu ten sygnał ma mniejsze wzmocnienie, w taki sposób, że z jakiegoś regulowanego żródła sygnału, ustawić pewien jego poziom i zaczynając od stopni końcowych, na przemian podawać ten sygnał raz na jeden a raz na drugi kanał, nasłuchując czy poziom dżwięku z głośników jest jednakowy. Stopniowo należy cofać się do stopni wstępnych wzmacniacza porównując oba kanały, aż ustali się, w którym stopniu jest to mniejsze wzmocnienie. Przed przystąpieniem do tych sposobów ustalania usterki, należy bezwzględnie pomierzyć napięcia stałe w obu kanałach porównując je między sobą. Najbardziej prawdopodobne uszkodzenie ( poza możliwością "rozjechania" się symetrii napięć) jest utrata pojemności elektrolitów (dotyczy to także elektrolitów w sprzeżeniu zwrotnym). Podziałaj trochę i podziel się ze wszystkimi rezultatami tych działań, to myślę, że zdołamy Ci pomóc.