Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 953 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Audio
jeszcze raz buczenie w glosnikach 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "jeszcze raz buczenie w glosnikach"   

smiles
 Wysłana - 2 marzec 2007 13:48        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam wszystkich życzliwych, którzy pomagają zielonym(takim jak ja:)) rozwiązać ich problemy. Przeglądałem forum i znalazłem dużo sytuacji o buczących głośnikach ale nie wiem czy mój przypadek sie do któregoś kwalifikuje. Mianowicie po włączeniu głośników wszystko jest OK ale po jakimś czasie (ok. 4 godz) zaczynają nieznośnie buczeć a najgłośniej tylno-lewy. To buczenie nasila się z czasem. Dziwne jest to że po włączeniu grzejnika (1000W) buczą nieco ciszej ale dalej to słychać.
Jeśli ktoś wie jak sobie z tym porzdzić będę wdzięczny jak napisze.

Preskaler
 Wysłana - 3 marzec 2007 08:16      [zgłoszenie naruszenia]

Nie jest to taka łatwa sprawa! Przyczyn "buczenia" może być kilka. Pierwsza z nich to zwiększenie poboru prądu i zmniejszenie (przez to) skuteczności filtracji kondensatorów elektrolitycznych. Drugim powiodem może być utrata pojemności głównego (głównych?) kondensatora elektrolitycznego w zasilaczu. Trzecim - żle podłączone masy. Niestety to nie wszystko - wszystkich przypadków nie da się wymienić! W Twojej sytuacji pozostaje (chyba) tylko wymienić elektrolit główny (można przy tym zastosować trochę "większy" (o większej pojemności). Napięcie musi być jednak takie jak w oryginale lub większe! Jeśli to nie pomoże to trzeba pomierzyć pobór prądu (może się zwiększać po nagrzaniu) i zlokalizować usterkę.

Preskaler

Specjalista -

smiles
 Wysłana - 3 marzec 2007 14:34      [zgłoszenie naruszenia]

Nie wiem czy wymiana kondensatorów pomoże, wydaje mi się że gdyby to była ich wina głośniki "buczały" by od początku, ale ja sie nie znam to mogę się mylić. Sprawdzałem i są 2 kondensatory po 25V i 4700uF. Jaka może być przyczyna zwiększenia pobierania prądu?

Preskaler
 Wysłana - 3 marzec 2007 18:09       [zgłoszenie naruszenia]

Przyczyną tego zwiększonego poboru prądu może być brak stabilizacji termicznej końcówki. Z tym sobie jednach chyba sam nie poradzisz.

Preskaler

Specjalista -
[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

jeszcze raz buczenie w glosnikach

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL