| Autor |
"kolejny raz zdalne sterowanie" |
|
|
igorgfx
|
|
Wysłana - 10 lipiec 2007 14:56 | zgłoś naruszenie regulaminu
Witam chciałem po raz kolejny poruszyć temat zdalnego sterowania.
Chciałbym zrobić układ do zdalnego sterowania możliwie najprostszy z możliwych. Już długo nie zajmowałem sie elektronika a z tego co widzę na dzień dzisiejszy popularne stały sie układy zwane hybrydami o których producenci wypisują że wystarczy je niemal podłączyć do zasilania i jesteśmy w stanie już na nich pracować. Chciałem zapytać czy ktoś z was byłby w stanie udostępnić mi jakieś gotowe schematy potrafiące zrealizować zdalne sterowanie najlepiej w oparciu o takie właśnie układy.
Trochę szczegółów:
Potrzebuje sterować za pomocą fal radiowych na odległość w przedziale 30-50m urządzenie które wymaga jedynie włączenia.
Czyli odbiornik musiał by jedynie nasłuchiwać odpowiedniej częstotliwości lub jakiejś transmisji szeregowej i dać sygnał jeśli go wykryje. Bardzo zależało by mi na tym żeby układ był wyprobowany i nie wymagał jakichś żmudnych prac nad cewkami dlatego lekko sugeruje te hybrydy. Choć zadowolę sie każdym sprawnym rozwiązaniem.
| |
|
 |
|
|
|
Preskaler
|
|
Szczerze mówiąc, nie jest rzeczą łatwą zbudować takie zdalne sterowanie. Szczególnie dla kogoś kto nie ma dużego doświadczenia z elektroniką a w szczególności z "radiem". Nigdy nie zbuduje się takiego sterowania jak fabryczne. Co do hybryd - to szczerze mówiąc też mnie swego czasu zainteresowały ale nie miałem sposobności ich wypróbować bo doszły mnie informacje, że są bardzo wolne a dla mnie czas reakcji był b. ważny. No i ich ceny(!). Za te pieniądze można kupić spokojnie ("Allegro" - 88 zł) komplet odbiornik i dwa nadajniki - zasięg do 100m, 1 rok gwarancji. Może już lepiej kupić komplet dwóch PMR-ów i z nich skorzystać przy budowie tego sterowania. Widziałem takie komplety (dwie szt.) w cenie po 50 zł a ich zasięg spokojnie ok. 1 km (reklama podaje 2 - 5 km). Oczywiście trzeba by je trochę poprzerabiać ale większość problemów jest już tutaj rozwiązanych. Nie da się, niestety, podać tak dokładnego opisu takiego urządzenia, żeby można było wykonać je "w ciemno". Wymagane jest tutaj strojenie (najlepiej z użyciem odpowiednich przyrządów) i dobieranie wartości elementów (doświadczalnie). Dlatego właśnie większość z tych budowanych "zabawek" nie działa po zmontowaniu na podstawie sprawdzonych schematów.
|
|
|
igorgfx
|
|
hmm.. właściwie to zawsze uważałem tak jak ty że zdalne sterowanie nie należy do rzeczy prostych dodatkowo zawsze moją zmorą było prawidłowe wykonanie cewek. Miałem dość sporą przerwę w posługiwaniu się lutownicą i tak jak napisałem wydawało mi się ze nieco w tym temacie sie zmieniło.
spójrz proszę na te opracowania.
[http://www.cyfronika.com.pl/kityAVT/avt501.htm]
głównie chodzi mi o AVT501(21,70zł) i AVT503(25,60zł)
być może ceny nie są aktualne niemniej jednak zakładam że nie będą one odstraszające. Dodatkowo ich złożoność jest bardzo mała. Ja na szybkość nie zwracam uwagi ponieważ tak jak powiedziałem chcę tylko doprowadzić do włączenia urządzenia i tu nie potrzeba mi zawrotnych prędkości. Zresztą tak jak pisze producent działają z prędkością 1Kb/s a to dla mnie aż nadmiar szczęścia.
tutaj udało mi sie znaleźć schematy:
[http://www.elektroda.net/inne/avt/2/avt503.djvu]
[http://www.elektroda.net/inne/avt/2/avt501.djvu]
i przeglądarkę do tego formatu "DJVU"
[http://www.djvu.pl/download/DjVuBrowserPlugin.exe]
wydaje mi sie że należało by nieco zweryfikować podejście jakie zaprezentowałeś w pierwszych linijkach - pozwolę sobie przytoczyć
" Szczerze mówiąc, nie jest rzeczą łatwą zbudować takie zdalne sterowanie. Szczególnie dla kogoś kto nie ma dużego doświadczenia z elektroniką a w szczególności z "radiem". "
Jak sam widzisz układy nie są specjalnie drogie i są w miarę proste choć oczywiście co do ich skuteczności nie mogę sie wypowiedzieć. Powszechnie wiadome jest że papier wszytko przyjmie ale można dopuścić przypuszczenie że skoro są sprzedawane jako kit'y to powinny działać.
Być może są jeszcze prostsze (choć sam już w to powątpiewam) rozwiązania.
Napisz co o tym sądzisz proszę ?!
Może jesteś w stanie wskazać jakieś wady których ja nie wyłapałem. |
 |
|
|
|
igorgfx
|
|
|
|
|
Preskaler
|
|

To nie są hybrydy i posiadają wszystkie wady, o których wyżej pisałem. Do tego nie widzę nigdzie schematu ODBIORNIKA (to w czerwonym prostokącie)a to jest newralgiczna część tego urządzenia. budowa nadajnika (pilota) jest stosunkowo prosta, z dekodera i enkodera można ew. całkiem zrezygnować ale odbiornik MUSI być! I jest to najtrudniejszy element całej konstrukcji. Poczytaj z jakimi kłopotami borykają się nabywcy niejednego zestawu do samodzielnego montażu a przekonasz się, że wypuszczenie go na rynek o niczym nie świadczy! Jeśli już uda Ci się uruchomić taki zestaw to albo zasięg będzie zbyt mały albo bateryjkę trzeba będzie zbyt często wymieniać albo... coś innego zatruje Ci życie.
 |
|
|
|
zbys
|
|
|