Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 1384 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Audio
kolumny, ale jakie? 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "kolumny, ale jakie?"   

piotreek88
 Wysłana - 8 luty 2005 07:46        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam,
odziedziczyłem amplituner radmor 5412, ale nie mam do niego kolumn. Planuje jakiś zakup za ok 1500 -1700 zł. para.Jestem zielony w temacie kolumn więc licze na Waszą pomoc.
Amplituner ma moc (o ile się nie myle) 35 w, na kanał, opór 8 ohm.
Kolumienki mają być podłogowe.
A teraz co lubie słuchać:
ogólnie wszystkiego, ale najczęśćiej to rock i pop, no i oczywiśćie radio (zet)
wielkości pokoju nie podaje, bo nie ma to sensu, gdyż sam nie wiem w którym pokoju będą stały

-----------------------------------
Koledzy proponowali mi kolumny [http://www.audioacademy.com.pl/produkty/Phoebe.htm], ale one mają 4 ohm i śa troche słabe
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jakie kolumny kupić??

(cena może być niższa niż ww)

zoltarek
 Wysłana - 8 luty 2005 09:03      [zgłoszenie naruszenia]

Pytałeś już na elektrodzie. Altusy 300 raczej odradzam, gdyż nie sa to dobre kolumny do delektowania się muzyką. Silne wlaściwosci kierunkowe glośników wysokotonowych uniemożliwiają uzyskanie prawidlowej przestrzeni stereofonicznej. Niestety wielkość pokoju jest parametrem kluczowym.
Z polskich podłogowych produktów raczej zmieżałbym w kierunku Maestro130 lub Maesto180. To już zależy właśnie od wielkosci pokoju. Nie wiem skąd ten upór przy podłogowcach, skoro w tej kwocie można już kupić dość dobre monitory, a radmor przecież mocą nie oszałamia. Podany przezemnie Paradigm monitor 3v3 na elektrodzie, będzie grał głośniej w połaczeniu z takim samym wzmacniaczem niż Altus 300, a i basu ma więcej mimo, że jest mniejszy.

Pozdrawiam

[simedia.pl/]

Znawca -

piotreek88
 Wysłana - 8 luty 2005 16:51      [zgłoszenie naruszenia]

witaj,
monitory odpadają, bo wizualnie mi nie odpowiadają i tyle.

masz może pod ręką jakiegoś linka z opinią na temat tych maestro II 130?

zoltarek
 Wysłana - 9 luty 2005 08:25      [zgłoszenie naruszenia]

[http://www.hifi.pl/recenzje/kolumny/tonsilmaestro170.php]
Polskie kolumny na stronach audiofilskich nie mają zbyt wysokich notawań.
Czytałem gazetową recenzję Altusów 300 i te Maestro 170 przy niej i tak pięknie wypadły.
Może dozbieraj i kup paradigm monitor 7v3, albo phonar volume 2. To już są podłogowce. Jak wolisz wzrokiem słuchać, albo monitorkiem nie potrafisz się przed kumplami pochwalić, bo myślą, że tylko duże gra, to Twoja sprawa i strata.

Pozdrawiam

[simedia.pl/]

Znawca -

piotreek88
 Wysłana - 9 luty 2005 19:53      [zgłoszenie naruszenia]

chodziło mi o maestro 180 a nie 130 sorki

zoltarek
 Wysłana - 10 luty 2005 09:56       [zgłoszenie naruszenia]

Maestro 180 mają troszkę wiecej basu, od maestro 130. Słyszałem obie wersje i uważam, ze przestrzeń i średnie tony są lepsze z tych mniejszych.

Pozdrawiam

[simedia.pl/]

Znawca -
[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

kolumny, ale jakie?

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL