| Autor |
"komp. głoś. do DVD?? albo..." |
|
|
daffy1987
|
|
Wysłana - 6 luty 2007 22:50 | zgłoś naruszenie regulaminu
Witam.
Istnieje możliwość podłączenia głośniczków komputerowych creative inspire 5300 do odtwarzacza stacjonarnego DVD (amstrad DX3040U)??, dodam że od głośniczków idą 3 kabelki zakonczone jackiem i zeby zrobic przejsciowke jakos dalo by sie? (ostatnio na szybkiego cos próbowałem robic, samoróbke taka z kabla ale cos nic nie bylo słychac w glosnikach.)
No ewentualnie druga kwestja bym sobie kupil jakis wzmacniacz 5.1 i DTS z wbudowanym amplitunerem. Abym mógł pod to podłącznyć dvd oraz tuner cyfrowy z wyjsciem S/SDIF z tym że chcem ewentualnie jak juz to max 300 zł wydać. Głośniki do tego to pomalu bym zbieral kaske i rozbudowywał, narazie mam jakies kolumny od wierzy, ale nie chcem kupowac teraz jakis calych mediasredja:) zestawow z satelitkami. Chcem cos z robic z tym co mam. Doradzcie ewentualnie co mógł bym za taka cenę kupić czy lepiej nie zawracac sobie glowy, bo sam juz nie wiem.
Zgóry za INFO THXXX!!
| |
|
 |
|
|
|
ulig
|
|
Wydaje mi sie, ze jezeli chcesz rozbudowywac i masz gotowke na zakup sensownego wzmacniacza to oczywiscie ma to sens. Podlaczysz glosniki (duzo osob jest zadowolonych z tych glosnikow creativa) i powoli bedziesz rozbudowywal swoje adiofilskie trofeum. Sam powoli dokladam do sowjego sprzetu coraz to nowego a z racji na okrojony budrzet jest to jedyne wyjscie, moze malo profesjonalne, ale liczy sie zabawa ;)
Pozdrawiam. |
 |
|
|
|
daffy1987
|
|
oki to teraz pytanko jaki sprzcik zakupic mile widziane jakies propozycje :)) |
 |
|
|
|
Preskaler
|
|
Trzeba zastosować przejściówki "Jack" żeński/2 chinch'e męskie (jeśli nie będzie męskich to mogą być żeńskie + kable). Takich przejściówek potrzebujesz 3 szt. Spróbuj najpierw z jedną czy wystarczająco głośno i bez zniekształceń będzie to grało (na dwóch głośnikach)? Możesz też kupić trzy gniazda kablowe "Jack" i podlutować do niego podwójny kabelek ekranowany a z drugiej strony zakończony wtyczką "chinch" i "To" razy 3!
|
|
|
daffy1987
|
|
więc tak kupiłem 3 przjścióweczki: zenski jack/meski chincz(jedna byla walnieta :) ) no ale podlaczylem do front left i right w dvd i smiga z tym ze stereo tylko. Jeszcze jednen kabelek ale sprawdzalem dobra przejsciowka czy centralny gdzies smiga to nie da sie chyba. A na surround left right nic nie slychac. Noi oczywiscie film lecial w dd5.1. Muze mozna juz sobie sluchac:) albo film no ogladac jakis zamulony :P Bo 5.1 chyba nie odpali z takiej konfiguracji co ?
oki dobrali byście mi jakis amplitunerek do 300 zł, abym mógł ogladac filmy w dd 5.1 oraz DTS był bym bardzo wdzieczny [http://www.allegro.pl/358_amplitunery.html?order=p&view=gtext]
Zmieniony przez - daffy1987 w dniu 2007-02-07 21:19:01 |
 |
|
|
|
Preskaler
|
|
Czegoś tu nie rozumię! Jeśli masz płytę i odtwarzacz w systemie 5.1 i masz 6 wyjść z DVD to powinno być słychać wszystkie 6 głośników (jeśli prawidłowo podłączysz. Jeśli tego nie ma to albo DVD jest uszkodzone albo płyta nie nagrana w 5.1 albo uszkodzone te głośniki. Z amplitunerem to tak jak z żoną! Sam sobie musisz wybrać (żeby póżniej nie narzekać na kogoś). A jeśli przełączasz te kabelki (kanałów grających) do innych wyjść "chinch" w DVD to też nie grają?
Zmieniony przez - Preskaler w dniu 2007-02-07 22:04:03
|
|
|
daffy1987
|
|
nom nie graja podlanczam na rozne sposoby i czisza. i graja tylko te fronty. Ale nawet żeby to i tak by zabraklo kabelkow. jak trzeba to mniej wiecej podobne dvd na allegro widzialem to moge zapodac lineczke jak to wyglada z tylu. nom na benk film 5.1 sprawdzilem na kompie.
Zmieniony przez - daffy1987 w dniu 2007-02-07 22:42:33 |
 |
|
|
|
Preskaler
|
|
No ale skup się! Masz dwa aktywne wyjścia z DVD i jeśli je włączysz do "front L R" to grają głośniki a jeśli innego "jack'a" włączysz do tych samych "chinch'ów" to grają inne głośniki czy nie? Jeśli nie to spróbuj podpiąć te grające do innych "chinch'ów"! Czy nadal będą grać? I zrób próby ze wszystkimi "chinch'ami"!
|
|
|
daffy1987
|
|

ok wkońcu coś ruszyło przysiadłem sie :) już grają wszystkie kanaly w dvd z tym że mam tylko 3 kable idace od wzmacniacza tych glosniczkow, a wyjsc w dvd jest 6. i teraz takie pytanko takie podlaczenie cos mi da oprucz tego ze bedzie to gralo bez sensu ?? bo 5.1 to chyba nie bedzie a na kompie nie wiem jak to jest ze do karty podlanczam tylko 3 kabelki i smigaja filmy. Chyba ze cos zle rozumuje
Zmieniony przez - daffy1987 w dniu 2007-02-11 17:57:05
|
 |
|
|
|
daffy1987
|
|

musze dostac takie 3x kable,albo zrobic samorobki i bedzie po stprawie:). i bedzie smigac 5.1 z tego wzgledu, że na minijacku końcówka to kanal lewy a pierscien to kanał prawy. Wsumie to chyba ty Preskaler opisales w ktoryms reposcie ale dopiero teraz widze co i jak :)
jeszcze jedno pytanko do czego słuzy to wyjscie SW w poscie wyzej???
Zmieniony przez - daffy1987 w dniu 2007-02-11 23:04:01
|
 |
|
|
|
Rafacker
|
|
^_^
|
|