mam taki problem... mianowicie kupiłem kabelek (złącze EuRO albo jakoś tak) który miał być wykorzystany w celu połączenie komputera z telewizorem ale ...
włączyłem kompa do kontaktu, wyłączyłem telewizor, przytykam wtyczkę kabelka do portu i ...
HDŻ!
korki walnęły...
mam pytanie - dlaczego tak się dzieje i jak taki zwykły i prosty człowieczek jak ja (bez wykształcenia elektr(oni)cznego) może naprawić ten problem...
mój Father mówi, że to jakieś masy ale ja nie wiem o co chodzi....
Domyslam sie ze zarowno telewizor i komp jeszcze dzialaja - nie piszesz ze padly.
Komputer z definicji jest uziemiony, zas telewizor to czasami ma tzw. "hot chassis", czyli mase bedaca na jalims tam potencjale w stosunku do ziemi. I w takim wypadku wejscia (antenowe, audio/wideo-EURO, itd..) musza byc galwanicznie odizolowane od masy TV. I tu masz problem, albo tam cos jest uszkodzone, albo wejscie EURO bylo niefachowo przerabiane.
Czasami obrocenie wtyczki telewizora moze pomoc, ale jest to tylko chwilowe, nie radze tak robic na dluzsza mete. Nie piszesz jaki to TV.
Przy kolejnej probie sproboj najpierw czy jakas probowka napiecia (w ostatecznosci lampka z zarowka malej mocy)nie zaswieca sie pomiedzy masa kompa a masa kabelka, bo inaczej znowu pojda bezpieczniki
Jeszcze jedno, co jest zrodlem sygnalu dla TV? Antena , kablowka czy satelita. Przy kolejnej probie odlacz kabel lub satelite, bo to moze byc tam uszkodzone. Antena powinna byc uziemiona, ale kto wie? Tak ze tez mozesz sprobowac odlaczyc. Zacznij od polaczenia TV i kompa, bez zadnych innych rzeczy podpietych do TV.
Good Luck!
Profesjonalne forum to: [http://www.elektroda.pl]