Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 1741 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Cyfrówka
konwerter 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "konwerter"   

Matrixxp
 Wysłana - 5 kwiecień 2003 22:01        | zgłoś naruszenie regulaminu

jaki uklad zrealizuje zadanie konwersji sygnalu o napieciu z zakresu -10 +10 do zakresu -1 +1 V ?? zarowno AC jak i DC ....

Ss
 Wysłana - 6 kwiecień 2003 14:49      [zgłoszenie naruszenia]

Wiem że jest układ MAX232 ale ten przerabia +-10V na TTL (0V; +5V)
A do czego ci to? Spróbuj poszukać schematów sond do oscyloskopu, zazwyczaj też zmniejszają napięcie (np. 1:10). Może by było dobre.

Informacja to nie rozkaz. Zatwierdź lub zignoruj.

Matrixxp
 Wysłana - 6 kwiecień 2003 15:24      [zgłoszenie naruszenia]

max232 odpada ... potrzebuje ciaglej konwersji sygnalu wejsciowego ACjak i DC .. praca ma byc liniowa jak najbardziej .. wiem . najprosciej byloby wrzucic dzielnik napieciowy ( np. dwa rezystory szeregowo 1kOhm i 9kOhm) .wowczas na tym 1kOhm byloby (-1..0..1)V zakladajac ze podaje (-10..-1..0..+1..+10)V ... i pewnie tak to zrobie ... co do blokow wejsciowych oscyloskopu to faktycznie dobry pomysl ...
Potrzebuje tego do przetwornika ADC .. na wejsciu analogowym przyjmuje tylko napiecia z przedzialu (-1..1)V ... ot i i caly haczyk ...a chce mierzyc sygnaly przynajmniej o 10x wiekszej amplitudzie ...

Ss
 Wysłana - 6 kwiecień 2003 15:29       [zgłoszenie naruszenia]

Hmm, na analogówce się nie znam, ale pewnie dałoby się coś takiego zrobić na wzmacniaczu operacyjnym z symetrycznym zasilaniem. Np. uA741 chyba dobrze podałem, nie wiem.

Informacja to nie rozkaz. Zatwierdź lub zignoruj.

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

konwerter

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL