witam,
chciałbym sobie kupić aparat cyfrowy. Raczej do zdjęć amatorskich. Będzie to mój pierwszy taki aparat, więc jestem laikiem w tym temacie. Chciałbym, żeby aparat miał dość duży, wyraźny wyświelacz. Zdjęcia, które mnie interesują to takie okazjonalne typu urodziny, imieniny, zdjęcia z wakacji, możliwość powiększania detali (duży zoom), zdjęcia wieczorem, w ciemnych pomieszczeniach typu kościoły, jaskinie. Szerokokątny obiektyw do obejmowania jak największego obszaru. Możliwość filmowania z dźwiękiem. No i oczywiście dobra jakość zdjęc po przeniesieniu na komputer. To chyba wszytsko mniej więcej czego szukam.
Takie "coś" to chyba tylko w "Erze"!
A tak na poważnie to wszystkie aparaty mają coś z tych Twoich wymagań lecz nie potrafię znależć takiego, który miał by te wszystkie wymagane cechy.
No więc z wyborem aparatu jest trochę tak jak z... (ciągle to powtarzam!) wyborem żony. Każdy ma jakieś priorytety i szuka. Widzisz! Z tym dużym zoomem to najlepiej kupić lustrzankę bo i tak zawsze będzie on ZA MAŁY. Poza tym raz potrzebujesz jasnego obiektywu a raz nie. Lustrzanka to taki pół lub profesjonalny aparat, który może mieć wiele z wymienionych wyżej przez Ciebie cech. Ma ona jednak POWAŻNĄ WADĘ! Tą wadą jest cena. Można by za to kupić kilka kompaktów (bo wliczyć trzeba też i cenę osprzętu). Te kilka to nie taki głupi pomysł. Każdy może mieć trochę inne zalety. Ja polecam, jako pierwszy aparat foto, byle jaki model za niewielkie pieniąsze (np. Samsung 300 - 400 zł). Pofotografujesz trochę (zrobisz ok. 30 000 zdjęć) to już będziesz wiedział za czym tęsknisz (jakich cech brakuje w Twoim aparacie?). Będziesz miał czas na składanie funduszy i przeglądanie co raz nowszych modeli, które sukcesywnie tanieją. Może się też okazać, że to Cię całkiem nie interesuje więc strata będzie niewielka. Przeglądnij jeszcze to "Forum" z podobnymi tematami (możesz też o lustrzance bo są tam zamieszczone przykładowe fotki) i podejmij jakąś decyzję! Podpowiadać bardziej szczegółowo nie ma sensu bo i tak "każdy ptak swój ogonek chwali". Każdy więc będzie zachęcał do kupna czegoś innego.
[felektr.katalogi.pl/Porad%C5%BAcie_%2D_Amatorska_lustrzanka-t15442.html]
Zmieniony przez - Preskaler w dniu 2008-07-23 07:16:26
Właściwie to wystaczy Ci jakiś kompakt z dużym zoomem. Jak to ma być prosty aparat do robienia zdjęć 'ciociom' to brał bym Panasonica TZ5. Dobre szkło, 10x zoom optyczny, stabilizacja, 9 megapixów.... czego chcieć więcej?
witam - dolaczam sie do tematu - a dokladnie szukam dobrej porady.
rowniez chcialbym sobie kupic aparat cyfrowy (taki poreczy, ktory wloze do kieszeni) lustrzanki mnie nie interesuja, bo sa duze - a ja chce maly poreczny gdzie bedzie go mozna wziasc w kazde miejsce - patrzac w przyszlosc - zblizajacy sie sylwester w gorach:)
Jeśli moge coś powiedzieć to za 1200zł to super maszyne już kupisz, która do kieszeni się nie zmnieści... Jeśli zależy na wielkości to polecam Canona A590 IS, fajny i ile jescze w kieszeni poieniędzy zostanie. Można sobie sprawdzić jego specyfikacje na tej stronce. [http://www.jakiaparat.pl/powershot_a590_is_aparat_do_codziennego_uzytku,1235778080,1]
Canon 590IS to już dosyć stary model ;) teraz jest następca Canon A1000 IS i Canon A2000IS
Ganos powiedz mi po co Ci 10mpix? Canon A2000IS jest ok :) popatrz np. na Panasonica TZ 5 lub tańszy TZ4, bardzo fajne modele. Sony raczej bym sobie darował po 1 Memory Stick, po 2 są na firmowe baterie które w razie czego są dosyć drogie.
Spider co do ciebie to nie znajdziesz takiego :P Określ się czy ma to być mały aparat czy może być coś większego, bo z dużych kompaktów będzie więcej aparatów spełniających twoje wymagania.