| Autor |
"lampa plazmowa" |
|
|
alley
|
|
Wysłana - 2 listopad 2002 23:50 | zgłoś naruszenie regulaminu
Zmątowałem sobie takie urządzonko (schemat na edysku l:becker p:pentagram - działa i wygląda extra!!! polecam!) i mam w związku pytanie: czy dotykanie żarówki włączonej lampy plazmowej nie jest groźne dla życia? Widziałem w sieci kilka zdjęć, które temu przeczą ale wolę się upewnić. W końcu 30kV z człowiekiem nie dyskutuje:))
| |
|
 |
|
|
|
Manius162
|
|
witaj!
możesz śmiało dotykać żarówki, nic sie nie stanie. poczujesz takie miłe mrowienie na dłoni i piorunki będą silniejsze, a pozatym dłoń będzie ci "waliła" ozonem, fajna zabawka też ją sobie zrobiłem.
pozdrawiam!
|
 |
|
|
|
alley
|
|
A próbowałeś bawić się z żarówką neonową? ("sztuczny płomyk", na 220V) Dziwny efekt. Neon zaczyna świecić po zbliżeniu na 10-15cm do wyjścia WN, albo do samej żarówki.
|
 |
|
|
|
Manius162
|
|

Bawiłem się tym również, na początku miałęm małe efekty ale jak dałem transformator sieciowy dużej mocy to dopiero było coś......
no i jeszcze duża żarówa i aż milo popatrzeć.
|
 |
|
|
|
alley
|
|
a właśnie, jakie masz teraz to trafo sieciowe?
|
 |
|
|
|
Manius162
|
|
TS 140, większego już nie miałem.
|
 |
|
|
|
maciek
|
|
Mozecie zalaczyc zdjecia bo nie do konca rozumiem, o czym piszecie a brzmi interesujaco :) |
 |
|
|
|
Manius162
|
|
Lampa plazmowa to cos takiego ze w żarówce widać błyskawice. Jak oglądałeś Archiwum-X to na samym początku jest ten efekt.
luknij sobie tutaj [andrzejwic.republika.pl/mylab/index.htm]
tam są zdjęcia efektów jakie daje ta lampa.
To nara!
|
 |
|
|
|
maciek
|
|
Juz rozumiem - dzieki :)
Szczerze mowiac to najbardziej kreci mnie tzw. Lava Lamp ale 200zl wydawac to jakos mi sie nie chce.
Powodzenia. |
 |
|
|
|
MarWi
|
|
Czy ktoś ma do sprzedania lampę plazmową. NIE TAKA ZE SKLEPU!!! Chodzi mi o lampe zrobiona na zarowce. Najlepiej zeby reagowala na dzwieki z otoczenia. PILNE!!!
|
 |
|
|
|
Ss
|
|
Mam taką ogromną żarówę (o wieleeee większa od zwykłej) to dopiero by bajer wyglądało.
Informacja to nie rozkaz. Zatwierdź lub zignoruj. |
 |
|