Cześć mam nadzieje że ktoś zareaguje na moją propozycję. Powinien ktoś opisać budowy ( chodzi mi z czego są zrobione bo wiem że jest ich dość sużo ) jakie membrany są najlepsze i do czego bo ciekawi mnie to a ponadto będą mogli inni poczytać i się czegoś dowiedzieć?
Czekam na jakąś wyczerpującą wypowiedż na ten temat.I z góry dziękuję temu co się tego podjął.
Membrany są robione:
Z materiałów bazujących na celulozie.
Z metalów tytan, aluminium itd.
Z tworzyw sztycznych w tym teflon.
Z włókien sztucznych i węglowych.
Ponadto wykonuje się je również jako wielowarstwowe z róznych komponentów.
Na pytanie, które najlepsze nieda się odpowiedzieć.
Wszystko to prawda!
Przez ok. 70 lat budowano membrany papierowe i jedyne zastrzeżenie do tego materiału było z powodu niewystarczającej wytrzymałości amortyzatorów. Najpierw usiłowano nasączać je kauczukiem i innymi tworzywami zwiększającymi ich wytrzymałość, aż w końcu zastosowano amortyzatory gumowe. Pozwoliło to na zwiększenie anplitudy wychyleń membrany i przyzwoitą długowieczność głośnika. Zauważono także, że wysokie tony lepiej odtwarzane są gdy do takiej papierowej membrany dokłada się wkładkę z aluminium. Od tego był już tylko krok do całej membrany aluminiowej i innych materiałów wymienionych przez Zoltarka. Opinie na temat tych membran są różne, tak jak to zwykle bywa /nawet na naszym "Forum"/. Napewno większą wytrzymałość mają membrany wykonane z innych materiałów niż celulozowe /papierowe/, ale ja uważam, że lepsze brzmienie mają membrany tradycyjne. W niedalekiej odległości ode mnie znalazł się nawet samouk akustyk, który wykonywał specjalne membrany o zadziwiająco doskonałym brzmieniu. Większość tzw. zawodowych akustyków twierdziła, że przy pomocy tych środków nie można uzyskać dobrych efektów akustycznych, natomiast wszyscy słuchający, odtwarzanej przez te głośniki muzyki, byli zachwyceni. Ten człowiek stosował specjalne środki płynne zmiękczające i spulchniające membranę papierową. Póżniej, w prasie lokalnej toczyła się zażarta dyskusja na ten temat, pomiędzy zwolennikami i przeciwnikami tego wynalazku. Gdyby to było takie oczywiste, że jakiś materiał na membrany jest pod każdym wzgłlędem lepszy od pozostałych, to napewno wyparłby te gorsze a tak jak na razie nie dzieje się. Mnie osobiście podoba się dżwięk z membran papierowych i mimo ich gorszej wytrzymałości wolę je słuchać.
Pozdrawiam!
Tu opisałeś te membrany papierowe a co z tymi polipropylenowymi, metalizowanymi lub lakierowanymi . Jakie są i która się czym charakteryzuje bo przypuszcam że każda czym innym gdyż tak jak sam powiedziałeś gdyby wymyślili idealną to nie było by aż tyle odmian membran.
No jak? Napisałem, że te membrany nają większą wytrzymałść mechaniczną a czym poza tym się charakteryzują? Napewno mają większą masę, więc membrana będzie miała większą bezwładność ze wszystkimi tego skutkami.
No, chyba nie tylko o to chodzi. Należy pamiętać o tym, że w czasie odtwarzania muzyki membrana głośnika drga pod wpływem sygnału o dość szerokim widmie. Zakładając nawet, że częstotliwość rezonansu mechanicznego układu drgającego jest poza zakresem częstotliwości występujących w sygnale, to i tak mamy do czynienia ze zjawiskami typu interferencji, zdudniania itp. Każdy materiał stosowany do wykonywania membran będzie w tych okolicznościach zachowywał się inaczej.
Pozdr, Aldus