Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 853 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Laboratorium
miernik natężenia światła 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "miernik natężenia światła"   

max72
 Wysłana - 2 luty 2010 20:22        | zgłoś naruszenie regulaminu

witam
kto wie jak zbudować miernik natężenia światła?
Moja propozycja to:
mmusb245 podłączone do komputera + przetwornik ADC0831 + fotorezystor
marazie wyszło mi coś takiego ale chyba jeszcze czegoś brakuje.

[w244.wrzuta.pl/obraz/1V7xriYp6cl/mmusb245]

Marek

Preskaler
 Wysłana - 3 luty 2010 23:40      [zgłoszenie naruszenia]

A po co do tego komputer? I tak największy problem to skalowanie przyrządu. Nie do przskoczenia (moim zdaniem) z jakąś sensowną tolerancją. Drugi problem (jeszcze trudniejszy) to jak doprowadzić do tego aby fotorezystor był liniowo czuły na zmianę kolorów światła a zupełnie nieczuły na podczerwień?

Zmieniony przez - Preskaler w dniu 2010-02-03 23:41:26

Preskaler

Znawca -

max72
 Wysłana - 4 luty 2010 17:27      [zgłoszenie naruszenia]

hmm... no może i racja. Czujnik za zadanie ma wskazywać wzrost bądź spadek natężenia światła - ma to być prosty przyżąd to pomiaru (wartość nie jest potrzebna) - potrzebna jest informacja czy rośnie natężenie światła czy spada. Na komputerze chciałem sprawdzać tę wartość, żeby nie podłanczać wyświetlacza LCD (tu potrzebne byłoby więcej elementów + pewnie programator żeby zaprogramować sterownik, a tak cały program byłby na komputerze. Oczywiście jak można to zrobić w inny sposób bo byłbym szczęśliwy

Preskaler
 Wysłana - 5 luty 2010 19:09       [zgłoszenie naruszenia]

Można zrobić na wiele sposobów. Pierwszym z nich to zakup prostego miernika analogowego (koszt ok. 7 zł) i odpowiednie wyskalowanie. Drugie to to samo tylko z cyfrowym (trochę drożej). Jeszcze inny, to zbudować wskażnik na kolorowych diodach itd. Jeśli potrafisz odpowiednio zaprogramować komputer lub zdobędziesz gdzieś taki gotowy to czemu nie?

Zmieniony przez - Preskaler w dniu 2010-02-05 19:10:34

Preskaler

Znawca -
[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

miernik natężenia światła

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL