Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 19253 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Telewizja
n'ka czy cyfra+ 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "n'ka czy cyfra+"   

Bobson87
 Wysłana - 6 grudzień 2006 21:48        | zgłoś naruszenie regulaminu

Czy moze orientujecie się czy lepiej zainwestowac w cyfre+ czy moze w platforme n. Najbardziej zalezy mi na jakosci programow(czy te z n'ki odbieraja lepiej czy gorzej niz na cyfrze) i oczywiscie tych ktore beda emitowane w rozdzielczosci HD, ilosc stawiam na 2 miejscu. Jakie argumenty przemawiaja za n'ka a jakie za cyfra??

el_bart
 Wysłana - 6 grudzień 2006 22:02      [zgłoszenie naruszenia]

nie posiadam zadnego z w/w. glos zabieram, gdyz slyszalem, iz STB (SetTopBox) do n'ntki jest zrobiony na ukladzie, ktory NIE nadaje sie do telewizji HD, gdyz jest zbyt wolny. efekt jest taki, iz obaz lubi sie zacinac/przycinac.
ale - jak juz mowilem - opinia jest tylko zaslyszana od znajomych orientujacych sie w temacie. ;)

[baszerr.org]

Bobson87
 Wysłana - 7 grudzień 2006 09:09      [zgłoszenie naruszenia]

Hmm musze jeszcze dodac ze jesli kupowal bym n'ke to bral bym nbox recorder. Moze na nim programy by sie nie przycinaly, czy to jest bez znaczenia??

Preskaler
 Wysłana - 7 grudzień 2006 15:53      [zgłoszenie naruszenia]

Też nie mam doświadczenia z "enką" ale jestem długoletnim abonentem C+. Wybrałem ją bo zależy mi na filmach. Oczywiście tylko tym przewyższa ona inne platformy. Poprostu ma do zaoferowania szeroki wachlarz filmów. Inne platformy tego nie mają. Jakość techniczna odbieranych programów zależy od tego ile programów nadawanych jest z jednego transpondera i oczywiście od dobrego jakościowo studia ale też od jakości tunera. Z jakością nadawania bywa różnie. Niektóre programy ("Halmark", "Kino Polska", "Kinemax" itp.) mają kiepską jakość ale programy typu "Canal+", TVN itp. są już dobrej jakości. HBO są tak pomiędzy nimi. Nie wspominam tutaj o jakości OTVC bo to jest chyba dla wszyskich oczywiste.

Preskaler

Specjalista -

Adson
 Wysłana - 17 grudzień 2006 16:27      [zgłoszenie naruszenia]

Witam!

Z tego, co można wyczytać na forum "n'ki", zdania są podzielone - od skrajnie negatywnych, do wychwalających platformę pod niebiosa - które należą jednak do mnieszości.

Z przeprowadzonego przeze mnie śledztwa wynika, co następuje ;) :

CYFRA+
------

Zalety:
- Najszersza oferta programowa (w tym kino i sport),
- Sprawnie działający sprzęt (w tym oprogramowanie),
- Doświadczona i dająca sobie radę obsługa klienta,
- Przejście na technologię HD - w zapowiedzi na połowę 2007 roku.

Wady:
- Kanały kompresowane w większości w "odchodzącym" MPEG-2, co oznacza wykorzystywanie przez nie większej ilości miejsca na transponderach. Jednocześnie w wyniku dużej ilości programów brakuje już miejsca na transponderach - praktyce oznacza to zapchaną przestrzeń, co wpływa w widocznym stopniu na jakość i szybkość przesyłu sygnału - po wprowadzeniu kanałów w technologii HD w 2007 roku (jeden taki kanał zajmuje wielokrotnie więcej miejsca niż zwykły kanał SD), można się spodziewać albo usunięcia określonych pozycji z dotychczasowej oferty, albo znacznego pogorszenia jakości nadawanych kanałów (albo jednego i drugiego),
- Najwyższa cena spośród wszystkich platform (w okresie niepromocyjnym).

N'KA
------

Zalety:
- Dobra oferta programowa - podzielona na pakiety tematyczne, spośród których można wybrać jedynie interesujące kategorie i tylko za nie płacić - tym samym niższa cena,
- Kanały kompresowane w większości w nowym MPEG-4, co powoduje zmniejszenie ilości zajmowanego przez nie miejsca - tym samym wysoką jakość sygnału i sprawny przesył. Jednocześnie jest dużo wolnego miejsca na "świeżych" transponderach,
- Już dziś w ofercie kanały nadawane w technologii HD (do odbioru wymagany odbiornik przystosowany do HD).

Wady:
- Słaby sprzęt (nbox) - wyposażony w archaiczne oprogramowanie. Bardzo małe możliwości zmiany ustawień. Niska jakość oprogramowania powoduje: opóźnienie przy zmianie kanałów, przycinanie obrazu, zanik dźwięku, opóźnienie dźwięku względem obrazu. Mówi się o przygotowywaniu nowego oprogramowania, ale na razie nic na to nie wskazuje,
- Podstawowa antena 60-tka powinna być oda razu wymieniona na co najmniej 80-tkę,
- Na niczym się nie znająca obsługa klienta.

PODSUMOWUJĄC:
-------------

N'ka powstała we wrześniu 2006 roku i eksperymentuje. Ma naciekawsze perpektywy, ale na dzień dzisiejszy, jak na "telewizję nowej generacji" pioniersko wdrażającą nowe technologie, jest najgorzej przygotowana technicznie i jak na razie nie traktuje klienta poważnie.
Płacisz za perspektywy.

Cyfra+ jest na rynku od lat, więc technicznie (urządzenia i antena) daje sobie radę i bardziej szanuje klienta. W perspektywie jest jednak kończąca się przestrzeń na transponderach i trudności w przejściu na nowe technologie. Ponadto zawsze ma najwyższy stosunek cena/jakość.
Płacisz za doświadczenie i ewentualnie najszerszą ofertę.

Pozdrawiam!
Adson

potargany
 Wysłana - 18 grudzień 2006 19:36      [zgłoszenie naruszenia]

ja posiadam 2 NKI w domu
jesli masz talerz 60cm od NKI durszlak to sie nie dziwcie ze nie ma sygnalu i obraz tnie

jak masz jakies pytanie dotyczace NKI pisz na gg

Adson
 Wysłana - 19 grudzień 2006 23:34      [zgłoszenie naruszenia]

Jak dotąd, nikt nie wspomniał o tym, że nie ma sygnału.

Ja jedynie napisałem, że "podstawowa antena 60-tka powinna być od razu wymieniona na co najmniej 80-tkę", do czego możnaby jeszcze dodać to, że anteny proponowane przez platformę są perforowane, czyli miernej jakości - dlatego, jak to napisał potargany, są porównywane do durszlaków ;) - połowy kanałów nie ma od początku, a druga znika, kiedy pada deszcz. Użytkownicy, montażyści, dystrybutorzy, a już nawet i Biuro Obsługi Klienta "N", radzą antenę kupić we własnym zakresie. Każdy świadomy nabywca właściwie się nad tym nie zastanawia.

Korzyści:
- Nawet o połowę mniejsze koszty zakupu anteny,
- Natychmiastowy serwis u sprzedawcy anteny (nie czekasz 30 dni na rozpatrzenie zgłoszenia),
- Duża średnica anteny - optymalne wykorzystanie możliwości "telewizji nowej generacji".

Jeżeli planujesz zakup "nbox recordera", to najlepsza będzie 90-tka. Będzie idealna także, jeżeli planujesz wykorzystywanie "n" na więcej niż jednym telewizorze. Jeżeli zdecydujesz się na zakup anteny niezależnie od "n", to powinieneś kupić odpowiedni konwerter (z odpowiednią ilością wyjść antenowych).

Sam zaryzykowałem i dziś kupiłem "n'kę", którą mam zamiar podłączyć do 90cm czaszy. Zobaczę, co z tego wyniknie, ale wydaje mi się, że to dobry wybór... pomimo tego, że platforma funkcjonuje dopiero od dwóch miesięcy.

Pozdrawiam!
Adson

Zmieniony przez - Adson w dniu 2006-12-19 23:43:33

potargany
 Wysłana - 20 grudzień 2006 08:33       [zgłoszenie naruszenia]

90cm to dobre rozwiazanie
do tego konwenter monoblock i mozesz miec astre bez diseq

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

n'ka czy cyfra+

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL