Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 727 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Audio
naglosnienie 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "naglosnienie"   

york36
 Wysłana - 22 maj 2007 09:37        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam.Jestem tu pierwszy raz, strona jest świetna, ale do rzeczy.Kolega mnie prosił o wykonanie nagłośnienia dla siebie.Wybór padł na głośniki szerokopasmowe (szt.około 10 bo pomieszczenie jest duże) podłączone pod jakiś wzmacniacz stereo.Nie chodzi o omy bo z tym se poradze tylko czy powinienem stosować zwrotnice jeśli tak to jaką.Tam będą oprócz tych 10
jeszcze 2 niskotonowe(być może subwoofer).

Rafacker
^_^
 Wysłana - 22 maj 2007 11:07      [zgłoszenie naruszenia]

Do samych głośników szerokopasmowych nie należy stosować żadnych zwrotnic, natomiast jesli planujesz zrobic kolumnę/kolumny na glośnikach szerokopasmowych to polecam zrobic do tego subwoofer aktywny w osobnej obudowie.

"Masz problem z Projektem Audio lub zwrotnicą? Napisz to sie dogadamy ;-)"
[rafacker.cba.pl]

Specjalista -

york36
 Wysłana - 22 maj 2007 11:23      [zgłoszenie naruszenia]

Dzięki.Może pokręciłem, te głośniki szerokopasmowe to pewnie(jeszcze niewiem dokładnie)będą średniotonowe, parametrów ich nie znam ale chodzi mi o takie z pasmem (laik) od 700-800 hz do około 5-6 tysięcy, natomiast
subwoofer to oczywiście obudowa push-puul.Wzmachol to jakiś 45W sinus na kanał, no tak myśle że bedzie ok.

Rafacker
^_^
 Wysłana - 22 maj 2007 11:31      [zgłoszenie naruszenia]

Zastanów się bo roznica między szerokopasmowym i średniotonowym jest spora.
Pozatym jeśli mialby grac od 5-6 Khz to subwoofer napewno nie nadrobi dolnego pasma i powstanie dziura, pozatym na "góre" też by się przydało dać jakies wysokotonówki.
Subwoofer do duzego pomieszczenia i push-pull ? jak dla mnie nieciekawe rozwiązanie, chyba że masz sprawdzony,grający projekt, pozatym 45 W na subwoofer typu push-pull do duzego pomieszczenia to chyba raczej niepogra...

[rafacker.cba.pl]

Specjalista -

york36
 Wysłana - 22 maj 2007 11:38      [zgłoszenie naruszenia]

Pomieszczenie nie jest duże, jakieś 50 m2, nie chodzi o super jakość, po prostu ma grać natomiast głośniki te średnie to od 700 hz w góre.Poza tym ten temat jest dla mnie pilny i jestem zdziwiony tak szybką reakcją.

Rafacker
^_^
 Wysłana - 22 maj 2007 12:19      [zgłoszenie naruszenia]

Jako Mod dosc czesto tu zaglądam.
No dobra a powiedz mi co ma grac od 700Hz w dół ?

[rafacker.cba.pl]

Specjalista -

york36
 Wysłana - 22 maj 2007 19:38      [zgłoszenie naruszenia]

No sorry , no nic nie ma grać poniżej 700 (nie trzeba).Musiałem wyjść ale za to już wiem że głośniki szerokopasmowe załatwią sprawę całkowicie , niemniej jednak dziękuję za wszelką okazaną pomoc.Ta strona to jest rewelacja ,od dziś polecam ją każdemu kogo spotkam :)Gorąco pozdrawiam.York

zbys
 Wysłana - 23 maj 2007 00:39       [zgłoszenie naruszenia]

Jezeli oni robia naglosnienie np. dla lektora (jakies przemowienia itp) to pasmo mowy i tak jest wezsze, wiec pewnie mu wystarczy... Jakos tak niejasno o tym naglosnieniu. Albo ja zle interpretuje...

Lepsze jest wrogiem dobrego.

Verizon Wireless Agent. [http://www.lucki.com]

Znawca -
[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

naglosnienie

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL