Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 2040 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Telewizja
napięcie żarzenia 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "napięcie żarzenia"   

witoldzik
 Wysłana - 5 listopad 2006 18:17        | zgłoś naruszenie regulaminu

Cześć,czy mógłby mi ktos pomóc ,jak zmierzyc napięcie żarzenia w TV??:):)

kajaba
 Wysłana - 5 listopad 2006 20:08      [zgłoszenie naruszenia]

gdzie Chcesz mierzyć to napięcie żarzenia,czy na lampie kineskopowej czy na
innych lampach odbiornika TV ?.

Preskaler
 Wysłana - 6 listopad 2006 04:46      [zgłoszenie naruszenia]

Nie jest to prosta sprawa! Zależy też w jakim OTV? W starych OTV nie wymagało to żadnego dodatkowego działania bo żarzenie było zrealizowane z transformatora sieciowego. Najprostszym (amatorskim) sposobem jest użycie dwóch identycznych żaróweczek (np. 12V/3W - samochodowych) i zasilanie ich - jednej napięciem żarzenia z badanego OTV a drugiej z regulowanego zasilacza prądu stałego. Obie te żaróweczki trzeba umieścić w dwu światłoszcelnych obudowach przylegających do siegie a z jednej strony tych komór umieścić matówki. Należy tak regulować napięcie na zasilaczu, żeby obie żaróweczki świeciły jednakowym światłem. Wtedy należy zmierzyć napięcie na zasilaczu regulowanym i to będzie takie samo napięcie (skuteczne) na żarzeniu w OTV.

Preskaler

Specjalista -

witoldzik
 Wysłana - 6 listopad 2006 10:06      [zgłoszenie naruszenia]

chcialabym zmierzyc na kineskopie. A nie mozna tego zmierzyc miernikiem??tylko gdzie go podpiac ,gdzie to naiecie zarzenia wystepuje??

Preskaler
 Wysłana - 7 listopad 2006 05:32      [zgłoszenie naruszenia]

To zależy od typu telewizora i (ew.) typu kineskopu!!! Nic nie napisałeś na ten temat! Przyrządem? Można ale kosztuje taki przyrząd kilka "tysiaków" i trzeba być jeszcze "oblatanym" w takich pomiarach. Dla amatora to jedyna i najprostsza metoda pomiaru (chyba, że masz OTV z transformatorem sieciowym sprzed ponad 20 lat).

Preskaler

Specjalista -

witoldzik
 Wysłana - 7 listopad 2006 09:59      [zgłoszenie naruszenia]

Telewizor ten jest dosyc nowy ma okolo 6 lat ,jest to daewoo (chassis CP375)mam z nim problemy powniewaz dosyc długo sie włacza.

zbys
 Wysłana - 7 listopad 2006 22:52      [zgłoszenie naruszenia]

Kineskop jest zarzony "spilkami" napiecia o czestotliwosci ponad 16kHz. I stad przyrzad o ktorym mowi Preskaler. Szpilki te ida z trafa wysokiego napiecia (trafopowielacza), zwykle jest to uzwojenie skladajace sie doslownie z kilku zwojow, i praktycznie nigdy sie nie psuje. Chyba, ze zimne lutowanie na plycie (wlutowanie transformatora) - to sie zdarza. Mozna odpiac fabryczne zarzenie (jak sie da) i zasilic z 6,3V z jakiegos malego trafka i zobaczyc czy pomoglo.

Tylko jak cos sknocisz i spalisz zarzenie kineskopu, to TV do wyrzucenia.

Zmieniony przez - zbys w dniu 2006-11-07 22:53:34

Lepsze jest wrogiem dobrego.

Verizon Wireless Agent. [http://www.lucki.com]

witoldzik
 Wysłana - 8 listopad 2006 08:38       [zgłoszenie naruszenia]

okej narazie przeczysciłem wszystko ,jest lepiej !,wezme jescze przelutuje plytke,moze rzeczywiscie sa gdzies zimne luty.Dziekuje Pozdrawiam

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

napięcie żarzenia

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL