Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 1371 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Laboratorium
nietypowy wynalazek 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "nietypowy wynalazek"   

echoarte
 Wysłana - 15 październik 2010 18:04        | zgłoś naruszenie regulaminu

studiuje na ASP i szukam kogoś kto by mi pomógł skonstruować pewien mechanizm.
Chcę, aby znajdował się on w starej maszynie do pisania marki olimpia ( której szcześliwą posiadaczką niedługo będę) i tak manipulował maszyną, aby niezależnie od wybieranych liter i konstruowanych treści podczas pisania na niej, zawsze pojawiał się napis: " futro z norek".
Jest to taki mój surrealistyczny pomysł i ponieważ nie mam zielonego pojęcia jak to zrobić, szukam kogoś, kto chciałby się tego podjąć. Nagrodą jest satysfakcja
wstępny pomysł jest taki, żeby połączyć mechanikę z elektroniką, napisać program do obsługi 13 przycisków( fraza"futro z norek"=13 klawiszy) i zamontować to w obrębie maszyny i pustego podium na którym będzie wyeksponowana. Ktoś by się podjął?

zbysiu13
 Wysłana - 16 październik 2010 16:35      [zgłoszenie naruszenia]

Mazyna jest czysto mechaniczna? I napis ma powstawać typowo jak w takiej maszynie, czyli uderzeniami ramion z czcionkami ?
Nieprosta sprawa...

Volenti non fit iniuria.
Verba volant, scripta manent.

echoarte
 Wysłana - 16 październik 2010 16:51      [zgłoszenie naruszenia]

Wiem, że nieprosta, ale chyba nie jest to niemożliwe?

Preskaler
 Wysłana - 17 październik 2010 09:47      [zgłoszenie naruszenia]

Rzeczy niemożliwych do zrealizowania jest co raz mniej na świecie pytanie tylko czy Cię na nie stać? Rozwiązanie musi być głównie mechaniczne a co z tym się wiąże - mechanizm maszyny musi zostać przerobiony (zniszczony)! Czy to nie szkoda? Jakiś element elektroniki musi być ale to "małe piwo" w porównaniu z mechanicznymi problemami. Wyobrażam sobie to tak, że klawisze maszyny pokryte są sensorami dotykowymi i oddzielone mechanicznie od dalszej mechaniki piszącej maszyny. Sensory te są zrównoleglone i dotknięcie (naciśnięcie?) któregokolwiek z nich uruchamia dalszą część mechanizmu elektryczno-mechanicznego, który ma w pamięci mechanicznej zaprogramowany kod 14-tu klawiszy i tak pierwsze dotknięcie któregokolwiek z klawiszy spowoduje uderzenie klawisza "F" drugie - "u", trzecie...
...itd. aż do trzynastego - "k". Teraz potrzeba jeszcze czternastego - spacja i od początku "F", "u" itd. Dużo łatwiej było by to zrealizować na maszynie elektrycznej bo tutaj - po pierwsze trudniej jest schować ten mechanizm a po drugie trzeba najpierw maszynę przerobić na elektryczną. Nie wiem czy Ci się taka koncepcja podoba? Jeśli tak to szukaj wykonawcy! Jeśli nie to podaj zastrzeżenia!

Preskaler

Znawca -

echoarte
 Wysłana - 17 październik 2010 17:24      [zgłoszenie naruszenia]

Dziękuję Panu za komentarz, to jest chyba pierwsza dość konkretna i fachowa odpowiedź jaką otrzymałam, a temat zamieściłam na kilku forach, m. in. na forum politechniki wrocławskiej. Z perspektywy czasu stwierdzam, że wykazałam się naiwnością wyobrażając sobie, że w stosunkowo krótkim czasie odezwie się do mnie pasjonat szalony naukowiec, który z chęcią wykona mi ten mechanizm i jeszcze podziękuje, że mógł wziąć udział w tak interesującym przedsięwzięciu..niestety nic takiego do tej pory nie miało miejsca.Zastrzeżeń jako takich nie mam i mieć nie mogę, dlatego, że w kwestii mechaniczno-elektrycznej jestem kompletnym laikiem, stąd pomysł na zamieszczenie tego tematu, aby gromadzić informacje, od znawców.W kwestii formalnej czy nie szkoda maszyny, otóż nie szkoda, gdyż cały projekt polega na tym aby taką maszynę przekształcić w obiekt surrealistyczny i nadanie mu kompletnie innego kontekstu.Bardzo chciałabym aby to była stara maszyna a nie elektryczna ze względów estetycznych oraz ideowych ( wyobraziłam sobie kobietę, która gdzieś na przełomie 40/50-tych lat minionego wieku, wykonując swoją codzienną pracę, pisząc jakies artykuły, pracując w jakiejś redakcji, nagle pozwala sobie na chwilkę zapomnienia i myśląc intensywnie o przedmiocie swoich marzeń jakim jest futro z norek, nieświadomie zapisuje te frazy zamiast oddawać się rzetelnej pracy).Jako studenta ASP dysponuję skromnym budżetem i dużą wyobraźnią także miarkuję, że muszę chyba postarać się o jakiś grant z uczelni aby móc cokolwiek z tym zrobić. Niemniej dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam, może coś się z tym jeszcze da zrobić..

Preskaler
 Wysłana - 17 październik 2010 23:17      [zgłoszenie naruszenia]

Trochę się zastanawiałem nad tą konstrukcją i widzę trudność przy realizacji tego pomysłu. Trudność polega na tym, że ta wybrana maszyna "Olimpia" jest maszyną małą i niewiele można w niej będzie upchać dodatkowych mechanizmów. Przyszła mi do głowy pewna myśl i proszę o wyrażenie opinii o niej! Skoro ta maszyna jest taka mała to czy nie można zrobić pod nią takiego pudła, na którym mogła by ona stać (na stałe z nim złączona) a w nim można by było umieścić potrzebne mechanizmy?

Zmieniony przez - Preskaler w dniu 2010-10-17 23:23:30

Preskaler

Znawca -

echoarte
 Wysłana - 18 październik 2010 08:26      [zgłoszenie naruszenia]

Jak najbardziej:)
nawet o tym myślałam już wcześniej, aby usadowić ją na takim jakby pustym podium, w którym można byłoby umieścic cały mechaniczno-elektroniczny nadbagaż.Nie upieram się przy konkretnym modelu maszyny, aczkolwiek chciałabym aby byla nieco muśnięta czasem..

Preskaler
 Wysłana - 18 październik 2010 10:09      [zgłoszenie naruszenia]

Jeśli tak to w zasadzie rodzaj maszyny nie ma znaczenia. Mnie najpierw chodziło o to aby obudowa maszyny była tak obszerna aby mogła pomieścić te dodatkowe "bebechy". No ale w tej chwili mam taką koncepcję aby maszynę przerobić w ten sposób, że odłączamy wszystkie dźwignie łączące klawisze z młoteczkami i cięgnami łączymy je z odpowiednio dobranymi ciężarkami lub sprężynami (aby imitowały dotychczasowy opór klawiszy podczas ich naciskania) znajdującymi się w skrytce pod maszyną. Pozostałe młoteczki pozostawiamy luźne z wyjątkiem 10-ciu znaków potrzebnych do napisania tego wybranego zdania. Tak więc będą to znaki - f,u,t,r,o,z,n,e,k i spacja. Nie wiem, może zamiast "f" trzeba "F" a na końcu kropkę? ale to drobne szczegóły. Teraz te 10 (11?) młoteczków musimy napędzać elektrycznie to znaczy silnik elektryczny, przekładnia i napęd taki jaki jest w elektrycznych maszynach do pisania. Do tego musi być drugi silniczek napędzający programator (trochę tak jak w pralce automatycznej). Ten programator będzie miał za zadanie kolejno przełączać napęd (silnik z przekładnią) na poszczególne młoteczki. Można by to było zrobić też na elektromagnesach ale trzeba by je było robić samodzielnie bo takich dopasowanych do tego celu pewnie by nie znalazł. Pozostałe kwestie techniczne to już raczej drobiazgi i można się nad ich rozwiązaniem zastanowić w trakcie przeróbki. Może jeszcze ktoś z kolegów na "Forum" będzie miał coś do dodania (lub jakieś zastrzeżenia, pytania?) to proszę śmiało!

Preskaler

Znawca -

fenler
 Wysłana - 18 październik 2010 14:56      [zgłoszenie naruszenia]

Trzeba znaleźć jakiś inny mechanizm a nie tym się zajmować

axn

Preskaler
 Wysłana - 18 październik 2010 16:06      [zgłoszenie naruszenia]

No to może pomóż znaleźć!

Preskaler

Znawca -

fenler
 Wysłana - 18 październik 2010 22:15      [zgłoszenie naruszenia]

Ale w jakim sensie?

axn

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Odpowiedzi jest na 4 strony.   | następną

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

nietypowy wynalazek

Strony: 1 2 3 4

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL