Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 1513 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Audio
niskie zejscie w 30 litrach 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "niskie zejscie w 30 litrach"   

knob
 Wysłana - 6 lipiec 2004 14:20        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam wszstkich forumowiczów.
Jestem nowy ...

Moje pytanie jest następujące.
Buduje suba do domu na którym bedzie słuchane dosłownie wszystko.
Z mojego doświadczenia wiem ze odpowiedni SPL zapewni tylko 10 cali.
Głośnik 12" odpada bo najważniejsze załóżenie to kompaktowa konstrukcja.
Powstaje zatem skrzynka o objętości wewnętrznej 31 litów. Więcej niestety jest dużo za dużo ze względów estetycznych.
A więc jaki głośnik zapewni mi najniższe zejście (to drugi najwazniejszy parametr mojego suba) włśnie w tych 30 litrach?
Mówiąc "jaki" mam na myśli "markowy, do 400-500 PLN"
Na innym forum ktoś radził mi użycie SLS Peerlessa, a ludzie na innym forum gorąco go odradzali (wysoki QTS jak na obudowę BR)
A, i dodam ze w grę wchodzi raczej a nawet na pewno BR.
Przez niskie zejscie mam na myśli wycieczkę w rejon 30 Hz i niżej.
Myślę że jest to możliwe bo konstrukcje potentatów sobwooferowych oferują takie parametry w porównywalnej cenie.

Pozdrawiam

DjDamian
 Wysłana - 6 lipiec 2004 20:12      [zgłoszenie naruszenia]

To że SLS ma wysoki Qts to nic nie znaczy. Są ludzie teoretycy i są ludzie praktycy. MIanowicie nie każdy patrzy na Qts jako wyznacznik do jakiej obudowy dać głosnik...

Nie mniej jednak nisko w 30L zejdzie Hertz Hs250 lub Es250. Dodatkowo jest tańszy. Jeżeli chodzi o parametry to Qts jest na rozsądnym poziomie.

Tak ogólnie nie wiem co CI 30Hz i niżej... Żeby tą falę usłszeć bez resnonasów w pomieszczeniu np. potrzeba dużej długości (+/- 15m?), jeśli masz pokój załóżmy 5x5 to 30Hz nie usłyszysz, usłyszysz fale które się odbiją i te jedynie które mają "krótszą" długość.

Dodaktowo obudowa BR psuje impuls głośników na niskich częstotliwościch.
30Hz + duży impuls niczego dobrego nie wróży poza buczeniem i dużym wychyleniem głośnika, dodatkowo spada wytrzymałość mocowa głosnika w obudowie tak nisko strojonej i problemy z Rurką BR i rezonasnem "rurowym".

Zastanowiłbym sie nad głosnikiem, który optymalnie zszedł by w 40Hz w zamkniętej. Dodaktowo w napędzie wykorzystał filtr subsoniczny oczywiście odpowiednio strojony.

Głośnika do wszystkiego nie ma. Wybuchy np. w kinie domowym nie robią wrażenia jeśli impuls jest mały, a muzyka przyprawia o znudzenie i ból głowy jeśli impuls jest duży. Oczywiście niektórzy radzą sobie w ten sposób że do kina mają BR odpowiednio strojny, a do muzyki do zatykają

Wybór należy do Ciebie.

Ja mam zamiar Hertza HS165 dać w 6,5L BR strojną na 60Hz, a dlaczego? Bo Impuls jest wyznacznikiem jakości subwoofera, a na takim strojeniu w całym paśmie od 20Hz do 100Hz jest bardzo mały.

Pozdrawiam

-------------------------

Jeżeli muzyka męczy to znaczy że jest hałas

Znawca -

knob
 Wysłana - 7 lipiec 2004 15:19      [zgłoszenie naruszenia]

Dziękuję za odpowiedz.

To prawda ze jedynym wyznacznikiem nie jest qts.
Dodatkowo za SLS przmawia niskia f rezonansowa natomiast kolejna dyskwalifikacja to Vas. Tak wiec jest to głośnik który może ale nie musi grac fajnie w mojej obudowie. Dlatego pytam bo chyba jedyny sposób to eksperyment - WinISD "twierdzi" żebym szukał czegoś innego.

Ciekawi mnie jedna rzecz. Twierdzisz ze czasem eksperymenty są lepsze od teorii (w czym się całkowicie zgadzam) natomiast za chwilę niemal cytujesz wzór wg którego nie mam prawa usłyszeć niskiego basu w moim pokoju.

Szwagier ma YS-SW320 (jest to mój ideał suba - z wielu powodówi w pokoju w którym teoretycznie nie da sie usłyszeć tak niskiego basu go słychać. Tak więc uważam ze walka o zejście w rejony 30 Hz i niżej jest jak nabardziej do wygrania w domowych warunkach. problem polega na tym ze stosując przetworniki typu Alphard wychodzą skrzyne po 100 i więcej litrów a ja jestem ograniczony tylko 30. Wiem że przetwornik do tylu litrów nie jest tani ale wiem niemal na pewno iż powinienem znaleźć coś do 500 PLN. Pytanie tylko co?

Przejdę do temtu Hertza. Niestety nie miałem do tej pory okazji bliższego kontaku z tą firmą. Co nieco słyszałem ale tego co najważniejsze (głośników) jeszcze nie. Czy mógłbyś rozwinąć temat proponowanych przez Ciebie przetworników tej firmy.

Wracając do tematu niskiego zejscia. Już teraz moja konstrukacja zbliża sie wielkimi krokami do granicy powiedzmy 33-34 Hz i nie widze przy słuchaniu czegokolwiek szkodliwych podbarwien lub innych nieporządanych efektów (także z kanału br). Osobiście uważam ze jest jak najbardziej możliwe zbudowanie porządnego systemu głośnikowego (w moim przypadku suba) z kanałem br. a wszystkie wspomniane przez Ciebie problemy występują tylko w wyniku błedu konstruktora a nie samei idei BR. Poza tym zauważyłem ze 90 % ludzi którzych znam i którzy mają suba mają go ustawionego za głośno i idciętego za wysoko.

Pozdrawiam

DjDamian
 Wysłana - 8 lipiec 2004 14:40      [zgłoszenie naruszenia]

Witam

Rzeczywiście SLS potrzebowałby duże skrzyni oraz bardzo niskiego strojenia (20Hz) żeby impuls był odpowiedni.

Co do Teori i wzoru, niestety praw fizyki nie zmienię i dlatego przywołuję tą teorię.

Hertz głośnik są b.dobre, trzebaby było posymulować jak to wypadnie i czy da sie to odpowiednio zestroić. Niestety moge przywołać opinie innych osób, nie małem doświadczeń z tym głośnikiem.

Rozwiązaniem dla Ciebie może być Sub z membramą bierną. Ogranicza to Vas i przy okazji zwiększa dB i impuls rewelacyjny jest na niskich częstotliwościach.

Mi nie chodziło o podbarwienia, bo przy odpowiednim zestrojeniu i wytłumieniu ich nie ma. Chodziło mi o impuls - szybkość basu. Osobiście cenię sobie szybkość basu.

Problemy opisane przeze mnie występują np. problem z mocą, poniżej zestrojenia otworu BR moc drastycznie spada, zwiększa się wychylenie głośnika i powietrze jest przez otwór tylko przepompowywane. Można to łatwo sprawdzić generatorem ustawionym np. na 20Hz (uwaga z mocą).Głośnik na niskiej częstotliwości (30Hz) możemy uszkodzić szybciej niż na załóżmy 60Hz. NIestety producencie nie podają na jakiej częstliwości mierzyli wyrzymałość mocową głośnika.

Również zestojenie niskie w małej obudowie (Twój przypadek 30l) w przypadku mocnego głosnika, potrzeba dużej średnicy rurki, po to by nie słyszeć szumów powietrza w BR (profilowane rurki pomogą, ale problemu nie rozwiążą),a duża średnica pociąga za sobą dużą długość, rezonans rurowy wystąpi i może zakłócić pracę subwoofera.

Co do ustawienia się zgadzam.

Myśle że tak jak napisałem wyżej rozwiązaniem będzie sub z membramą bierną.

Pozdrawiam

P.S. Nareszcie z kimś tutaj można normlanie pogadać w tej kwestii
Bez urazy dla innych z forum.

-------------------------

Jeżeli muzyka męczy to znaczy że jest hałas

Znawca -

knob
 Wysłana - 8 lipiec 2004 15:08       [zgłoszenie naruszenia]

Dzięki za uwagi.
Oczywście rozwiązanie z MB jest fajne ale jak to fajne rozwiązania ma też jedną podstawową wadę - Cena!
Zastanawiałem się nad tym i wpadłem na to XLS 10 i MB w okolicach 470 gram.
Nawet zastanawiałem się poważnie nad zakupem (niestety te od niedawna musze konsultować z małzonką ) ale cana 1500 PLN (za granica trochę taniej) skutecznie mnie hamowała.
To o czym mówię to wrećz gotowy projekt suba wg inżynierów Peerlessa. O tyle fajny ze głosnik (a raczej cała konstrukcja) spełnia wymagania THX. Zejście grubo poniżej 30 HZ z efektywnoscia powyzej 110 dB a to wszystko w 20 litrach. Dla mnie kosmos.
Niestety sprawy potoczyły się inaczej (aparat) i z zakupu w tym roku nici wiec rozglądam się za tanim rozwiązaniem, niestety w cenie do 500 PLN pozostaje tylko br.
Choć mimo to jestem nadal przekonany że ta technologia (chodzi o br) sprawi ze na mojej twarzy zagosci jeszcze usmiech
Dlatego tyle nudze o tym głośniku ze nie chcę popełnić kolejnego błędu w stylu LW800 i innego gównianego produktu tej firmy.
Niby kasa która na to wydałem nie jest wielka ale o te praę złoty byłoby bliżej do konkretnego głośnika.
Za cel postawiłem sobie YST-SW320/315. Te suby Yamahy sa oparte o "zwykłe" (w przeciwieństwie do wyższych modeli) głośniki a ich brzmienie mnie zupełnie satysfakcjonuje. Niesety Yamaha dzielnie broni tajemnicy urzytych przetworników, ale udało mi się ustalić ze wygląd ich sugeruje sjanie JBL.
To by się zgadzało bo widziałem kiedys starego JBL GT coś tam (pdf producenta) który do poprawnego działania wymagał ciut wiekszej budy i wyższego strojenia. Jako że Yamaha ma te kilka litrów mniej to nadrabia to dłuzszym kanałem.
Ale się rozpisałem...
Pozdrawiam

Zapomniałem dopisać:
Akurat ten głośnik który mam obecnie (niesetety bez parametrów) sprawdzałem na fi 9 cm ciętej z metra i 7 cm zaokrąglonej z dwóch stron - zadnej różnicy choć wiało mocno. Ale moze nie az tak mocno - głośnik nie jest wykonany w technologii long throw. a wydaje mi sie (tak na słuch jesli wogóle można )ze fs samego głosnika jest położone dośc wysoko.

Niestety sub cały czas się robi i bardziej wiało z nieuszczelnionego głosnika i panela niż z okolicy br.

Tak sie złożyło ze niższe strojenie sprawiło ze dzwiek jest bliżej słuchacza. O dziwo wydaje sie ze stopka jest hmm. lepsza. Ujmę to tak: teraz słychać jak tnie powietrze zanim uderzy w bębęn
A może pprostu lubię cit przydługi impuls tylko o tym nie wiem

Zmieniony przez - knob w dniu 2004-07-08 15:21:09

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

niskie zejscie w 30 litrach

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL