Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 2067 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Okablowanie
normy grubości drutu miedzianego 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "normy grubości drutu miedzianego"   

yaro30
 Wysłana - 7 październik 2006 14:48        | zgłoś naruszenie regulaminu

Ze starego transformatora zwinąłem cewkę jaką potrzebuję problem jednak teraz w tym, że do określenia jej indukcyjności potrzebuję średnicę drutu. Zmierzona grubość to 0,32mm. Jest to drut miedziany emaliowany więc jest to grubość drutu razem z emaliowaniem a potrzebna mi jest dokładna grubość samego drutu. Czy widział ktoś na internecie jakąś tabelę z normami gdzie można sprawdzić jaka jest faktyczna grubość takiego drutu? Jeśli tak bardzo proszę o linka bo sam jakoś nie mogę tego znaleźć
yaro

kajaba
 Wysłana - 8 październik 2006 07:28      [zgłoszenie naruszenia]

wystarczy opalić izolację i będzie możliwe pomierzenie średnicy drutu nawojowego, pomiar wykonać trzeba mikromierzem dośc starannie .Jest to czynnośc dośc prosta bo ja to wykonuje prawie codziennie gdy robie pomiary
drutu dla przezwojenia np:silnika czy trafa .

yaro30
 Wysłana - 9 październik 2006 00:44       [zgłoszenie naruszenia]

No właśnie wczoraj też mi przyszło na myśl, że można by to przecież stopić pastą do lutowania albo jakimś kwasem tylko akuratnie nie mam ani jednego ani drugiego w domu, ale jutro pewnie coś się załatwi. Wyszukałem jednak na necie jakieś amerykańskie (AWG) i brytyjskie (SWG) normy dla takich drutów co tylko skąplikowało sprawę bo okazało sie że takiej emalii na drucie tej akurat średnicy mogą być trzy różne grubości :) Także tak jak piszesz najlepiej się jej po prostu pozbyć.
Pozdrawiam
yaro

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

normy grubości drutu miedzianego

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL