Nie podałeś wszystkich, potrzebnych info! Typ transformatora ([]. [I]?). Zakładam, że [I] i w takim przypadku konieczne jest podanie wymiarów kolumny środkowej. Poza tym ile uzwojeń i jakimi drutami są one nawinięte? Przypuszczam, że wymiary kolumn to 2,5x1,5 cm ale z opisu to nie wynika.
ciężko stwierdzić ponieważ są zalepione taśmą i jakimś żywicą czy tez klejem, może obciążyć jakoś żarówka np 60w i zobaczyć czy się grzeje ?? tylko taka na 220v ?
i pytanie co oznacza [] i [I] jak to stwierdzić ? to są zwykle transformatory nie od zasilacza impulsowych.
dzieki odp :)
Popularne rdzenie są wykonywane w dwóch odmianach. Jedna to ramowa a druga z kolumną środkową. Ramowa [] To taka ramka jak na obrazek a ten drugi rodzaj to jeszcze dodatkowa kolumna środkowa w tej ramce [I] i tak to starałem się napisać. Moc transformatora można przyjąć, że jest równa powierzchni kolumny środkowej (tej na której wykonane są uzwojenia) policzone w cm kwadratowych a prąd dopuszczalny przyjmujemy 3,5A na mm kwadratowy.
To samo z amperem 25mm x 15mm=375 mm kwadratowych czyli 375x 3,5A na mm =378,5?
dobrze to rozkminiam ??
proszę o odp bo zachodzę w głowe ;)
Moc trafa to 4W a prąd trzeba obliczyć ze średnicy drutu uzwojenia wtórnego. Nie wiem jakiej jest ten drut średnicy ale jeśli 0,5 mm no to nie potrafisz policzyć powierzchni koła jeśli masz jego średnicę? Można też z drugiej strony policzyć. UxI=P a to jest I=P/U
gdzie I - natężenie prądu
U - napięcie
P - moc
Po podstawieniu I = 4/12 to już chyba obliczysz?
Dziękuję za rozwiązanie mojej zagadki ;)
Oczywiście przyznaje sog'a