Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 3093 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Różne
płyta główna-wymiana kondensatorów 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "płyta główna-wymiana kondensatorów"   

m30
 Wysłana - 10 maj 2004 08:32        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam.
Moja płyta główna z procesorem celeron 600 przestała być stabilna.Po jej demontażu okazało się, że cztery największe kondensatory 2700uF, 6,3V zostały bądź wylane, bądź napuchnięte. Kupiłem nowe kondensatory, ale czy ich wymiana załatwi sprawę? Nie bardzo znam się na elektronice, lecz wymienić kondensator dam radę :) Dziękuję za każdą radę w w/w sprawie.
pozdrawiam
m30

Preskaler
 Wysłana - 12 maj 2004 17:53      [zgłoszenie naruszenia]

Powinno to pomoc! Chociaż mogą być niespodzianki. Zachowaj staranność i ostrożność przy ich wymianie, żeby nie popełnić jakiejś pomyłki!

Preskaler

Znawca -

Bubel 2
 Wysłana - 19 maj 2004 07:39      [zgłoszenie naruszenia]

Wymiana jakich kolwiek częśći w płycie głównej może być ryzykownajeden nie ostrożny róch i może być po płycie. Może lepiej zleż tą robotę kto się na tym dobrze zna np. do serwisu

thomas__1
 Wysłana - 29 maj 2004 18:48      [zgłoszenie naruszenia]

Płyty główne robione są techniką wielowarstwową, tzn jest kilka warstw ścieżek. Nie wiem jak jest w Twoim przypadku ale najlepiej stare kondensatory wymontować tak żeby zostały ich nóżki, choć kilka milimetrów i do nich przylutować nowe.

Tomek

SopelYo
 Wysłana - 26 sierpień 2004 17:12       [zgłoszenie naruszenia]

Też mam płyte głównom i na niej kilka kondensatorów napuchło a niektóre się leciutko wylały ale płyta chodzi stabilnie i niemam z niom problemów.
Więc po co bawić się kondensatorami jak płyta główna dobrze działa.
Ja ostatecznie wymienił bym kondensatory jak płyta główna zachowywała by się dziwnie i chodziła by niestabilnie.
Jak działa to lepiej nieruszać bo można sobie kompletnie spiepszyć płyte głównom.

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

płyta główna-wymiana kondensatorów

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL