| Autor |
"podłączenie i zbudowanie samemu zestawu ...." |
|
|
elpaso
|
|
Wysłana - 7 wrzesień 2006 22:27 | zgłoś naruszenie regulaminu
ello,
nie znam sie dobrze na tym, wiec mam kilka pytań, mianowicie:
1. czy amplituner można podłączyć do komputera???
2. czy to jest dobry pomysł zbić kolumny z wykorzystaniem głośników STXa ???
w niedługim czasie bede kupował mieszkanie (oczywiście kredyt :(:( żebyście nie myśleli że jakiś kasiasty jestem) i sprzet RTV chciałbym połączyć ze sobą zeby televizor i komputer były podłączone do wzmacniacza. da sie tak ??
Z góry dzieki za info
P.S. Dwa miechy temu kupowałem sprzet do auta, to na tym sie troszke jush znam :D:D
| |
|
 |
|
|
|
Rafacker
|
|
^_^
|
|
nie znam sie dobrze na tym, wiec mam kilka pytań, mianowicie:
1. czy amplituner można podłączyć do komputera???
Można, np. przewodem 2 x chinch - maly jack
2. czy to jest dobry pomysł zbić kolumny z wykorzystaniem głośników STXa ???
Zbić to możesz kolegów, zastanow sie nad tym pytaniem to tak jakbym Ci napisał czy warto kupić Fiata ? ( nie uważasz że to ważne jaki model itp. itd. )
...chciałbym połączyć ze sobą zeby televizor i komputer były podłączone do wzmacniacza. da sie tak ??
Da się
Z góry dzieki za info
P.S. Dwa miechy temu kupowałem sprzet do auta, to na tym sie troszke jush znam :D:D
Nie dużo nam to mówi. Jak nie znasz sie na budowie kolumn to najpierw dowiedz się o nich jak najwięcej a dopiero potem zaczynaj z praktykowaniem.
 |
|
|
|
elpaso
|
|
dokładnie chodziło mi o to czy firma STX robi głośniki na takim poziomie że mozna je polecać do domowego zestawu, np.:
GDWT-8-150-8-PJ
GDM-17-150-8-SS
a jakie głośniki sie montuje w kolumnach tych stojących a jakie w centralnej kolumnie ???
a przy budowaniu kolumny złożonej z kilku różnych głośników musze zastosować zwrotnice ???
a czy moc głośników musi być równa mocy uzyskanej ze wzmacniacza czy głośniki maja mieć większą moc ??? z tego co wiem to w CA jest taka zasada żeby było równo, a jak to jest w domowych zestawach ??? |
 |
|
|
|
elpaso
|
|
albo jescze inaczej, bo tak przeglądam sobie strone STXa i tan sa gotowe kolumny w bardzo rossądnych cenach [tak mi sie wydaje :P]
to co sądzicie o tych kolumnach ????? |
 |
|
|
|
DjDamian
|
|
Wybrałeś najgorzej jak mogłeś z tymi modelami głośników
Znawca -
 |
|
|
|
elpaso
|
|
a jak bym coś takiego kupił:
- głośnik centralny STX C-200
- głośnik frontowy 2*STX F-300
i do tego jakiś amplituner.
jak by to grało??? bo chyba suba jush nie potrzebuje jak sa takie kolumny???
a każdy wzmacniacz moge do kompa podłączyć czy musi mieć jakieś konkretne wyjście ????
P.S. sorry za takie pytania, bede wdzieczny jak ktoś pomoże
Pozdro |
 |
|
|
|
elpaso
|
|
i jak ???
dobre sa te kolumny??? |
 |
|
|
|
Preskaler
|
|
Dla mnie jest to straszny "kawałek chleba" doradzać komuś coś do kupienia. Kilkakrotnie to powtarzam i nadal będę, że tak jak z samochodem, żoną i sprzętem audio nie powinno się nikomu polecać lub odradzać. Dla mnie osobiście "kino domowe" to jeden wielki chłam ale są ludzie (szczególnie młodzi) którym się to podoba. Ja osobiście nie znoszę nadmiaru basów ale ktoś inny nie wyobraża sobie słuchania muzyki bez suwoofera aktywnego i uczucia "odbijania nerek". Przy wyborze trzeba się kierować SWOIMI UPODOBANIAMI i nie ma co liczyć na innych. Firma STX robi "szmelc" chociaż (podobno) niektóre ich kolumny pracują dobrze. Jeśli nigdy sam nie robiłeś "głośników" to lepiej zrezygnuj z tego bo do tego potrzebna jest znajomość teorii i praktyki a szczególnie trzeba "mieć ucho", żeby to wszystko dopieścić. Jeśli chodzi o "kino d." to widziałem takie sprzęty (2500zł) które robią sporo hałasu i są estetyczne. W tym zestawie jest DVD, wzmacniacz, radio i komplet głośników łącznie z s-w. Można tym także "zaszpanować" wobec kolegów (nie znających się zbytnio na elektroakustyce). Można wybrać też coś tańszego ale to już tak jak "Maluch" wśród samochodów. W dzisiejszych czasach to "zaszpanować" tym nie można i jeżdzić specjalnie też nie chociaż przemieszczać się można.
Na zakończenie najważniejsza rada! Nie przejmuj się specjalnie krytyką innych lecz wybierz to co Ci się podoba i stać Cię na to!
|
|
|
elpaso
|
|
dzieki za odpowiedź,
szczerze mówiąc to jestem taki zielony w tym temacie że nie wiem czym sie różni amplituner kina domowego od stereo ale w niedługim czasie będę ze swoją przyszłą żonką kupował własne M-4 i jush sobie chce wszystko obmyśleć jak to uszykować. i właśnie chciałem jakiś pożądny zestawik żeby podłączyc go do TV i kompa i żeby radio i cd miał, oczywiście jak najtaniej [wiecie jak to z kredytami ===>> a szykuje sie weselisko no i remonty :)]
czyli STX odpada???? szkoda że nie moge tego posłuchać!!!
a możesz coś doradzić [amp+kolumny], kasa to około ~ 1000 może ciut więcej
wiem że to nie są zawrotne pieniądzie, ale ......
z góry dzieki za info
pozdro |
 |
|
|
|
Preskaler
|
|
Amplituner "k/d" to w jednej obudowie wzmacniacz z odpowiednim dekoderem lub wejściami do dżwięku przestrzennego. Przystosowany in jest do podłączenia kilku głośników (zwykle 5+1 lub więcej). Oznacza to, że masz cztery głośniki (przód L i P, tył L i P oraz centralny + subwoofer. Nie wszystkie one są sterowane z oddzielnych torów wzmacniających ale to może jest mniej ważne. Dżwięk taki można uzyskać z płyt DVD, komputera itp. Z radia wbudowanego do niego można mieć tylko "stereo" lub "mono" bo tylko takie systemy jest w stanie odebrać to radio. "Mono" to jeden głośnik (lub kilka ale grających bez zróżnicowania kanałowego - tzn wszystkie odtwarzają ten sam sygnał). "Stereo" to dwa głośniki, z których każdy może odtwarzać zróżnicowane sygnały. Tak więc jest to dwa tory wzmacniające wyposażone w dwa (lub więcej) głośniki i mogące odtwarzać, każdy kanał inny, sygnał. W kinie tych kanałów jest więcej (5.1, 6.1 a w komputerze zwykle 4.0, 4,1 lub więcej i to zależy od posiadanej karty). W skład "k/d" wchodzi więc zwykle amplituner (wielokanałowy wzmacniacz z radiem) DVD i komplet głośników (zwykle z subwooferem). Przy wyborze sprzętu najlepiej jest wcześniej wiedzieć co się chce w przyszłości wymagać od niego. W Twoim przypadku wiemy tylko, że chcesz mieć (oprócz podstawowych jego funkcji) możliwość podłączenia komputera. Wnioskuję więc, że chodzi o możliwość wykorzystania amplitunera jako głośników komputerowych. W zasadzie wszystki "k/d" mają taką możliwość (z małymi wyjątkami tych tanich) że można podłączyć w ten sposób komputer lecz z pewnym zastrzeżeniem. Jak to zrobić jeśli mamy do wejść PODŁĄCZONE KABLE z DVD? Za każdym razem trzeba je przełączać lub coś wykombinować (jakieś przełączniki lub mikser). System takiego "kina" może mieć też różne wejścia/wyjścia cyfrowe. Za to wszystko się płaci lecz jeśli nie masz przyszłościowych potrzeb w tym zakresie to nie musisz płacić. Płaci się także za "firmę" o raz (podobno) jakość wykonania (estetykę, niezawodność itp.). Moja rada jest taka - nie spiesz się i poczytaj opinie, teorię i możliwości wykorzystania tego sprzętu. Dopiero jak będziesz już pewny swego - podejmij właściwą decyzję co do zakupu!
|
|
|
elpaso
|
|
a jak do amplitunera od kina domowego podłącze tylko kolumny frontalne i centralny głosnik to co bede miał ??? 2.1 ??? :)
ale czego mam szukać??? amp do kina domowego czy stereo ???
mozna do zwykłego amplitunera podłaczyć dvd i komputer czy tylko do kina domowego???
|
 |
|