Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 10716 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Okablowanie
podłączenie lampy halogenowej 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "podłączenie lampy halogenowej"   

himen20
 Wysłana - 18 grudzień 2006 11:15        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witajcie mam taki problem. Kupiłem sobie nową lampę halogenową na 4 żarówki. Włącznik mam dwu przyciskowy, i po podłączeniu lampy, wszystkie żarówki święcą tylko na jednym przycisku. Zamieniałem kable jak sie da, kombinowałem ale nic to nie dało. Wcześniej miałem podobną lampę też na 4 żarówki i wszystko działało dobrze, dwie żarówki świeciły na jednym przycisku a dwie na drugim.Jak zrobic tak aby teraz też tak było??

Zmieniony przez - himen20 w dniu 2006-12-18 11:30:06

Preskaler
 Wysłana - 18 grudzień 2006 13:50      [zgłoszenie naruszenia]

Nie podałeś podstawowych danych! Czy są to żarówki na 230V? I ile przewodów wychodzi z kinkietu?

Preskaler

himen20
 Wysłana - 18 grudzień 2006 17:30      [zgłoszenie naruszenia]

oczywiście żarówki są na 230V.Wychodzą 3 przewody z lampy i jeden masowy. Te trzy przykręciłem do kostki. Z sufitu wychodzą 3 przewody 2 niebieskie i jeden brązowy

impaller
 Wysłana - 18 grudzień 2006 17:41      [zgłoszenie naruszenia]

to sprobuj sobie gdzies na "ziemi" tzn nie na suficie przetestowac lampe najpierw wez kawalejk przewodu zakoncz go kostka o sprawdz sobie lampe czyli zapnij mase potem jedna zyle i sprawdz czy swieci wszystki czy tylko 2 i analogiczne z d. Podejrzewam ze bedzie ok. masowy zapinasz do brazowego na suficie a dwa pozostale po jednym do kazdego niebieskiego i ma smigac aczkolwiek mozesz sprawdzic najpierw an suficie ktory e przewdody to masa a ktore faza. jesli masz (tak jak powinno byc zeby nie iskrzyly wylaczniki) jedna faze i odlaczane masy to powinno smigac jesli jest odwrotnie to bedzie iskrzal wylacznik przy wlanczaniu i wylanczaniu.

LUXMAN LV-112
LUXMAN D-112
LUXMAN TD-377
Infinity RS 3000

Preskaler
 Wysłana - 18 grudzień 2006 17:54      [zgłoszenie naruszenia]

Trochę to dziwne! Jeśli są 4 żarówki to powinno wychodzić 4 przewody + jeden wspólny. Może dwie są połączone równolegle ze sobą? To właśnie trzeba sprawdzić. Najlepiej kawałek przewodu podwójnego z wtyczką i skręcić najpierw przewód masowy i jeden z tych trzech a wtyczką włożyć do kontaktu. Tak kolejno sprawdzać wszystkie wwyprowadzone przewody. Wtedy się wyjaśni jak to jest podłączone?

Preskaler

himen20
 Wysłana - 18 grudzień 2006 17:56      [zgłoszenie naruszenia]

Cieszę się że próbujecie mi pomóc ale nie kapuję tego co napisałeś. Na kartce która była w opakowaniu jest taki schemat

impaller
 Wysłana - 18 grudzień 2006 17:56      [zgłoszenie naruszenia]

owszem powinno byc cztery ale to penie jaks chinszczyzna jest gdzie tna koszty na czym sie da

LUXMAN LV-112
LUXMAN D-112
LUXMAN TD-377
Infinity RS 3000

himen20
 Wysłana - 18 grudzień 2006 17:57      [zgłoszenie naruszenia]

Aha no zobaczę co sie da zrobic. Sory na tym rysunku było tak

Zmieniony przez - himen20 w dniu 2006-12-18 17:59:20

impaller
 Wysłana - 18 grudzień 2006 18:00      [zgłoszenie naruszenia]

nie wiele widac z tego rysunku
zrob najpierw tak
wez jakis kabel 2 rzylowy zakonczony wtyczka i sprawdz jak podpiete sa lampy, czyli zlacz jeden z przewodow z kabla do masy z lampy i sprawdz co bedize swiecic jak podepniesz jeden z pozostalych kabli 2 czy 4 zarowki.

teraz lepiej:D

Zmieniony przez - impaller w dniu 2006-12-18 18:01:19

LUXMAN LV-112
LUXMAN D-112
LUXMAN TD-377
Infinity RS 3000

himen20
 Wysłana - 18 grudzień 2006 18:04      [zgłoszenie naruszenia]

dzieki za pomoc zobaczę to tak jak piszesz. Do gniazda to wsadze i zobacze jaka będzie świecić

Preskaler
 Wysłana - 18 grudzień 2006 18:05      [zgłoszenie naruszenia]

Podaj napięcie tak jak jest na rysunku i powinny tak świcić żarówki ja są ponumerowane. Chińszcyzna czy nie to prąd płynie tak samo.

Preskaler

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Odpowiedzi jest na 4 strony.   | następną

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

podłączenie lampy halogenowej

Strony: 1 2 3 4

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL