Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 2404 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Audio
podłączenie mp3 do caraudio 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "podłączenie mp3 do caraudio"   

Angela84
 Wysłana - 18 czerwiec 2007 20:01        | zgłoś naruszenie regulaminu

Mam radio sony xr ca600x do którego chciałabym podłączyc odtwarzacz mp3, samo podpięcie kabla nic nie daje bo wejście musi byc pobudzone, i tu moje pytanie - czy jest na to jakiś sposób omijający rozbieranie i przerabianie radia? Jakoś nie miałam nigdy okazji zetknąc się ze zmieniarką więc nie wiem jakie ma wejścia/wyjścia, zastanawiałam się czy nie można jej jakoś delikatnie przerobic żeby przez nią podłączyc mp3 do radia. Zaznaczam że zmieniarki jeszcze nie mam, a kasetę adapter wypróbowałam. Z góry dzięki za odpowiedź

Preskaler
 Wysłana - 19 czerwiec 2007 06:23      [zgłoszenie naruszenia]

Specjalista -

Angela84
 Wysłana - 21 czerwiec 2007 18:41      [zgłoszenie naruszenia]

Dzięki, ale zależy mi na dośc dobrej jakości dźwięku, a z tego co słyszałam transmitery są dużo gorsze od kasety jeśli o to chodzi. Wracając do kasety, może ktoś wie dlaczego po jakimś miesiącu użytkowania zaczynają się zacinac? Miałam już trzy i z każdą to samo...

Preskaler
 Wysłana - 21 czerwiec 2007 21:55      [zgłoszenie naruszenia]

Kaseta ma mechanizm imitujący dla magnetofonu prawdziwą kasetę. Jest tam więc dwa sprzęgła z hamulcami i to właśnie ten mechanizm się zużywa. Prawdziwa kaseta też gdyby była użuwana bez przerwy przez kilka miesięcy też by się zużyła. Nie ma specjalnie dużo rozwiązań tego problemu bo po co producent ma mieć zastój? Ja ratuję się w ten sposób, że nagrywam MP3 na CD i odtwarzam w odtwarzaczu. W niektórych typach OR samochodowych (szczególnie starszych) można wyprowadzić wejście akustyczne i jest to jakościowo najlepsze rozwiązanie. Niestety! Większość nowszych nie ma takiej możliwości.

Preskaler

Specjalista -

larry_new
 Wysłana - 23 czerwiec 2007 18:51      [zgłoszenie naruszenia]

a czy nieda się tam gdzie wchodzi sygnał z kasety wlutowac wejście mini jack?

Preskaler
 Wysłana - 24 czerwiec 2007 14:02      [zgłoszenie naruszenia]

Sygnał z MP3 "wchodzi" do wzmacniacza przez głowicę magnetofonową (odczytującą). Gdyby ktoś wstawił tam (zamiast głowicy) gniazdo to przy tak bardzo czułym wejściu były by sprzężenia i zakłócenia jak również przestery. Nie twierdzę, że to jest niemożliwe ale dość trudne do wykonania a poza tym efekt raczej mało zadawalający. Jeśli już tak mocno ingerować w radio to może lepiej trochę dalej zrobić to wejście? Niektóre mkodele mają taką możliwość. Ja twierdzę, że kaseta jest dużo gorszym rozwiązaniem od "transmitera" bo w magnetofonie istnieje korekcja ch-ki odtwarzania i powoduje ona zafałszowanie przenoszenia dżwięku. Transmiter to rodzaj nadajnika a to można już tak doskonale dopracować jak np. w bezprzewodowym sprzęcie estradowym. Może masz niedobre doświadczenie z tym sprzętem ale moja rada jest taka, żebyś spróbował i porównał różne modele. Z całą pewnością trafisz na taki, z którego będziesz zadowolony.

Preskaler

Specjalista -

Misiek61
 Wysłana - 25 czerwiec 2007 21:39      [zgłoszenie naruszenia]

a co to jest wejscie pobudzone??

Preskaler
 Wysłana - 26 czerwiec 2007 06:47       [zgłoszenie naruszenia]

Nie wiem o co chodzi bo to może oznaczać wiele rzeczy. W zależności od producenta i sprzętu, którego dotyczy to oznaczenie. Podobnie jak wielu producentów określa sobie po swojemu np. parametr "mocy akustycznej" (maksymalnej, szcytowej, impulsowej itp.). Może to jest jakieś wejście w scalaku m.cz. które jest aktywowane przy pomocy jakiegoś impulsu? Sprawdż w "Google" ile tysięcy odpowiedzi dostaniesz na takie hasło! Trzeba koniecznie bliżej określić czego dotyczy to określenie. W dawniejszych sprzętach (audio, komputery, OTV itd.) było wiele wejść i przełączników mechanicznych przełączających poszczególne żródła sygnału. Teraz stosuje się już elektroniczne przełączniki. Ja zrobiłem sobie taki do OTV mającego tylko jedno wejście "euro" a potrzebowałem kilku (TV-sat, MGTV, DVD itd.). Działał on w ten sposób, że nie trzeba było przepinać ręcznie ani przy pomocy przełącznika te wejścia lecz jeśli ten układ wykrył na którymkolwiek wejściu sygnał to przełączał automatycznie wejśie "euro" na ten kanał. Jeśli było włączonych więcej niż jedno urządzenie to zawsze uprzywilijowane było wejście o niższym numerze (1, 2, 3 itd). Żeby przełączyć na wyższy trzeba było wyłączyć urządzenie z numerem niższym. Było to w czasach gdy nie było jeszcze na tym złączu ("euro") sterowania 12V. Możliwe więc, że jakiś producent wpadł na podobny pomysł i zastosował go w swoim sprzęcie.

Zmieniony przez - Preskaler w dniu 2007-06-26 06:49:33

Preskaler

Specjalista -
[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

podłączenie mp3 do caraudio

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL