Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 746 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Telewizja
podpiecie laptopa hp620 do plazmy SAMSUNG PS43D490 brak dzwieku 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "podpiecie laptopa hp620 do plazmy SAMSUNG PS43D490 brak dzwieku"   

pesiuuu
 Wysłana - 28 październik 2011 19:53        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam.Mam takie pytanie.Posiadam sprzet laptop hp 620 (narazie nie korzystam z tego kompa wiec podam paramatry jak bedą potrzebne)windows 7. telewizor SAMSUNG PS43D490 link:
[allegro.pl/samsung-ps43d490-3d-nowa-cena-wysylka-od-59zl-i1884274639.html] ma 3 wejscia HDMI. gdy podłanczam kablem hdmi obraz OK,ale co z dzwiekiem odtwrzany jest w laptopie,a nie tv. HDMI przesyła obraz co ustawic by był także dzwiek, prosze o kontakt . Dziękuje za pomoc z góry.

Preskaler
 Wysłana - 28 październik 2011 21:25      [zgłoszenie naruszenia]

Najprościej będzie podłączyć fonię poprzez kabelek z obu stron zakończony mini jack'iem. Jeden wtyk włożyć trzeba w wejście PC audio (w TV masz takie wejście) a drugi do lapka w wyście słuchawkowe.

Preskaler

Specjalista -

zbysiu13
 Wysłana - 30 październik 2011 12:15      [zgłoszenie naruszenia]

Ta opcja prawdopodobnie nie zadziała, po wybraniu jednego z wejść HDMI w telewizorze wejście PC audio w TV nie jest aktywne.
Instrukcji obsługi do HP nie dali?? Jeśli nie dali, to wklejam frahment strony 48:
Konfigurowanie dźwięku urządzeń HDMI
Aby skonfigurować funkcję audio HDMI, podłącz najpierw urządzenie audio lub wideo, jak np.
telewizor o wysokiej rozdzielczości, do portu HDMI komputera. Następnie skonfiguruj domyślne
urządzenie odtwarzania dźwięku w następujący sposób:
1. Kliknij prawym przyciskiem myszy ikonę Głośnik w obszarze powiadomień (z prawej strony
paska zadań), a następnie kliknij polecenie Urządzenia do odtwarzania.
2. Na karcie Odtwarzanie kliknij Wyjście cyfrowe lub Urządzenie wyjścia cyfrowego (HDMI).
3. Kliknij opcję Ustaw jako domyślne, a następnie przycisk OK.
Wykonaj poniższe kroki, by przełączyć dźwięk na głośniki komputera:
1. Kliknij prawym przyciskiem myszy ikonę Głośnik w obszarze powiadomień (z prawej strony
paska zadań), a następnie kliknij polecenie Urządzenia do odtwarzania.
2. Na karcie Odtwarzanie kliknij Głośniki.
3. Kliknij opcję Ustaw jako domyślne, a następnie przycisk OK.
48 Rozdział

Volenti non fit iniuria.
Verba volant, scripta manent.

pesiuuu
 Wysłana - 30 październik 2011 16:49      [zgłoszenie naruszenia]

Udało mi sie ustalic dzwiek . ustal jako domyslny przy hdmi.
Jeszcze mam takie pytanie?? w plazmie mam wejscie CL+ tzn, ze nie potrzebuje dekodera? np. przy takiej telewizji :
[telewizjanakarte.pl/doladowania.html]

zbysiu13
 Wysłana - 31 październik 2011 20:03      [zgłoszenie naruszenia]

CI i CI+... nie chce mi się tu tego opisywać, wpisz w google. W twoim tv jest to gniazdo Common Interface+, w które można włożyć moduł CI lub CI+.
Wróćmy na chwilę do odbioru satelitarnego, o czym wspomniałeś (TnK).
W niektórych dekoderach satelitarnych znajdują się gniazda na moduły CI. W moim przykładowo dwa. W jednym gnieździe mam moduł Cyfrowego Polsatu z kartą w środku. W drugim gnieździe mam uniwersalny moduł Conax z kartą wspomnianej Tnk- odbieram programy "telewizji na kartę" z satelity. Czyli moduł razem z aktywną kartą dekoduje zakodowane programy.
Podobną funkcję spełni moduł, jaki włożysz do twojego gniazda CI.
Jest tylko jeden problem- ten model telewizora ma głowice DVB-T i DVB-C. Czyli możesz na nim odbierać za pośrednictwem gniazda antenowego programy cyfrowe nadawane przez nadajniki naziemne (ze zwykłej anteny) albo programy telewizji kablowej.
I jeśli np któryś z programów w którymś z MUX'ów będzie kodowany i płatny- trzeba będzie wsadzić w gniazdo CI moduł (z kartą?)
Jeśli masz kablówkę cyfrową, to niektóre programy raczej na pewno są kodowane i wtedy też trzeba włożyć moduł CI do rozkodowania. Tu jest pewien problem, bo operatorzy kablówek najczęściej takich modułów po prostu nie mają i oferują całe tunery-dekodery w postaci skrzyni.
Reasumując- twój tv nie odbiera programów satelitarnych, więc wsadzenie conaxa nic nie da..
Co do różnic między CI a CI+... niektórzy narzekają, że standard CI+ bardziej ogranicza pewne swobody, jakie miał CI(w odczuciu użytkownika), ale za to CI+ udostępnia dodatkowe funkcje, jak np ten:
[allegro.pl/neotion-pocket-recorder-ci-pvr-i1894411539.html]

Zmieniony przez - zbysiu13 w dniu 2011-10-31 20:04:40

Volenti non fit iniuria.

pesiuuu
 Wysłana - 8 listopad 2011 18:20      [zgłoszenie naruszenia]

lepiej miec dekoder czy wpiac karte do CI+?jesli chodzi o jakosc?Moduł nCam HD + karta TNK HD

zbysiu13
 Wysłana - 9 listopad 2011 10:41      [zgłoszenie naruszenia]

Jeśli chcesz odbierać TnK HD, to...
trzeba kupić dekoder.
Tania opcja to taki dekoder:
[allegro.pl/n-na-karte-hd-adb-5800s-na-2-mce-hit-cena-dekoder-i1922576028.html]
Wystarczy podpiąć do anteny satelitarnej.
Droższa opcja to wspomniany moduł nCam HD z kartą tnK HD. Do modułu trzeba dokupić dekoder z gniazdem CI, najtańszy to chyba Opticum x110p. W podobnej cenie jest Ariva 102e.
Czyli razem jakieś 500 zł. Ale ten zestaw jest dużo bardziej uniwersalny, można wykorzystywać inne moduły, inne karty, można nagrywać, można układać listy programów itd...
Tych opcji adb5800 nie ma.

Zmieniony przez - zbysiu13 w dniu 2011-11-09 10:45:42

Volenti non fit iniuria.

Preskaler
 Wysłana - 9 listopad 2011 22:47      [zgłoszenie naruszenia]

Ta opcja prawdopodobnie nie zadziała, po wybraniu jednego z wejść HDMI w telewizorze wejście PC audio w TV nie jest aktywne.
Problem już rozwiązany ale może jeszcze ktoś będzie szukał info na ten temat, więc napiszę, że można podpiąć laptopa poprzez złącze RS 232 a fonię taj jak pisałem wcześniej kabelkiem Jack/Jack.

Preskaler

Specjalista -

zbysiu13
 Wysłana - 17 listopad 2011 16:13       [zgłoszenie naruszenia]

Jeszcze ja na koniec- wyjaśniliśmy sobie, że to złącze to popularne VGA.
Co do dźwięku... nie jest to sprawa tak jednoznaczna. Chodzi mi w tym miejscu wyłącznie o aktywność lub brak aktywności gniazda minijack fonii w telewizorze, w czasie wybrania z pilota wejścia hdmi w telewizorze.
W niektórych telewizorach gniazdo jest aktywne wyłącznie po wybraniu wejścia PC(VGA), w innych gniazdo jest także aktywne po wybraniu jednego, wyraźnie oznaczonego wejścia HDMI (HDMI/DVI). Podobno są i takie, które mają to aktywne po wybraniu dowolnego HDMI. Jest to związane z przesyłaniem obrazu do telewizora za pomocą kabla HDMI-DVI, który jak wiemy nie przesyła fonii.
Wtedy musimy się posiłkować wspomnianym kablem minijack-minijack.

Zmieniony przez - zbysiu13 w dniu 2011-11-17 16:18:54

Volenti non fit iniuria.

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

podpiecie laptopa hp620 do plazmy SAMSUNG PS43D490 brak dzwieku

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL