Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 2369 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Telewizja
polaczenie tv i wiezy z dvd 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "polaczenie tv i wiezy z dvd"   

schranz
 Wysłana - 4 luty 2005 13:31        | zgłoś naruszenie regulaminu

mam wieze technicsa i wyjscia z niej po 2 aux i dcc do dcc zawsze podlaczam kompa i tv czy da sie do tego dvd podlaczyc a w tv mam 2 video czy tam 1 video i audio te czincze standardowe i euro i jak to wszystko polaczyc i czy sie da? bo w dvd odtwarzaczu chyba jest tylko 1 kabel z 2 czinczami wieza kosztowala w 97 r. 2.5 tys zl nadal dziala b.dobrze bo chce miec zamiast cd podlaczone dvd czy da sie tak to jest niby skladak ale polaczony tylko wewnetrznymi kablami male podluzne takie szerokie ale cienkie chce kupic jakies dvd za 3-4 st thomosona czy tam pioneera

Preskaler
 Wysłana - 5 luty 2005 17:38      [zgłoszenie naruszenia]

Kompletnie zamieszałeś! Najpierw piszesz w taki sposób, że zrozumiałem z tego tyle, że chcesz wieżę podłączyć do DVD. Pózniej jednak okazuje się odwrotnie! To DVD chcesz podłączyć do wieży! Zakładam więc, że to jest właściwa koncepcja. W zasadzie jest kilka rodzajów DVD i wyjść audio z nich. Ciebie powinny interesowa tylko takie, które mają wyjścia "chinch" (audio output "L" i "R"). Nie "coaxial" bo do tego trzeba mieć odpowiedni dekoder i z jego wyjścia uzyskuje się fonię 5.1! Mogą też być takie DVD z wyjściem na 5 "chinch" i do tego już nie potrzeba dekodera bo z każdego z nich wychodzi już zdekodowany sygnał i sterować może pięciokanałowy wzmacniacz (5.1). W zasadzie z takiego też można wykorzystać tylko dwa złącza (L i R - przód). Nie zrozumiałem jakie masz wejścia do tej swojej wieży (a może nie ma żadnych?). W zasadzie większość powinna mieć wejścia (L i R). Jeśli nie ma takich wejść to w ostateczności można je dorobić lub zastosować odpowiedni adapter w postaci "niby kasety", którą wkłada się do kieszeni magnetofonu a do niej podłącza się te dwa kanały.

Preskaler

Specjalista -

schranz
 Wysłana - 7 luty 2005 20:20      [zgłoszenie naruszenia]

Mi niechodzi o zaden dzwiek 5.1 wystareczy mi stereo ,a wiec chodzi zeby dvd bylo podlaczone do wiezy np zamiast cd ktory mi szwankuje ale zeby przechodzilo przez wzmacniacz ,do sluchania muzy ,bo do tv to juz bym sobie odlaczyl i podlaczyl przez euro lub cos i tak jak z video zwyklym bylo by podlaczenie a jak pisalem w tunerze mam wyjscia nazywaja sie dcc i aux i wszystko zakonczone czinczami i do dcc moge sobie np tv lub kompa podlaczyc wale 2 czincze a z 2 manki wyjscie od sluchawek i jakos to dziala :)szkoda ze cyfrowki niemam to bym zrobil zdjecie, bo jak mowie wieze mam skladaka ale nie tego wielkiego to standardowa wieza podzielona na 4 czesci ale wszystko sie laczy za pomoca 2 kabli szerokich i cienkich i sa to specjalne kable ze niema takiego napewno w dvd, i caly problem w tym czy dvd bedzie mi chodzic pod tym tunerem bo we wzmacniaczu mam tylko wejscie na 2 glosniki

Preskaler
 Wysłana - 8 luty 2005 17:15      [zgłoszenie naruszenia]

Nadal nie wiem o co chodzi! Odpowiedz może na takie pytania:
1) Czy problem tkwi w tym, że wieża nie ma WEJŚCIA audio (aux)?
2) Czy wieża ma magnetofon
3) Czy może chodzi o to, że w tej wieży masz tylko dwa WEJŚCIA a chcesz mieć trzecie?
Tylko proszę krótko i treściwie!

Zmieniony przez - Preskaler w dniu 2005-02-08 17:18:31

Preskaler

Specjalista -

schranz
 Wysłana - 8 luty 2005 18:19      [zgłoszenie naruszenia]

Znaczy w tym dcc mam dokladnie 4 wejscia i pod 2 jest podlaczony np tv lub komp a w aux 1 chodzi o to czy dvd bedzie mi dzialac pod ktorymkolwiek z tych wejsc ?

Preskaler
 Wysłana - 9 luty 2005 08:33      [zgłoszenie naruszenia]

Jeśli masz w DVD wyjście na cztery "chinch'e" (L i R przód i L R tyuł)to podłącz dwa z nich do jednego wejścia (stereo) L i R przód!

Preskaler

Specjalista -

schranz
 Wysłana - 9 luty 2005 10:36       [zgłoszenie naruszenia]

Nie w dvd tylko w wyjsciu dcc w wiezy :)dvd jeszcze nie kupilem bo niewiem czy bedzie mi chodzic pod moja wieza hehe dobra zakonczmy temat bo sie nie dogadamy, dzieki za porady :)

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

polaczenie tv i wiezy z dvd

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL