Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 1401 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Radio
pomoCY-INTERKOM 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "pomoCY-INTERKOM"   

nikctom
 Wysłana - 10 maj 2004 13:18        | zgłoś naruszenie regulaminu

mam prosbe powiedzcie czy sie da zrobic interkom na kabelek , chodzi mi taki do motocykla dwa mikr, i sluchawki.
slyszalem ze z walkmana mozna przerobic stereo ale cos mi nie wychodzi.. moze jestem z tempy nie wiem...
jak by ktos podeslal cos bylbym wdzxieczny..
dzieki z gory:)

Iron
 Wysłana - 10 maj 2004 20:43      [zgłoszenie naruszenia]

Schematu akurat nie mam ,ale zerknij na stronke : [http://www.motocyklista.pl/motocyklista/gielda-ks-inne.htm]
Gosc mial do sprzedania za 110 ,moze jeszcze aktualne.

Preskaler
 Wysłana - 11 maj 2004 16:23      [zgłoszenie naruszenia]

Cześć!
Interkom może być zbudowany z dwuch wzmacniaczy, które łączy sie na krzyż. To znaczy mikrofon (a jeszcze lepiej laryngofon) motocyklisty łączy się na wejście pierwszego wzmacniacza a na jego wyjście słuchawki pasażera. Mikrofon pasażera łączy się na wejście drugiego wzmacniacza a na wyjście słuchawki motocyklisty.
Pozdrawiam!

Preskaler

Znawca -

nikctom
 Wysłana - 12 maj 2004 06:55      [zgłoszenie naruszenia]

tak tak dwa wzmacniacze to na pewno tylko jak to wszystko ma byc poukladane:)

Preskaler
 Wysłana - 12 maj 2004 09:59       [zgłoszenie naruszenia]

No dokładnie tak jak wyżej opisałem (przykro mi ale nie mogę przesłać rysunku z powodu niesprawności komputera). Może jeszcze spróbuję opisać inaczej? Jeśli masz wzmacniacz stereo (praktycznie są to dwa wzmacniacze - kanał lewy - L i prawy - P, lub R w niemieckich) należy przerobić wejścia tak, żeby na każdy kanał było oddzielne gniazdko mikrofonowe (może być np. mini Jack mono x 2). Podobnie robimy na wyjściu. Do każdego wzmacniacza dołączamy oddzielne słuchawki. Powstają w ten sposób dwa kanały foniczne. Jeśli mówimy do jednego mikrofony (np. L) to słyszymy ten głos w słuchawkach podłączonych także do tego kanału (L). Należy więc te słuchawki oddać drugiej osobie na motocyklu (bo to co ja mówię ma słyszeć właśnie ta druga osoba) natomiast to co mówi ta druga osoba do mikrofonu, mam ja słyszeć, więc te drugie słuchawki muszę ja nałożyć na uszy. Może jeszcze coś o "laryngofonie" - jest to taka odmiana mikrofonu, którą montuje się w pasku pod brodę od kasku (motocyklowego) i bespośrednie drgania strun głosowych (na szyi) przenosi się przez ten laryngofon do wzmacniacza. Ma to istotne znaczenie wszędzie tam, gdzie występuje duży poziom hałasu, zakłócający rozmowę. Laryngofony stosowane były w czołgach, samolotach (głównie takich z odkrytą kabiną) itp.

Zmieniony przez - Preskaler w dniu 2004-05-12 10:01:26

Preskaler

Znawca -
[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

pomoCY-INTERKOM

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL