Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 1041 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Radio
pomocy proszę !!!!! 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "pomocy proszę !!!!!"   

andrzej21
 Wysłana - 10 październik 2004 09:19        | zgłoś naruszenie regulaminu

witam wszystkich na forum.
mam stare radio ,co mam zrobic żeby odbirał ukf na wysokim paśmie
czyli od 88 Mhz do 120Mhz
opiszcie co zrobi ,jak przestroic ,nigdy tego jeszcze nie robiłem ,ale to podobno jest bardzo prost .pomóżcie ,dzięki i będę wdzięczny ,dzięki

andrzej21
 Wysłana - 10 październik 2004 09:21      [zgłoszenie naruszenia]

to że jesta technik elektronik to nic nie znaczy
technikum górnicze czyli g.......o ,pomóżcie prosze

Preskaler
 Wysłana - 10 październik 2004 17:47      [zgłoszenie naruszenia]

To nie jest takie proste!
Nie napisałeś jakie to jest radio? W każdym typie jest trochę inaczej ale zasada jest jedna. Trzeba odnależć głowicę UKF a w tej głowicy są dwie cewki z kilkoma zwojami drutu. Do tych cewek (równolegle) podłączone są kondensatory i trymery (kondensatory nastawne). Jeśli chodzi jeszcze cokolwiek na tym dolnym zakresie to trzeba się do tego dostroić lub podać jakiś sygnał (z generatora?) i też się dostroić. Zlokalizować cewkę heterodyny przez zbliżanie do niej palca (powinna zdecydowanie się odstrajać). Można jeszcze spróbować pokręcić trymerem podlutowanym do tej cewki heterodyny i to kręcenie też powinno przestrajać odbiornik. Teraz najważniejsza czynność - zlokalizowanie i wymiana na mniejszy, kondensator (ceramiczny) 22 - 33 pF podlutowany równolegle do cewki heterodyny. Wielkość nowego kondensatora dobieramy doświadczalnie tak, żeby był cały zakres górnego UKF i zwykle jest to 10 - 12pF. Korygujemy pasmo trymerem heterodyny. Te czynności robimy przy bardzo dobrej antenie bo czułość tego odbiornika (na razie) jest bardzo słaba. Dopiero zmiana podobnego kondensatora w obwodzie wejściowym i dostrojenie powinno go maksymalnie wyczulić. Uwaga w niektórych egzemplarzach OR nie jest możliwe pokrycie całego zakresu UKF (88 - 108MHz).

Preskaler

Znawca -

andrzej21
 Wysłana - 11 październik 2004 05:17       [zgłoszenie naruszenia]

dzieki za odpowiedz pobawia sie i zobacza co da sie zrobic a radjo mam z unitry "tuner stereo serie digital AS-632 "

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

pomocy proszę !!!!!

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL