Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 1109 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Audio
pomozecie? :-) 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "pomozecie? :-)"   

pudzianos
 Wysłana - 6 sierpień 2004 00:06        | zgłoś naruszenie regulaminu

a wiec nie wiem co zrobic...mam micro wieze, raczej z dolnej pulki(400zl) wieza na 1cd kasete i tuner, mozna wlaczyc i wylaczyc bassy i tyle :) i nie wystarcza mi juz moc glosnikow, ktora jest z tegfo co pisze na opakowaiu 100W PMPO :)...zastanawiam sie czy kupic jakas wieze za okolo 600zl, a mzoe same glosniki jakies? jezeli same glosniki to mialbym na nie jakies 300zl :) nie znam sie zabardzo na tym sprzecie nie wiem co dobre i jak dobrac :/ moze tube do domu zrobic :D opradzcie cos...dzieki

Cubestone
 Wysłana - 6 sierpień 2004 01:09      [zgłoszenie naruszenia]

kup wzmacniacz i dwie kolumny. a stara wieze potraktuj jako dawce dzwieku.

...Don't let em hold you down, reach for the stars...

teodot
 Wysłana - 6 sierpień 2004 12:09      [zgłoszenie naruszenia]

Bo jeśli kupisz większe kolumny to o dziwo mogą one zagrać nawet ciszej, o czym mój bardziej doświadczony przedmówca zapomniał. Co do reszty, to sprawdź jeszcze, czy masz wyjście z wieży. W najtańszym sprzęcie bywa, iż go nie ma. W większości miniwież masz dwie pary wejście liniowe typu chinch oznaczone jako line in i takież wyjście oznaczone jako line out. W najtańszym sprzęcie zdarza się, iż tego drugiego nie ma.

Zadawanie pytań nie jest rzeczą rozsądną...

Cubestone
 Wysłana - 6 sierpień 2004 12:26      [zgłoszenie naruszenia]

ale jest praktycznie zawsze wyjscie na mini-jacka, tak tez nie powinno byc z tym problemu. ciszej jak ciszej, one po prostu zagraja gorzej. no fakt nie popisalem sie wczoraj-dzieki za uzupelnienie.

...Don't let em hold you down, reach for the stars...

pudzianos
 Wysłana - 6 sierpień 2004 12:59      [zgłoszenie naruszenia]

qrcze :/ szczerze powiem ze nie rozumiem wzsytkiego co napisaliscie....nie interesowalem ie tym nigdy...czyli co mam zrobic? :/

pudzianos
 Wysłana - 6 sierpień 2004 13:15      [zgłoszenie naruszenia]

a jeszcze sie zastanwilem jak do wiezy nie moge......,mam tylko wejscie AUX IN......bo z reguly muzyki slucham z kompa ja to jest z komputerem zeby podlaczyc glosniki....ale nie chce takich gotowych ze sklepu bo sa raczej drogie....co poradzicie? jak pisalem mialbym na to 300zl...

teodot
 Wysłana - 6 sierpień 2004 20:33      [zgłoszenie naruszenia]

Cubestone sugeruje, by jako wyjście dla sygnału wykorzystać gniazdko słuchawkowe, a takie z pewnością masz. Wymagać to będzie użycia przejściówki mini jack - chinch lub DIN w zależności od rodzaju gniazd we wzmacniaczu ale ten problem już musisz znać. Ja mam z wykorzystaniem w tym celu gniazdka słuchawkowego złe doświadczenia, bo w przeszłości wykorzystywałem stary wzmacniacz Unitry WS-304S jako przedwzmacniacz gramofonowy dla równie starego gramofonu Cyryl. Różnica jakości dźwięku w przypadku użycia jako wyjścia gniazdka słuchawkowego i wyjścia z pętli magnetofonowej była porażająca i na niekorzyść tego pierwszego. Tłumaczono mi potem, że była to zupełnie wyjątkowa sytuacja, bo konstrukcja wyjścia słuchawkowego w Unitrze jest wyjątkowo podła ale na wszelki wypadek uprzedzam. Spróbować oczywiście można.

A dlaczego gramofon z wkładka piezo wymagał uzycia przedwzmacniacza? Ach to temat na osobny wątek - dość, że jego użycie było w tym wypadku niezbędne.

Co do samodzielnego wykonania kolumn - bo to chyba masz na myśli - to poczytałem sobie trochę o tym kiedyś i wiem, że to nie na moje umiejętności. To po prostu nie jest takie proste. Jeśli masz na to czas i dużo zapału to oczywiście możesz i na tym, i na conajmniej jednym jeszcze forum możesz liczyć na pomoc - ale nie licz, że to będzie mało kosztować. To jest odczuwalne raczej w wyższych przedziałach cenowych. W niższych chodzi raczej o frajdę majsterkowania. Na razie, jeśli nie masz dużo pieniędzy, to pomyśl o używanych.

pudzianos
 Wysłana - 6 sierpień 2004 21:21      [zgłoszenie naruszenia]

czy 300zl wystarczy na kupienie wzmacniacza i jakichs lepszych glosnikow? moze znacie jakas strone ze sprzetem - wzmacniacze i glosniki oczywisicie :)

teodot
 Wysłana - 6 sierpień 2004 22:10      [zgłoszenie naruszenia]

Ja za wzmacniacz i kolumny, z których jestem zadowolony, dałem niewiele więcej - więc można. Ale będzie trudno. Sporo zależy od tego, gdzie mieszkasz. Jeśli gdzie mieszkasz są komisy lub ludzie sprowadzający sprzęt z Niemiec, to możesz obkupić się całkiem tanio. Jeśli nie to pozostaje raczej Allegro.

Wrzucę tu potem trochę stron, gdzie zamieszcza się bezpłatnie ogłoszenia. Wśród zamieszczonych ogłoszeń raczej nic dla siebie nie znajdziesz ale możesz skorzystać i zamieścić swoje - kupię. Generalnie łatwiej jest kupić tanio coś sensownego z elektroniki (w tym wzmacniacz) niż kolumny. O wzmacniaczach już coś pisałem: NAD, Rotel, Luxman, Yamaha i jeszcze parę innych (te z tanich są najpewniejsze). Amplitunery Radmora też (możesz kupić nieprzestrojony, w końcu chodzi Ci o wzmacniacz). Tanio wypadają receivery czyli po dzisiejszemu amplitunery stereo z przełomu lat 70/80 (tzw. złota era receiverow - potem jakość ich obnizyła się gwałtownie)i bywają to bardzo dobre sprzęty (Sansui, Marantze, Kenwoody, Pioneery, Hitachi - kupuje się raczej tylko te z wyższej półki). Trochę za dużo tu informacji by zmieściło sie nie w jednym ale i kilkunastu postach. Dość, że tylko Sansui ma parę stron, gdzie można zasięgnąć informacji o jego starych wyrobach i jeszcze poświęcone im forum dyskusyjne.

Natomiast zasadą jest omijanie wzmacniaczy Technicsa, które cieszą się wyjątkowo złą opinią )

teodot
 Wysłana - 6 sierpień 2004 22:29      
 Usunięta przez Cubestone za naruszenie Pkt6 regulaminu forum.
[zgłoszenie naruszenia]

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

pomozecie? :-)

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL