Witam, czy ktoś mógłby mi podesłać na maila (grzegorr@polbox.com) listę symbolów (np. ZGB .......) różnych polskich kolumn głośnikowych (nie nowych) (Altusów, Altonów, .....) różnych polskich producentów.
Mam nadzieję na odpowiedź. Pozdrawiam
Witam
Mam kilka symboli kolumn produkcji "TONSIL", wtedy nie nazywały się one jeszcze "Altusy", ale są to ich poprzedniki.
Dane pochodzą z posiadanych przezemnie instrukcji serwisowych do następujących zestawów:
-20W/8ohm: ZgP 20-8-62
-25W/8Ohm: ZgP-25-8-555
-40W/4 lub 8ohm: ZG40C/9
-50W/8ohm: ZgC-50-8-682
-70W/8ohm: ZgB-70-8-593 (gł. średniotonowy i wyskokotonowy obok siebie, b. reflex na samym dole)
-70W/8ohm: ZgB-70-8-61 (gł. wyskokotonowy nad średniotonowy b.reflex obok średniego)
-80W/8ohm: ZgB-80-8-593 (50-20000Hz)
-80W/8ohm: ZgB-80-8-584, ZgB-80-8-684 (55-18000Hz)
-110W/8ohm: ZgB-110-8-584, ZgB-110-8-684
pozdrawiam
Dzieki Marcus za odpowiedz, chodzi o to, ze chcialbym kupic sobie jakies tanie, przyzwoite (polskie) kolumienki i gdy ktos chce sprzedac np "ZGB ilestam", to mi to niewiele mowi, oprocz mocy (a propos, ktorej?) i impendancji. Trudno znalezc w necie po tych symbolach jakis opis - ich konstrukcje (ile i jakie glosniki, b.reflex, wielkosc). Gdybym znal ich "handlowe" (?) nazwy (np. altus, alton,...) latwiej moglbym dojsc o co chodzi. Rozumiem, ze stare konstrukcje mialy tylko te symbole, ale te srednio stare juz maja chyba podwojne oznaczenia?
Dzieki. Pozdrawiam
W tych starszych oznaczeniach była podawana moc sin czy jak kto woli RMS (pierwsze cyfry, potem impedancja i kolejne wykonanie - model), czyli co naprawde kolumna potrafiła.
Obecnie zauwazyłem, że firmy ściemniaja i podają muzyczną, która jes większa od RMS o jakies 1,45-2 razy (zależy jak kto liczy bo co do tego niema zgodności).
Jeżeli chodzi o zakup to stawiam raczej na produkcje TONSILA np Altusy, niema problemu z częściami i głośnikami , nawet jest całkiem sporo tańszych podróbek.
Wlasnie celuje w jakies altusy lub altony (lub inne jakby sie okazyjnie trafily)(do "80"; "110" musialbym trafic okazyjnie - brak kasy, na "140" i wyzej mnie nie stac), przwdopodobnie lekko uszkodzone. Czasami zamiast tych popularnych nazw ludzie podaja te "fabryczne" i chcialbym moc je "przetlumaczyc".