Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 2015 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Audio
prośba o symbole polskich kolumn 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "prośba o symbole polskich kolumn"   

grzegorrr
 Wysłana - 7 wrzesień 2003 01:31        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam, czy ktoś mógłby mi podesłać na maila (grzegorr@polbox.com) listę symbolów (np. ZGB .......) różnych polskich kolumn głośnikowych (nie nowych) (Altusów, Altonów, .....) różnych polskich producentów.
Mam nadzieję na odpowiedź. Pozdrawiam

grzegorrr
 Wysłana - 7 wrzesień 2003 20:32      [zgłoszenie naruszenia]

albo po prostu jezeli macie jakies polskie kolumny to napiszcie ich symbol
np: Altus 110 = ZGB 70-8-61 (?)
plz

MARCUS79
 Wysłana - 7 wrzesień 2003 23:19      [zgłoszenie naruszenia]

Witam
Mam kilka symboli kolumn produkcji "TONSIL", wtedy nie nazywały się one jeszcze "Altusy", ale są to ich poprzedniki.
Dane pochodzą z posiadanych przezemnie instrukcji serwisowych do następujących zestawów:
-20W/8ohm: ZgP 20-8-62
-25W/8Ohm: ZgP-25-8-555
-40W/4 lub 8ohm: ZG40C/9
-50W/8ohm: ZgC-50-8-682
-70W/8ohm: ZgB-70-8-593 (gł. średniotonowy i wyskokotonowy obok siebie, b. reflex na samym dole)
-70W/8ohm: ZgB-70-8-61 (gł. wyskokotonowy nad średniotonowy b.reflex obok średniego)
-80W/8ohm: ZgB-80-8-593 (50-20000Hz)
-80W/8ohm: ZgB-80-8-584, ZgB-80-8-684 (55-18000Hz)
-110W/8ohm: ZgB-110-8-584, ZgB-110-8-684
pozdrawiam

MARCUS79

grzegorrr
 Wysłana - 8 wrzesień 2003 00:53      [zgłoszenie naruszenia]

Dzieki Marcus za odpowiedz, chodzi o to, ze chcialbym kupic sobie jakies tanie, przyzwoite (polskie) kolumienki i gdy ktos chce sprzedac np "ZGB ilestam", to mi to niewiele mowi, oprocz mocy (a propos, ktorej?) i impendancji. Trudno znalezc w necie po tych symbolach jakis opis - ich konstrukcje (ile i jakie glosniki, b.reflex, wielkosc). Gdybym znal ich "handlowe" (?) nazwy (np. altus, alton,...) latwiej moglbym dojsc o co chodzi. Rozumiem, ze stare konstrukcje mialy tylko te symbole, ale te srednio stare juz maja chyba podwojne oznaczenia?
Dzieki. Pozdrawiam

MARCUS79
 Wysłana - 8 wrzesień 2003 01:10      [zgłoszenie naruszenia]

W tych starszych oznaczeniach była podawana moc sin czy jak kto woli RMS (pierwsze cyfry, potem impedancja i kolejne wykonanie - model), czyli co naprawde kolumna potrafiła.
Obecnie zauwazyłem, że firmy ściemniaja i podają muzyczną, która jes większa od RMS o jakies 1,45-2 razy (zależy jak kto liczy bo co do tego niema zgodności).
Jeżeli chodzi o zakup to stawiam raczej na produkcje TONSILA np Altusy, niema problemu z częściami i głośnikami , nawet jest całkiem sporo tańszych podróbek.

MARCUS79

grzegorrr
 Wysłana - 8 wrzesień 2003 01:46       [zgłoszenie naruszenia]

Wlasnie celuje w jakies altusy lub altony (lub inne jakby sie okazyjnie trafily)(do "80"; "110" musialbym trafic okazyjnie - brak kasy, na "140" i wyzej mnie nie stac), przwdopodobnie lekko uszkodzone. Czasami zamiast tych popularnych nazw ludzie podaja te "fabryczne" i chcialbym moc je "przetlumaczyc".

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

prośba o symbole polskich kolumn

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL