Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 1498 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Telewizja
prośba o wytłumaczenie zasady działania układów  
nadawczo-odbiorczych 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "prośba o wytłumaczenie zasady działania układów nadawczo-odbiorczych"   

psiata
 Wysłana - 11 styczeń 2011 17:39        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam.zbudowałem ostatnio prosty tester pilotów nadajacych w stndarcie RC5.Po zmontowaniu układu zaobserwowałem ze piloty nadajace np do TV maja wiekszy zasieg niz piloty ktore nie maja modulowanej wiazki podczerwieni i nadaja ciagla wiazke swiatla podczerwonego i tym samym maja mniejszy duzo zasieg niz te z modulacja wiazki.moje pytanie zatem brzmi: czy taki stan rzeczy jest spowodowany czuloscia ukladu odbiorczego czy poprostu odbiornik ktory tu zastosowalem(w tym przypadku TSOP4836) jest przystosowany wyłacznie do odbierania wlasnie zmodulowanych wiazek? dla porownania wczesniej zastosowalem zamiast scalonego odbiornika podczerwieni zwykla fotodiode odbiorcza podczerwieni i efekt byl praktycznie taki sam.I wlasnie sie zastanawiam od czego to moze byc zalezne. jesli chodzi tutaj o czulosc elementu odbiorczego to w jaki sposob mozna ja zwiekszyc dla ukladow nadajacych ciagle wiazki podczerwieni i tym samym zwiekszyc zasieg.dla porownania piolt z modulowana wiazka ma zasieg do ok.1m a nawet i wiecej a w przypadku wiazek niemodulowanych ciaglych ok 10-20cm czyli duzo mniej jak w przypadku pioltow z modulacja wiazki.Wiem ze prosciej jest sprawdzic taki pilot aparatem cyfrowym bo jego matryca uklad analizy jest czuly wlasnie w tym zakresie fal lub na radiu z zakresem fal dlugich lub srednich ale zalezy mi wlasnie na wykonaniu takie prostego przyrzadu warsztatowego aby szybko i latwo stwierdzic czy dany pilot nadaje czy tez nie,a dokladnie czy nadaje dioda nadawcza czy tez nie.Inne usterki w przypadku nadajnika wiem jak wykrywac ale niemma oscyloskopu by je sprawdzic.Ale do rzeczy.Czy pilot ktory skonstruowalem na zasadzie polaczenia ze soba 3 pastylek 1,5V,diody nadawczej IR i klawisza zwiernego chwilowego musze koniecznie przebudowac dodajac do niego uklad NE555,peerke 10k,rezystory 10k,100 om,oraz 6,2k,kondensatory 10nF i 2,2nF,tranzystor BC 547 oraz jeszcze jedna diode nadawcza IR i baterie 9V wg schematu ze strony [tom5555.republika.pl/pliki/text/ustir/uster-ir.htm] aby otrzy,aby otrzymac pilot generujacy czestotliwosc 36kHz?Czy bedzie potrzebny jakis układ modulacji tej czestotliwosci?Jesli tak to prosilbym o schemat takiego ukladu modulacji i sposob podlaczenia do tego schematu o ktorym pisalem wczesniej.Z gory dziekuje za zainteresowanie tematem i wszelkie odpowiedzi i sugestie.Pozdrawiam.Kamil.

Preskaler
 Wysłana - 11 styczeń 2011 19:56      [zgłoszenie naruszenia]

Nie bawiłem się nigdy w budowę pilotów IR (bo po co?) ale zapytam czy te porównania zasięgu robiłeś w zupełnej ciemności czy przy świetle? Jeśli przy świetle to zrób to jeszcze raz w ciemności i podaj rezultaty tego sprawdzenia!

Preskaler

Specjalista -

zbysiu13
 Wysłana - 12 styczeń 2011 03:36      [zgłoszenie naruszenia]

Oczywiście ten TSOP tłumi wszystko, co nie jest modulowaną wiązką z pilota zdalnego sterowania. A co tłumi i traktuje jako zakłócenie- pisze w jego notce:
Some examples for such disturbance signals which are suppressed by the TSOP48.. are:
. DC light (e.g. from tungsten bulb or sunlight)
. Continuous signal at 38kHz or at any other frequency
. Signals from fluorescent lamps with electronic ballast with high or low modulation

Dla zwiększenia zasięgu podczerwieni stosuje się sterowanie impulsowe diody nadawczej, czyli podajemy na diodę zamiast prądu stałego "szpilki" prądu o określonej częstotliwości i wtedy możemy bezkarnie podawać prąd (w czasie tych krótkich szpilek)o wartości sporo większej od tej, jaka jest dopuszczalna przy zasilaniu jej prądem stałym.
A co do odbierania wiązki- najprościej zamiast fotodiody dać fototranzystor. A jak dalej słabo- następny tranzystor w szereg
Ja kiedyś dawno zmontowałem (w pudełku zapałek o ile pamiętam ) prosty tester do sprawdzania, czy pilot emituje impulsy podczerwieni. Fototranzystor, układ UCY74121, kondensator, dwa rezystory i dioda świecąca LED. UCY w odpowiedzi na każdy bardzo krótki impuls odbierany z diody nadawczej pilota generował błysk diody LED trwający np 1 sekundę. Czas tego błysku ustawiony był wspomnianym kondensatorem.

Obejrzałem ten testowy nadajnik 36kHz, owszem, można zbudować. Ale czy warto się z tym męczyć, jeśli to ma tylko służyć do sprawdzania odbiorników podczerwieni w sprzęcie rtv.. Każdy ma pod ręką jakiegoś sprawnego pilota w domu. Jak nie ma to można kupić za kilka zł. I każdym taki dowolnym pilotem można wysłać coś do podejrzanego odbiornika. Nie rozpozna kodu, ale przebieg na wyjściu np TSOP jak najbardziej powinien się pojawić.

Zmieniony przez - zbysiu13 w dniu 2011-01-12 04:00:40

Volenti non fit iniuria.
Verba volant, scripta manent.

psiata
 Wysłana - 12 styczeń 2011 15:35      [zgłoszenie naruszenia]

witam.Próby przeprowadzałem zarówna w kompletnej ciemności jaki przy oswietleniu dziennym oraz z zarówki i efekty byly praktycznie takie same.Co do budowy pilota wiem ze to moze nie miec wiekszego sensu bo mozna podobne uklady kuypic za kilka zl w sklepie elektronicznym czy nawet na bazarze,ale chce sobie jeden taki pilocik zbudowac po to by cvzegos nowego sie dowiedziec i nauczyc i tylko w takim celu to bedzie mi sluzylo.Co do tego TSOP-a zaś to zauwazyłem w nim jedna dziwna rzecz dla mnie a mianowicie po podlaczeniu zasilania do niego na wyjsciu teaz jest jakies napiecie,bo swieci sie normalnie dioda LED podłaczona do tegoż wyjscia.Dla formalnosci podam jeszcze ze wbudowany w TSOP-a rezystor 30k zniwelowalem dodajac miedzy plus a wyjscie rownolegle polaczone ze soba rezystory 22k oraz 1k zeby uzyskac wieksza jasnosc swiecenia diody poniewaz bez tych rezystorow dioda swiecila bardzo slabo pry zasilaniu tegoz odbiornika napieciem 3V a i przy ciut wiekszych wartosciach zasilania efekt byl niewiele lepszy.Bałem sie na tego TSOP-a podac napiecie 9V bo z doswiadczenia wiem ze tego typu uklady czesto ulegaja przy takich napieciach uszkodzeniom.Z noty jednoznacznie wynika ze maksimum jakie mozna podac jako zasilanie na tego TSOP-a to jest 6V.Z czasem mam w planach zbudować bardziej zlożony tester do pilotów który nie tylko bedzie informował o tym czy pilot emituje wiązke podczerwieni ale rownierz bedzie w stanie rozpoznawac rodzaje kodow i rozkazow wysylanych z badanego pilota.Co do tego co pisał wcześniej kolega zbysiu to faktycznie napisane jest w nocie ze ten odbiornik nie reaguje na swiatło ciągłe podczerwieni tzn reaguje w taki sposob ze tylko reaguje na momen wcisniecia klawisza w pilocie takim wlasnie jak ja zbudowalem i potem mimo ze sie trzyma nadal wcisniety klawisz w pilocie to odbiornik juz przestaje reagowac do momentu puszczenia i ponownego nacisniecia klawisza w pilocie.W zwiazku z tym nasuywa sie taki wlasnie morał ze odbiornik ten zreszta jak kazdy inny reaguje tylko na odpowiednio zmodulowane impulsy swiatła podczerwonego i przesyla je dalej do kolejnych układów.Zatem nie mam innego wyjscia jak budowac taki pilocik jak mniej wiecej przedstawilem i dopiero wowczas przeprowadzic ponownie proby.Sadze ze jesli wlasnie bede mial taki pilocik ktory bedzie pracowal w trybie impulsowym to odbiornik zacznie prawidlowo reagowac na taka wlasnie impulsowa wiazke IR i dioda dolaczona do wyjscia tegoz odbiornika zacznie normalnie migac w takt czestotliwosci emitowanej z pilota wiazki podczerwieni.Jesli cala sprawa sprowadza sie tylko do budowy generatora astabilnego na NE555 to problemu nie ma tutaj w zasadzie zadnego bo przy odpowiednim doborze elementow otaczajacych tej kostki generator ten bedzie pracowal poprawnie i bedzie generowal czestotliwosc 36kHz i poprzez tranzystor sterujacy bedzie sterowal dioda nadawcza co mysle powinno zwiekzyc zasieg(tak wlasnie sie dzieje w przypadku fabrycznych pilotów-sprawdzalem).Takze jak juz wspomnialem omawiana budowa pilota ma wylacznie chcrakter edukacyjno-poznawczy i tylko do takich celów ma on słuzyc.Jesli oprocz samej generacji potrzebna bedzie jeszcze jakas dodatkowa modulacja generowanego sygnalu to prosze o wszelkie wskazowki i sugestie mogace pomoc mi w budowie takiego pilocika.a jesli nie trzeba tego dodatkowo juz modulowac to jeszcze lepiej bo wowczas sam generator tutaj powinien wystarczyc.

zbysiu13
 Wysłana - 12 styczeń 2011 20:50      [zgłoszenie naruszenia]

Powinno wystarczyć to, co jest na schemacie.
Traktuj schemat jako pewnego rodzaju propozycję. Po zmontowaniu z zaproponowanymi wartościami elementów warto poeksperymentować, w granicach rozsądku oczywiście. Pozmieniać wartości np rezystorów, wypróbować inne napięcia itd...
No ale do tego jak widzę nie trzeba Ciebie specjalnie namawiać

Zmieniony przez - zbysiu13 w dniu 2011-01-13 01:55:47

Volenti non fit iniuria.

psiata
 Wysłana - 13 styczeń 2011 11:03      [zgłoszenie naruszenia]

Do czegos takiego jak esperymenty z układami elektronicznymi to akurat nie trzeba mnie zbyt dlugo namawiac.Wartości elementów podanych na schemacie nie są w zaden sposób wartosciami krytycznymi i moge zawsze je podmienic na inne i tak np. zamiast rezystorów moge wstawic przecierz swobodnie sobie tutaj peerki o wartosciach takich jak podane rezystory a nawet ciut wiekszy zakres reugulacji tutaj zastosować zastosowac.Oczywiście nie odbije sie to bez echa na generowanej przez kostke NE 555 czestotliwości,bo poprzez zmiane wartosci elementów dołaczonych do nozek 4,8,6,7 oraz 2, to wlasnie czestotliwosc ulegnie zmianie. Co do napięc zasilajacych to tez z zasadzie problemu nie ma po przecierz zawsze mozna uzyc jakiegos ukladu stabilizacji i zasilic uklad wowczas napieciem stalym o troche wiekszej niz potrzeba np z bateryjki 12V porzez stabilizator chociazby LM7805.podobne rozwiazanie własnie widziałem gdzies w internecie z tym ze tam akurat nie bylo stabilizatora a jedynie rezystory i co ciekawe uklad ten wlasnie pobieral malutko pradu poprzez to ze zastosowane bylo takie rozwiazanie z przelacznikiem.Zasada dzialania tego ukladu byla prosta. W stanie spoczynkowym przelacznika ladowal sie w ukladzie kondensator 2200uF/25V a po zmianie pozycji przelacznika na przeciwna uklad byl zasilany z energi zgromadzonej wlasnie w tym kondensatorze,przez co zastosowana bateria starcza na dosc dlugi okres ekspolatacji.Powiem szczerze pomysł ten nawet mi sie spodobal i wlasnie nie wiem czy czegos podobnego nie zastosuje w swoim pilocie.Dla formalności przypomne ze schemat ten zostal o ile dobrze pamietam wziety z ksiazki pt."Timer NE555 w przykładach".Innym rozwiazaniem jakie tez znalazlem w internecie bylo to ze tez wlasnie zastosowano kostke NE555 i uklad calosciowo byl zasilany takze z bateryjki 12V z tymze w przypadku tego ukladu jakos nie znalazlem za wiele informacji na temat tego ukladu.pamietam tylko ze tam tez w zasilaniu byly zastosowane rezystory ograniczajace oraz kondensatory elektrolityczne tylko o znacznie mniejszych pojemnosciach bo 2kondensatory 100uF(jeden na wejsciu a drugi na wyjsciu zasilacza) i jeden kondensator 10uF(na wyjsciu zasilacza).ale wracajac do istoty rzeczy przedstawiony wczesniej przez mnie schemat jest raczej ukladem sprawdzonym i nie powinny byc raczej z nim wiekszych klopotow a dokladnie z jego uruchomieniem i normalna codzienna jego eksploatacja.Mysle ze tak proste rozwiazanie ukladowe nie powinno sprawic nikomu nawet najmniejszych trudnosci i klopotow,wiec raczej sie wstepnie zdecyduje na budowe wlasnie tego ukladu i zobacze jak ten pilocik bedzie odzialowywalno moj tester.W gesti pytan to wlasnie nadal nie wiem co jest grane z tym moim odbiornikiem IR bo po podaniu na niego napiecia zasilajacego caly czas wystepuje na wyjsciu tegoz odbiornika jakies napiecie stale bo widac wyraznie ze dioda LED wyraznie swieci sie swiatlem ciaglym.Wg mnie to powinno byc raczej tak ze przebieg na wyjsciu powinien sie pojawic dopiero wowczas kiedy to odbiornik zostanie oswietlony zmodulowana wiazka podczerwieni i tez nie powinien byc na wyjsciu przebieg staly a bynajmniej zmienny zgodny z odbierana czestotliwoscia wiazki.A zatem powinno byc tak ze w czasie gdy odbiornik nie jest oswietlony zadna wiazka podczerwieni(ani ciagla ani zmodulowana)na wyjsciu tegoz odbiornika powinien wowczas panowac stan niski czyli nie powinno byc tam zadnego napiecia a jesli juz to powinny to byc naprawde jakies ulamkowe czesci V,chyba ze poprostu taki stan rzeczy wynika z konstrukcji tegoz odbiornika
bo skoro miedzy piny Vcc i Out jest wpiety fabrycznie rezystor 30k to teoretycznie powinno byc tak ze dioda LED podlaczona wprost do wyjscia nie swiecilaby wcale lub jedynie ledwo co sie zazyla,a po odebraniu przez odbiornik zmodulowanej wizki podczerwieni powinna zaczac migac zgodnie z czestotliwosci odebranej wiazki.Ja co prawda jak wczesniej pisalem zbocznikowalem ten wewnetrzny rezystor dwoma polaczonymi ze soba rownolegle rezystorami o wartosciach 22k oraz 1k ale teraz w zasadzie zastanawiam sie czy to w ogole mialo wiekszy sens.Poprostu zrobilem tak by uzyskac wieksza jasnosc swiecenia diody,ale nie sadzilem ze moze sie to az tak odbic na dzialaniu odbiornika.Teraz wlasnie obawiam sie ze jak usune te rezystory i dam tylko sam odbiornik i diode led to bedzie tak ze dioda led nawet po odebraniu wiazki nie bedzie migala a jesli juz to nie bedzie to widoczne z uwagi wlasnie na ten rezystor wewnetrzny w odbiorniku.I wzwiazku z tym pojawia sie u mnie teraz kilka pytan: co dokladnie musialbym zrobic by dioda zaczela w miare przyzwoicie swiecic,a odbiornik zaczal poprawnie reagowac? czy pod wyjscie wpiac sie z rezystorem ograniczajacym prad bazy tranzystora i z samym tranzystorem by uzyskac wieksze wzmocnienie i tym samym wieksza jasnosc swiecenia diody LED?.Z gory dzieki za pomoc i odpowiedz.Pozdrawiam.

zbysiu13
 Wysłana - 13 styczeń 2011 23:51      [zgłoszenie naruszenia]

LED podłączasz przez dodatkowy rezystor do plusa zasilania?
Niektóre piloty generują paczkę tak wąskich impulsów, że oko ludzkie nie nadąża z obserwacją rozbłysków diody LED i wychodzi z tego "żarzenie".
W tym celu, jak wcześniej napisałem- bardzo ładnie sprawdza się 74121, lub 555
[http://www.utm.edu/staff/leeb/3b3.htm]
układ ten w odpowiedzi na pierwszy, krótki impuls w paczce (którego zapewne nawet nie zauważylibyśmy, gdyby był sam) generuje impuls na diodę LED o zadanym czasie, np 1 s. I nic nie przeszkadza, że po tej pierwszej szpilce-impulsie układ dostanie jeszcze setki następnych- w czasie gdy one przychodzą timer zajęty jest generacją naszego jednosekundowego sygnału na LED. LED gaśnie- układ czeka na najbliższą "szpilkę" i znowu generuje sekundowy błysk diody..
Można ustawić ten czas dużo krótszy, np 0,1 sekundy, dla polepszenia "rozdzielczości" naszego testera.

Volenti non fit iniuria.

psiata
 Wysłana - 14 styczeń 2011 11:34      [zgłoszenie naruszenia]

Diode LED zasilam wprost z wyjscia odbiornika IR ale przy zastosowaniu rezystora 1k dolaczonego miedzy wyjscie a anode diody dioda wyraznie lepiej swieci swiatlem ciaglym wiec sytuacja o tyle sie zmienia ze jasniej tylko swieci LED mimo ze odbiornik nie odbiera wiazkiCo do tych układów ktre kolega zaprezentował to sa nawet całkiem fajne i proste.Ja w zasadzie tez własnie mysle nad tym NE555 plu do tego jakis koder(nadajnik)np.HT12E,ale czy to bedzie mialo jakis wiekszy sens to nie wiem.

zbysiu13
 Wysłana - 14 styczeń 2011 23:49      [zgłoszenie naruszenia]

Podłączałeś diodę LED jak pisałem, czyli katodą do wyjścia TSOP. Anodę przez rezystor np 220 Ohm do plusa zasilania ?

Volenti non fit iniuria.

psiata
 Wysłana - 15 styczeń 2011 14:00      [zgłoszenie naruszenia]

Podłączyłem diodę LED plusem do wyjścia odbiornia,a minus dałem do masy zasilania.

zbysiu13
 Wysłana - 15 styczeń 2011 19:53      [zgłoszenie naruszenia]

No to spróbuj mojego sposobu.

Volenti non fit iniuria.

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Odpowiedzi jest na 2 strony.   | następną

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

prośba o wytłumaczenie zasady działania układów nadawczo-odbiorczych

Strony: 1 2

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL