| Autor |
"problem z podłaczeniem ledów" |
|
|
zbyszek212
|
|
Wysłana - 28 lipiec 2011 22:12 | zgłoś naruszenie regulaminu
witam serdecznie!!
Mam taki problem, załozyłem regips w kuchni i od gniazdka z sufitu podłaczyłem 2 zarówki led, a oddzielnie 3 zarówki led z ktorych przewody ida beposrednio do włacznika i nie działaja a tamte dwie działaja jak te nie sa podpiete, nastepnie połaczyłem zarówki osatnia z tych dwoch do jednej z trzech i wedłóg mnie obwód został zamkniety i powinny sie załaczac gdy pstrykam w załacznik niestety nie, dalej nie działa W czym tkwi błąd?
| |
|
 |
|
|
|
zbyszek212
|
|

Tak to wyglada
|
 |
|
|
|
zbyszek212
|
|

A tak zrobiłem gdy nie działały wszystkie ledy
|
 |
|
|
|
zbysiu13
|
|
Zatem tak: do wyłącznika niczego nie podłączaj. Tylko do kostki na suficie. W wyłaczniku nie ma "zera" sieci 230V.
Zmieniony przez - zbysiu13 w dniu 2011-07-28 22:20:02
|
|
|
zbyszek212
|
|
w kuchni był stary zerandol do niego podpiołem 2 zarówki led, gdy zakładałem regips zapomniałem 3 zarówki led podpiac do kostki z sufitu, ale myslałem ze jak je podepne do włacznika to beda działały a niestety nie działaja a regips juz załozony, na tym drugim rysunku probowałem podpiac te 3 zarówki z tymi dwoma ale nie działa, co robic? |
 |
|
|
|
zbyszek212
|
|
p.s nie do zerandola a do kostki co została :) |
 |
|
|
|
zbysiu13
|
|

,
 |
|
|
|
zbyszek212
|
|
dzięki zbysiu, jutro sprawdzam czy działa |
 |
|
|
|
zbyszek212
|
|
Działa, ale jedna z zarówek jest osobno podłaczona do kostki w suficie i nie działa, chyba ze tamte sa wypiete to działa, hm to chyba ona jest rownolegle a tamte wszystkie szeregowo. Pytanie co zrobic zeby wszystkie działały z ta jedna tez, bo jak ja podpiołem do tamtych to nie działa albo zwarcie. |
 |
|
|
|
zbysiu13
|
|
Tak ogólnie- wszystkie te "żarówki" LED są jednakowe, wszystkie na 230V?
Jeśli tak, to podłącz to podejrzaną "żarówkę" na stole do napięcia w gniazdku na ścianie, np za pomocą kabla z wtyczką.. Jeśli wybije "korek"= lampka do wyrzucenia.
Stwierdzenie na temat równoległosci i szeregowości na razie pomińmy .
Jescze jedno- ile tam jest przewodów jest między sufitem a kostką.
Zmieniony przez - zbysiu13 w dniu 2011-07-30 20:49:04
|
|
|
zbyszek212
|
|
wszystkie lampki led sa na 230 v i sa takie same. hmm problem w tym ze nie wiem ile tam jest przewodów pomiedzy kostka a sufitem bo mam juz regips załozony i nie mam tam dojscia. Ale do kazdej zarowki przychodza po dwa przewody, nawet jak odpiołem jeden to i tak swieciły te 4 lampki, takze normalnie dziwne mi sie to wydaje |
 |
|