Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 890 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Różne
problem z windowsem ( instalacją ) 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "problem z windowsem ( instalacją )"   

karolxp
 Wysłana - 7 styczeń 2005 23:21        | zgłoś naruszenie regulaminu

Pomocy !!! proszę powiedzcie jak zrobić żeby windows xp chciał sie zainstalować . Mam problem takiego typu że , mam nowego kompa ale nie w całości bo ze starego mam stary dysk 20 GB 7200 i cd-rom >problem pojawił sie na samum początku nastawiłem hdd i cd-rom ( ustawiłem zworki i połączenia ) i zaczołem instalować windowsa xp profesional jak płyta startuje to tam zaczyna sie instalować zaraz po botowaniu to pierwszym oknem powinno być" czy zgadzam sie aby kontynuować instalacje jak tak to enter" ale przed tym za kożdym razem komputer sie wyłancza !!! o co chodzi dlaczego ???
prubowałem instalować milenium i sie udało ale jest beznadziejny ( jak dle mnie ) i chce xp powiedzcie jak go zainstalować )komp to sempron 2400+ płyta asus na via kt-600 radeon 9250 i 256 mb ram 400 ) jak go zainstalować i co może być przyczyną tego błędu ( ustawienia w biosie ?? ale ja nic nie ruszaqłem !!! )

za odpowiedzi z góry serdecznie dziękuje

thomas__1
 Wysłana - 8 styczeń 2005 22:35      [zgłoszenie naruszenia]

Kiedyś miałem podobny problem. Ustawiłem bootowanie z CD i pojawiło się niebieskie tło i nic. Kilka prób - to samo. Wszedłem do biosa i ustawiłem standardowo LOAD BIOS OPTIMIZED, czy DEFAULT. Poszło jak burza

Tomek

Licznik
 Wysłana - 15 styczeń 2005 02:29       [zgłoszenie naruszenia]

Jest wiele możliwości takigo działania sprzętu. Oto kilka z nich:
- BIOS ma problemy ze współpracą z tą wersją MS Windows'a. Można przeprowadzić reset BIOS'u a jak nie pomoże, to jego UpGrade.
- Pamięć RAM gryzie się z płytą główną. Wystarczy przełożyć moduł pamięci DDR do innego gniazda krawędziowego i (jeśli to jest to) powinno pomóc.
- Pamięć RAM jest uszkodzona. MS Windows NT/2k/XP/Linux są bardzo wyczulone na wadliwą pamięć. Choć ona może poprawnie działać pod kontrolą innych systemów (MS Windows 95/98/Me). Tu pomoże wyłącznie wymiana modułu na inny (sprawny w 100%). Dlatego aż tak bardzo wspierane i zachwalane są pamięci markowe (KingSton, TwinMOS) przez osoby znające się na rzeczy. Trochę więcej się zapłaci, ale ma się pewność, iż RAM będzie sprawny a nawet niekiedy wydajniejszy.

Pozwalając sobie na drobną ekspansję tematu dodam, iż niemal zawsze warto kupować markowy sprzęt. Dlaczego? To oczywiste. Bo markowe rzeczy są znacznie lepszej klasy, niż nieudane podróbki. Na co zwracać uwagę w komputerach? Przede wszystkim na:
- Monitor: Cóż z tego, że podróba jest tania, gdy kineskop jest tak niskiej klasy, iż nie trzyma kontrastu, męczy wzrok i psuje oczy. Poza tym pobiera połowę więcej energii, niż sprzęt markowy a kosztuje 10% - 20% tanie. Nie warto. Dobre marki, to: LG, Samsung, Philips i już nie produkowane Sony. Odradzam Samtorn, Belinea (LCD są dobre, kineskopowe omijać), Dream, ViewSonic, OptiView, itp.
- Pamięć: Dasz 10% mniej za i tak tanią pamięć RAM a otrzymasz nie testowany moduł, który np. przez dwa lata działał Ci na MS Windows 98 a teraz na XP już nie chce. Serwisować się już jej nie da, bo jest po gwarancji.
- Płyta główna: Jeden z najistotniejszych elementów wewnętrznych komputera. Ludzie myślą, że płyta główna skoro nic nie robi (znaczącego), to może i tak być najtańsza. Przecież to nie dysk, czy procesor. A tu duży błąd i pomyłka. Otóż płyta główna jest kręgosłupem, w który wpięte są wszystkie elementy. Im jest lepsza płyta główna, tym stabilniej i wydajniej pracuje cały zestaw oraz daje większe możliwości modywikacji, modernizacji oraz OverClock'ingu. Dodatkowo markowe płyty mają często dłuższą gwarancję. Np. Intel, MicroStar, Asus, GigaByte dają trzy lata gwarancji na płyty główne. Za to Mercury, DFI, ECS, Procomp, i inne shit'y mają tylko dwa lata gwarancji.
- Napęd optyczny: Choć wydaje nam się, iż wszystkie są takie same, to jednak jedne lepiej i ciszej czytają, zaś inne tak hałasują, że nie słychać filmu np. w DivX'ie z niego odtwarzanego. Prozaiczne ale uciążliwe. A przy kłopotach z odczytem płyty film zacina i wtedy już nie ma przyjemności z oglądania. Najlepiej wybierać z firm TDK, Teac, LiteOn, oraz najlepszej z wymienionych: Plextor.

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

problem z windowsem ( instalacją )

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL