hello, ma moze ktos jakis gotowy ( prosty) program napisany w asemblerze na mikrokontroler?? umiem juz komendy, znam budowe mikrokontrolera, tylko nie wiem z czym to sie jee;) nie wiem od czego sie zabrac, moze na jakims prostym programie zrozumialbym istote programowania;) PS. SZCZESLIWEGO NOWEGO ROKU
nie podales chyba najwazniejszej informacji - o jakim uC rozmawiamy? :)
masz cos konkretnego na mysli? w asemblerze sie dosc specyficznie programuje i zdecydowanie nie jest to najlepszy jezyk na poczatek - jezeli jeszcze nigdy nie programowales, zastanow sie nad C lub innym, bardziej "zjadliwym".
oczywiscie zanim zaczniesz cokolwiek pisac, trzeba sie zastanowic co program ma robic. na poczatek mysle, ze dosc fajnym zadaniem jest programik "wypisujacy" na jakis port uC (np: 8-bitowy) kolejne liczby (dwujkowo oczywiscie), w zadanych odstepach czasu (np: 1 ). mozna wtedy podlaczyc do niego LED'y i patrzec jak mruga - program prosty a efekt widac golym okiem. :)
i Tobie zycze szczesliwego nowego roq! :))
hmmm, szczerze mowiac to jestem zielony jezeli chodzi o mikrokontrolery, ale z rodziny 8051, a masz moze jakis gotowy program napisany?? np taki jak wymieniles?? a jezykiem C tez sie programowac mikrokontrolery??
mam pare programow na '51 napisanych, bo tego wlasnie uC uzywam na codzien (znam go i mam pare kosci w zapasie :)), problem w tym, ze wiekszosc z nich jest b. dluga i przez to malo zrozumiala.
udalo mi sie znalezc taki krotki programik testowy do serwomechanizmow - niestety komentarze nie zupelnie zgadzaja sie z kodem, bo o ile pamietam oryginalnie planowalem to na inna czestotliwosc kwarcu, niz byla w koncowej wersji plytki i nie w pelni go przerobilem (powinno byc chyba 16[MHz], ale glowy nie dam). w kazdym razie efekt jest taki, ze uC ustawia serwa podpiete pod port w jakiejs "zahardcodowanej" pozycji - to tylk okwestia dobrania stalych czasowych i kwarcu.
loop:
; stan wysoki
mov P0,#0xff
mov P1,#0xff
mov P2,#0xff
w programie jaki Ci zamiescilem nie korzystam praktycznie z zadnych peryferiow, oprocz ilosci portow, powinno sie wiec dac to uruchomic na kazdej '51.
ja konkretnie uruchamialem to na Atmel'owskim at89c51 (w obudowie DIP40), ale jakby ograniczyc ilosc uzywanych portow (w zasadzie i tak sie podlacza serwo pod 1 z wyprowadzen, a dalem sygnal wszsytkie porty, zeby bylo latwiej i nie trzeba bylo nozek liczyc... ;) ) to spokojnie moznaby to odpalic na czymkolwiek co jest pod reka. :)
generalnie proponuje uklady z SPI - pod tym wzgledem sa chyba najprostsze. :)
osobiscie uczylem sie z jednej ksiazki o 8051 ("Mikrokontrolery 8051 w praktyce", T. Starecki) w ktorej bylo wiecej teorii i opisow oraz jednego takiego podrecznika akademickiego ("podstawy programowania mikrokontrolerow 8051", P.Galka) - zawsze w jednej byl opis jak dziala szukane "cos" w 2nd zas byl prosty przyklad gotowego kodu i praktycznie droga stoi otworem. :)