Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 764 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Cyfrówka
przebiegi liczników modulo N 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "przebiegi liczników modulo N"   

L1stonosz
 Wysłana - 15 sierpień 2011 20:07        | zgłoś naruszenie regulaminu

cześć, mam problem z rozpoznawaniem liczników modulo na podstawie ich przebiegów czasowych. Sprawa jest prosta gdy przerzutniki, są ze sobą połączone szeregowo, tj, mod 4, 8, 16, 32... etc, wielokrotności dwójki 2*2*...*2 - przynajmniej tak mi się wydaje bo wszystko ładnie mi się tutaj "układa". Natomiast gdy chodzi o liczniki modulo N nieparzystych zaczynają się schody. W książce "układy cyfrowe" Wojciecha Głockiego, właśnie jest przykład z licznikiem mod 4, ja jego podstawie w taki sam właśnie sposób "rozszyfrowałem" licznik modulo 8 i próbowałem licznik modulo 5. Przy tej 8, wszystko ładnie wychodziło, natomiast przy tej "piątce" już nie koniecznie. Wiadomo, 1 impuls na wejściu, modulo 8 == 1, 2 mod 8 == 2, tak samo powinno byc z licznikiem mod5, jednak wcale tego nie widać na podstawie przebiegów. 1mod5 == 1, a tutaj wychodzi na to, że 1mod5==2. Do tego, jakoś dziwnie są opisane stany? tego licznika, jakoś nie po kolei. Zrzuty pochodzą z książki: "Układy scalone TTL w systemach cyfrowych".

Dodatkowo, nie wiem jak mam interpretować takie "połówki" impulsów - zaznaczyłem je na czerwono na obrazku.

Nie bardzo wiem też jak mają się czasy propagacji wyjść przerzutnika do wejść kolejnego przerzutnika.

Przykładowo mam dwa przerzutniki FF0 i FF1. W FF0 wyjście Qn-1(stan poprzedni) = 0 i Qn(stan obecny)=1 i ono wchodzi do wejścia J kolejnego przerzutnika -> FF1. To FF1 jak zinterpretuje wartość wyjścia Q(FF0) ? Jako 0, czyli stan poprzedni, bo przerzutnik nie zdążył się jeszcze przestawić, czy już jako 1 ?

z góry dziękuję za wyjaśnienie moich niepewności. Prosiłbym również o nie karcenie mnie, bo w sieci bardzo ubogo jest na ten temat, w książkach tłumaczą na najprostszych przykładach a te już nie mają(wg. mnie) zastosowania w tych trudniejszych.

pozdrawiam
zdesperowany student

Zmieniony przez - L1stonosz w dniu 2011-08-15 20:07:58

atmeg
 Wysłana - 15 sierpień 2011 23:55      [zgłoszenie naruszenia]

Hmm . Nigdy nie zgłębiałem tego tematu ale wydaje mi sie iż potrzebny jest w tym przypadku dekoder(demultiplexer) , z jego wyjścia resetuje sie liczniki w odpowiedniej chwili.Takie rozwiązanie na 100% umożliwia nieparzysty podział i to programowalny w pewnym zakresie .

Zmieniony przez - atmeg w dniu 2011-08-15 23:59:08

Automatyka Elektronika analogowa i cyfrowa

zbys
 Wysłana - 16 sierpień 2011 02:25      [zgłoszenie naruszenia]

Te czerwone, to nie polowki, tylko opadajace, czy rosnace zbocze danego impulsu.

To sa przerzutniki J-K, nie masz wiec problemow z propagajca. Na roznace zbocze zegara C stan wejsc jest zapamietywany, a na opadajace zbocze C odpowiednio ustawiane wyjscia Q przerzutnikow. I nie wazne, ze stan jego wejscia sie zmienia, liczy sie stan jaki byl przy rosnacym zboczu. Wlasnie w celu unikniecia opisanych przez ciebie problemow z propagacja, stanami nieustalonymi itp... zostaly opracowane przerzutniki J-K.

Lepsze jest wrogiem dobrego.

Verizon Wireless Agent. [http://www.lucki.com]

L1stonosz
 Wysłana - 16 sierpień 2011 15:23       [zgłoszenie naruszenia]

dziękuję bardzo Panowie za odpowiedzi, szczególnie Zbys'owi za informację tym zapamiętywaniu stanów wejściowych przy zboczu narastającym na wejściu zegarowym C. Natomiast dalej nie wiem jak ustosunkować się do tych przebiegów. Jak na ich podstawie mam odszyfrować licznik modulo, np. nieparzystego N? Tu z książki pana Wojciecha Głockiego wynika, że powinienem od zbocza opadającego do zbocza opadającego wejścia zegarowego patrzeć na wyjścia kolejnych przerzutników. Tak jak wspomniałem wcześniej, dla liczników 2^n wszystko jest okej. Problem jest z 2^n +1, np modulo 5, 7. Czy jest jakiś inny sposób na to? Jest to dla mnie conajmniej dziwne... Czy może ma na to wpływ fakt, że w liczniku modulo 5, przerzutnik 2^0 i przerzutnik 2^2 są sterowane bezpośrednio przez źródło impulsów do wejść zegarowych? A nie przez poprzedzające je przerzutniki?

z góry dziękuję i pozdrawiam
Listonosz

Zmieniony przez - L1stonosz w dniu 2011-08-16 15:23:22

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

przebiegi liczników modulo N

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL