Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 1173 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Różne
przekaźniki 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "przekaźniki"   

radziejZG
 Wysłana - 8 kwiecień 2006 10:22        | zgłoś naruszenie regulaminu

WITAM!!
Mam problem z podłączeniem przekaźnika pod żarówke. Mam nadzieje że na zamieszczonym rysunku widać co chcę zrobić. Proszę o jakieś pomysły i schemat podłączenia... Dzięki z góry

POZDRO

el_bart
 Wysłana - 8 kwiecień 2006 12:23      [zgłoszenie naruszenia]

rozumiem, ze pdlaczasz zarowke do sieci ~230V? :)
jak bym to zrobil tak jak na zalaczanym rysunku. tutaj uwaga na sposob poldaczania - chodzi o to, zeby zarowka byla domyslnie wYlaczona (w razie awarii przekaznika, swiatlo sie samo nie zalaczy), oraz aby w stanie odlaczenia nie bylo na niej fazy, tylko 0V. oznacza to tyle, ze "na stale" moze ona byc podlaczona wylacznie do 0[V] (sam przekaznik moze tylko zwierac i rozwierac 1 styk drugi zas moze byc niepodlaczony, lub wrecz moze go nie byc :)).
dioda D1 jest podlaczana ZAPOROWO, poniewaz ta czesc przekaznika to cewka, na ktorej (podczas wylaczania) pojawi sie napiecie wsteczne - bez tego zabezpieczenia, mozna bardzo latwo uszkodzic uklad sterujacy zarowka.

[baszerr.org]

radziejZG
 Wysłana - 8 kwiecień 2006 13:27      [zgłoszenie naruszenia]

OK mniej więcej już łapię ten sport ;) Tylko jeszcze mam pytanko do tego tematu... Ponieważ moja dioda to 1N4148 bo zmontowałem sobie mały układzik sterujący i chciałem go podłączyć pod żarówke właśnie na ~230V. Teraz nie wiem czy moge to podłączyć pod ten przekaźnik co mam :/ Może jakieś wyjaśnienie na temat przekaźników... bym prosił ;)

POZDRO

zbys
 Wysłana - 8 kwiecień 2006 21:05      [zgłoszenie naruszenia]

Dioda ta sluzy do gaszenia przepiec wystepujacych na cewce przekaznika (jest to indukcyjnosc i wystepuje tam zjawisko samoindukcji) A wiec czy Twoja dioda wystarczy (jest slabsza) zalezy tylko od parametrow przekaznika (indukcyjnosci cewki - nikt tego nie podaje) jak i napiecia pracy uzwojenia.

Lepsze jest wrogiem dobrego.

Verizon Wireless Agent. [http://www.lucki.com]

Specjalista -

radziejZG
 Wysłana - 9 kwiecień 2006 10:11      [zgłoszenie naruszenia]

Mam nadzieje że kto wymyślił ten układ to dobrze diode dobrał ;)
Mój przekaźnik ma takie parametry jak widać na rysunku... Czy jest on dobry żeby go podłączyć do żarówki pod ~230V ?

POZDRO

el_bart
 Wysłana - 9 kwiecień 2006 10:52       [zgłoszenie naruszenia]

jezeli to dioda "oryginalna", to raczej powinna sie sprawdzic. ;)

jakbys mial problemw takich sytuacjach, mozesz zawsze podlaczyc przekaznik do zasilania (pod odpowiednie napiecie) i zobaczyc jaki prad pobiera i na podstawie tego mozna oszacowac jaka diode potrzebujesz.

przekaznik, ktory masz, do zaroweczki powinien spokojnie starczyc. :)

[baszerr.org]

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

przekaźniki

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL