Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 1656 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Telewizja
przepalanie rezystora trilux 2811 ts-x 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "przepalanie rezystora trilux 2811 ts-x"   

tata165
 Wysłana - 4 maj 2007 21:46        | zgłoś naruszenie regulaminu

Obraz w telewizorze zrobił się jak klepsydra znalazłem przepalony r811. Wymieniłem go , niestety po uruchomieniu tv r811 spalił się ponownie. Po wymianie dławika L804 efekt ten sam przepalenie rezystora. Co może być tego przyczyną, i co należałoby jeszcze wymienić? Za wszystkie sugestie z góry dziękuję.

Preskaler
 Wysłana - 5 maj 2007 08:12       [zgłoszenie naruszenia]

Najogólniej rzecz ujmując uszkodzenia w bloku korekcji są bardzo trudne do zlokalizowania dla początkującego elektronik i można zrobić więcej szkody niż pożytku. Poza tym wskazane jest posiadanie oscyloskopu z możliwością oglądania i pomiarów przebiegów w tym układzie. Jeśli mogę coś polecić (bo tłumaczenie przez "Forum" mija się z celem) to przeczytaj SE 10/2002 gdzie na stronach 22 i 23 jest opisany sposób postępowania w wypadkach powstałego uszkodzenia w tym bloku.
Dodać jeszcze należy, że wymieniane części (podejrzane o uszkodzenie) muszą być nowe i w 100% pewne. Żadne przewijanie cewek, dławików lub wymiana z używanego sprzętu nie wchodzi tutaj w grę. Może to tylko zmylić serwisującego.

Preskaler

Specjalista -
[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

przepalanie rezystora trilux 2811 ts-x

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL