| Autor |
"przestrojenie tunera AS-254 DIORA" |
|
|
pawlo96
|
|
Wysłana - 30 lipiec 2011 14:20 | zgłoś naruszenie regulaminu
Witam mam tuner diora AS-254 i jak można go przestroić
| |
|
 |
|
|
|
zbysiu13
|
|
|
|
|
psiata
|
|
o ile dobrze pamietam to nalezy tam usunac kondensatory C3, C9 oraz C13(mozna je calkiem wylutowac albo odciac tylko po jednym wyprowadzniu dla kazdego z tych kondensatorow). Dla ulatwienia powiem ze te kondensatory znajduja sie pod pokrywka glowicy wiec w celu dastania sie do nich nalezy te pokrywke zdjac. oczywistym jest tez ze nalezy wczesniej upewnic sie ze to co otwieramy jest napewno glowica UKF FM a nie czyms innym. Po usunieciu omawianych kondensatorow(C3, C9 i C13) zakladamy na nowoi pokrywke glowicy. po tych czynnosciach radio juz powinno pracowac na wyzszym pasmie. Kolejna czynnoscia jaka trzeba bedzie zrobic to zmienic wartosc kondensatora C17 z 2,2 pF na 3,9pF(pasmo 87,5MHz-108MHz nie pokrywa w pelni skali naszego odbiornika), oraz w razie ewentualnych klopotow z heterodyna mozna wymienic C23 na 2,2pF. Kolejna rzecza jaka teraz sie teraz powinnismy zajac bedzie strojenie glowicy. stndartowo zaczynamy od poprawnego zestrojenia heterodyny. Dla gornej czestotliwosci tj. max. skrajnego połozenia skali gorna czestotliwosc heterodyny ustawiamy na 118,7MHz przy pomocy trymera C20. Dla dolnej czestotliwosci heterodyny tj. 92,8MHz regulujemy cewka L3. Kolejna sprawa to prawidlowe strojenie wzmacniacza w.cz.(wielkiej czestotliwosci).Dla dolnej czesci pasma stroimy na maximum wzocnienia cewkami L1 oraz L2, a dla gornej czesci pasma stroimy trymerami C2 oraz C10. i tutaj jedna moja mała uwaga: przed przystapieniem do kręcenia trymerami najlepiej spryskać śrubki WD40 - inaczej mogą popękać cewki - zalecam daleko posunieta ostrożność i delikatność.I to by bylo na tyle. Oczywiscie wszelkie czynnosci ktore tutaj opisuje wykonujemy z uzyciem miernika czestotliwosci tudziez oscyloskopu. Jesli ktos nie posiada tych przyrzadow moze zestroic odbiornik na skrajne stacje metoda "na sluch" pozostawiajac jeszcze niewielki zapas za nimi(po zamontowaniu obudowy oraz popewnym czasie od przestrojenia wystepuje czesciowe odstrojenie a wiec zapas ten maza zadanie zapewnic dalsze trzymanie pasma ktore obejmuje wszystkie stacje pracujace na dziejszym pasmie UKF FM). Moze ta recepta nie jest zbyt profesjonalna ale ja zawsze z tej metody korzystalem przy przestrajaniu tego tunera i zawsze mi wszystko elegancko dzialal takze goraco polecam.
Zmieniony przez - psiata w dniu 2011-08-22 00:19:14 |
 |
|
|
|
zbysiu13
|
|
Widzę luźno posklejane teksty z porady na forum, do którego link zamieściłem.
|
|
|
psiata
|
|
Fakt torszke się posiłkowałem wiadomościami zawartymi w jednym z tych linków ale tylko w niewielkim stopniu, bo cała reszte pisałem z głowy i z własnego doświadczenia z tym tunerem. |
 |
|
|
|
atmeg
|
|
psiata nie przejmuj się , ten typ tak ma , lubi pokrytykować
Zmieniony przez - atmeg w dniu 2011-08-22 16:27:42
|
|
psiata
|
|
nie no spoko nic sie nie stalo, ale jesli ktos np nie umie sie posluzyc linkiem( uwierzcie mi znam takie osoby) to tutaj ma juz gotowa recepte jak sie do tego przestrojenia tego tunera zabrac. |
 |
|
|
|
zbysiu13
|
|
Może nieco więcej niż troszkę...Nie żartuj, że zapamiętałeś na całe życie numery cewek w tym modelu, numerację i wartości kondensatorów, trymerów i częstotliwości heterodyny pisząc to wszystko z głowy.
Jeśli już kogoś cytujemy prawie dosłownie, to może warto podać źródło. Ja w takich przypadkach piszę: "cytuję z sieci", albo czyjś tekst wklejam kursywą i w cudzysłowiu. To nic strasznego, a nie będzie niebezpieczeństwa posądzenia o to, że moje zdanie polega na wklejeniu czyjegoś tekstu sprzed paru lat.
Mogę mieć takie zdanie, Atmeq?? Jest demokracja.
Mała uwaga, weźmy to zdanie: przed przystapieniem do kręcenia tArymerami najlepiej spryskać śrubki WD40 - inaczej mogą popękać cewki - zalecana najwyższa ostrożność i delikatność.
Albo trymery albo rdzenie cewek zalewamy tym WD40?? Bo trymerów nie polecam zalewać
Typ.
Zmieniony przez - zbysiu13 w dniu 2011-08-22 19:51:48
|
|
|
psiata
|
|
No numery tych elemetow i to o tym zpryskaniu WD-40 tylko wzielem z sieci ale cala reszte wzielem z glowy. Jesli kogos w ten sposob urazilem, to przeprszam. |
 |
|
|
|
zbysiu13
|
|
Nikogo jak sądzę to nie uraziło.
|
|
|
psiata
|
|
No to sie ciesze. Ja mialem dobre intencje i chcialem tylko pomoc bo przecierz od tego sa wlasnie fora internetwe by pomagac i doradzac innym. Ale to juz tak poza tematem. |
 |
|