Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 1211 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Audio
pytania laika... 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "pytania laika..."   

kempa17
 Wysłana - 2 sierpień 2005 09:18        | zgłoś naruszenie regulaminu

więc miałem bardzo mało do czynienia ze sprzętem muzycznym.. i mam kilka pytań...

pod jakie wyjście oprócz aux moge podłączyć kompa do wzmacniacza ?(niektóre wzmacniacze tego wyjscia nie mają a chyba można ? )

czy amplituner od wzmacniacza różni sie tylko tym że ma radio ?
bo w komisach drozsze są amplitunery a na allegro odwrotnie

jak sie podłącza glosniki ? + do + czy + do - ?

na co mam zwracać uwage przy kupnie wzmacniacza ?

jakie kolumny i wzmacniacz byście polecili do 700zł ?(do użytku domowego,najlepiej żeby był jak najlepszy bas)

Maxtor
 Wysłana - 2 sierpień 2005 10:17      [zgłoszenie naruszenia]

Jeśli piszesz, że masz wzmacniacz, to znaczy, że masz same urządzenie, które wzmacnia sygnał więc jak tu nie moze być wejścia AUX lub jakiegoś innego? Jeśli mówimy o wieży i nie ma styłu wejścia to zerknij na te tematy [felektr.katalogi.pl/temat7366/]. Tam znajdziesz sposoby dorabiania wejść.
Amplituner to jak sama nazwa mówi amplifield+tuner (wzmacniacz+tuner). Trochę angielskiego i po kłopocie.
Podłączenie głosnika musi być takie jakie wymagają kolory przewodu. Czarny do czarnego. Natomiast jesli nie masz kabli kolorowych to zawsze podłączaj "+" do "+", "-" do "-". Tak będzie najbezpieczniej Pamietaj również, że najczęsciej jest tak, że czarny kabel to minus a czerwony to plus.
Przy kupnie nowego wzmacniacz uważaj na moce. Producent chcąc zachecić do zakupu pisze najczęsciej moc maksymalną, dlatego wychodzą takie dziwadła, np. głosniczki komputerowe 10x5x5 mają 80W. Pamietaj by była to moc RMS (ja to nazwyma Realna Moc Sprzętu , moc znamionowa, moc wyjściowa Jeśli ma to być nowy wzmacniacz to również uważaj na impedancję. Jeśli wzmacniacz masz 4 Ohm a kolumn 8 Ohm to sprzęt zagra ale ciczej. A jesli wzmacniacz 8 Ohm a kolumny 4 Ohm to moze dojśc do uszkodzenia wzmacniacza. Kwestią niepodważalną jest również pasmo przenoszenia wzmacniacza. Widziałem kiedyś w sklepie końcówkę mocy, której pasmo wynosiło 20Hz-50kHz. I co teraz? Dzwieków o częstotliwości >20kHz nie usłyszymy a wzmacniacz nada tym dźwiekom energię. Kolumny domowej roboty nie maja zabezpieczeń by tą energię zamienic w ciepło lub w światło i dlatego kolumn szybciej niszczeją. Inżynierowie wymyslili sposób na taki efekt - żarówka lub termoswitche. Ten pierwsze sposób polega na tym, że energi "nie słyszalna dla ucha ludzkiego " jest zamieniana na światlo a reszte pasma przenosi kolumna.
Co do sprzetu to ci nie doradzę, bo rzadko bywam na Allegro. Jeśli jakieś wątpliwości to pisz na forum.

kempa17
 Wysłana - 2 sierpień 2005 10:24      [zgłoszenie naruszenia]

dzieki, sporo mi wyjaśniłeś, lecz chodzi mi o to że nie mam właśnie wzmacniacza, a komputer jak podłączam do wieży to mam wyjscia i potem daje aux i muza leci lecz mi to nie starcza(2 x 7w rms robi swoje...) a jak chce pod kino domowe to podłączam pod aux i także gra...a niektóre wzmacniacze nie mają wyjścia aux...to znacyz że pod kompa nie mogep odłączyć ? czy jak to wygląda ?

Maxtor
 Wysłana - 2 sierpień 2005 11:28       [zgłoszenie naruszenia]

Nie pisz wyjścia bo to są wejścia. Wzmacniacze mają najczęściej 4 wejścia Tape CD Phono AUX. W przypadku jeśli masz jakieś z tych wejść wolne np. masz TAPE CD PHONO a nie masz AUX to najlepiej podepnij komputer pod wejście CD lub Tape. Wejście Phono jest dla gramofonów i dam wystepują inne napięcia wejściowe i inna czułość, dlatego jesli mas kilka wejść to nie przejmuj się pod które podpinasz czy jest to Tuner czy Aux to i tak wzmacniacz zrobi swoje.

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

pytania laika...

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL