Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 767 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Audio
pytanie? 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "pytanie?"   

Daniel69
 Wysłana - 17 lipiec 2003 13:16        | zgłoś naruszenie regulaminu

Co sie bedzie dzialo jak do zestwu glosnikowego 16 ohm podlacze 4 omowe zwrotnice i bede sluchal muzyki?

xxx

R. Horror
 Wysłana - 17 lipiec 2003 13:43      [zgłoszenie naruszenia]

Jak chodzi o impedancję zestawu to nie powinna się zniemić.

Zmieni się natomiast przedział pasm pracy dla każdego głośnika. Zostanie on obniżony. Przy tak dużej różnicy 4-16 omów może to mieć trochę niekorzystny wpyw na głosnik wysokotonowy , będą do niego dostarczane sygnały z niższego przedziału pasma niż powinny. Zmieni się cała charakterystyka widma przenoszonych częstotliwości.

Krótko mówiąc wymiana zwrotnicy na 4 omową nie zmieni nic poza diametralnym pogorszeniem jakości dzwięku i warunków pracy głośników.

Rocky Horror

***DEZORIENTACJA***

Specjalista -

Daniel69
 Wysłana - 18 lipiec 2003 00:45      [zgłoszenie naruszenia]

wiec skad mozna wziac zwrotnice 16 ohm?? Czy sa latwo dostepne?? bo jeszcze sie nie spotkalem z takowymi.

xxx

R. Horror
 Wysłana - 18 lipiec 2003 01:42      [zgłoszenie naruszenia]

Tak szczerze powiedziawszy - ja też nie. Nie wiem czy wogóle są jeszcze produkowane.

Możnaby ewentualnie próbować robić , oile masz możliwość obliczenia i nawinięcia cewek...

Rocky Horror

***DEZORIENTACJA***

Specjalista -

Daniel69
 Wysłana - 18 lipiec 2003 12:21       [zgłoszenie naruszenia]

no to co ja mam zrobic pomoz mi bo juz mam pustke w glowie. A zaczelo sie od tego ze dostelem okazjonalnie 4 zestwy glosnikowe 4 omowe i chcialem sobie kino domowe zrobic ale niestety jak na moj pech nie ma takich amplitunerow ktore obsluzylyby glosniki 4 omowe, moge jedynie z nich zrobic szesnastki bo amplitunery przewaznie sa robione na 6 - 16 lub 8 - 16 omow. I teraz nie wiem co mam robic a bardzo bym chcial miec to kino. Moze mi cos doradzisz , bardzo bede wdzieczny.

xxx

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

pytanie?

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL