Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 1736 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Audio
radio i komp 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "radio i komp"   

fad
 Wysłana - 6 marzec 2003 15:24        | zgłoś naruszenie regulaminu

Czy mozna podlaczyc radiomagnetofon z kompem poprzez wyjscie na sluchawki w radiu, bo innego wyjscia nie posiadam? Jak tak to jakim najlepiej kablem zeby dziwek byl dobry i czysty.

wazaa
 Wysłana - 6 marzec 2003 15:33      [zgłoszenie naruszenia]

ja czytalem w kumpuper swiecie ze mozna wkladasz jeden kabel oczywiscie maly jack do sluchwawek a drugą strone tez maly jack wkladasz do mikrofonu w kompie a pozniej masz rozno programy jak nero wave editor ktore redukuja szum na max pozdrawiam nara

Prezes Mafii Diablo
Zapraszam do zapisywania sie tylko prawdziwych fanów
[http://www.sfd.pl/topic.asp?topic_id=70769]

R. Horror
 Wysłana - 6 marzec 2003 17:43      [zgłoszenie naruszenia]

Nero Wave Editor - również polecam , doskonały program
Podłączyć radziłbym nie do gniazda mikrofonowego , jest ono monofoniczne i na dodatek ze względu na jego wzmocnienie łatwo byś przesterował kartę dzwiękową. Lepiej do przewidzianego do takich celów wejścia liniowego , w które jest wyposarzona każda karta.
Trudno będzie dostać taki przewód , więc pozostaje ręczne lutowanie :)

Rocky Horror

Specjalista -

fad
 Wysłana - 6 marzec 2003 19:55      [zgłoszenie naruszenia]

O co chodzi z tym wejsciem liniowym? W radiu wkladam normalnie w sluchawki a w kompa nie w mikrofon tylko w te trzecie wejscie co jest w kazdej karcie??? I jaki kabel najlepszy bo kiedys slyszalem ze sa jakies parametry do przesylu audio i inne do video! Czy mozna obojetnie jaki kabel do tego uzyc?

R. Horror
 Wysłana - 6 marzec 2003 23:16       [zgłoszenie naruszenia]

Hmmm...sprawa ogólnie wygląda tak:
Każda normalna stereofoniczna karta dzwiękowa ma w sumie trzy gniazda jack 3,5mm - jedno wyjście sygnału na zewnętrzny wzmacniacz , oraz DWA wejścia - jedno , monofoniczne mikrofonowe o poziomie wysterowania rzędu 3...5mV odpowiadającym typowemu mikrofonowi dynamicznemu , i drugie , stereofoniczne liniowe dla sygnałów w granicach 1V , dla źródeł o znormalizowanym poziomie sygnału takich jak odtwarzacz płyt kompaktowych lub magnetofon(mam tu na myśli komponenty to systemu Hi-Fi).
Typowe radiomagnetofonowe wyjście słuchawkowe ma maksymalny poziom rzędu 1,5...2V(oczywiście ustalany regulatorem głośności) , dlatego łatwiejsze będzie dopasowanie poziomów sygnału magnetofonu do karty komputera.
Logiczne więc się wydaje że lepiej podłączyć magnetofon do liniowego , NIE mikrofonowego wejścia. Wejście mikrofonowe nie dość że jest monofoniczne , to różnica poziomów typowego sygnału magnetofonu i maksymalnego poziomu samego wejścia jest tak duża , że prawidłowe wysterowanie całego układu graniczy z cudem , pomijając fakt że na mikrofonowym mamy znacznie większe szumy. Teoretycznie na wyjściu słuchawkowym możesz sobie ustalić te 3mV , jednak szumy wzmacniacza magnetofonu będą w stosunku do samego sygnału tak wysokie , że nie jestem przekonany czy ma to jakikolwiek sens...
Na wejściu liniowym mamy przedewszystkim dwa kanały stereo , znacznie lepsze dopasowanie poziomów syganałów oraz o wiele mniejsze zniekształcenia i szumy.
Moim zdaniem wybór jest prosty.
A w kwestii przewodów - osobiście nie rozgraniczam między audio i video , do obu wystarczy mi zwykły miedziany przewód. Są tacy którzy słyszą 10 cm srebra , ja jednak nie należę do ludzi którzy słuchają kabli i uważam że różnica jest raczej sugestywna.

Rocky Horror

Specjalista -
[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

radio i komp

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL