Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 1849 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Audio
radiowezel 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "radiowezel"   

Michel424
 Wysłana - 6 czerwiec 2006 15:58        | zgłoś naruszenie regulaminu

Z gory sorki jak w zlym dziale umiescilem temat.No wiec w mojej szkole zainstalowano radiowezel i mam sie nim opiekowac, ale zauwazylem ze nie ma oryginalnych kabli glosnikowych tylko kabele sa domofonowe:/ (5 cienkich zylek sztywnego drutu);/ z czego uzywane sa 2. Wiem ze to jest lipa ale czy nic sie ze sprzetem nie stanie nawet jak bedzie chodzil na wiekszych obrotach??? Chialbym wiedziec jakie jest ryzyko stosowania takiego przewodu bo odpowiadam za to glowa:PP;/ heheh
pozdrawiam

:)) Rowing

Michel424
 Wysłana - 8 czerwiec 2006 19:09      [zgłoszenie naruszenia]

pomuzcie...?!

zoltarek
 Wysłana - 8 czerwiec 2006 19:34      [zgłoszenie naruszenia]

Ale takie kable ,ala skrętka telefoniczna się w systemach radiowęzłowych stosowało i było dobrze.

Pozdrawiam

[simedia.pl/]

Znawca -

Michel424
 Wysłana - 8 czerwiec 2006 22:02      [zgłoszenie naruszenia]

tylko ze to nie jest za cienkie taka jedna zylaczka kabla??

Preskaler
 Wysłana - 9 czerwiec 2006 05:15      [zgłoszenie naruszenia]

Nic nie piszesz o tym radiowężle! Czy jest to linia 30-to woltowa i głośniki są z transformatorkami? Ile i jakie masz głośniki? Czy wszystkie połączenia wykonane są tym kabelkiem czy tylko od pionu (poziomu?) do głośników? W końcu jakie są długości tych lini? Najlepszy był by rusunek z wymiarami i opisem. Poza tym jaka jest moc wzmacniacza? Czy jest to radiowęzeł wykonany przez profesjonalistę czy samoróba? To są elementy rzutujące na bezpieczeństwo radiowęzła.

Preskaler

Specjalista -

Michel424
 Wysłana - 9 czerwiec 2006 14:53      [zgłoszenie naruszenia]

t6o jest samorobka profesjonalisty:P no wzmak ma 100 wat rms kazde pierto jest ze soba polaqczone ogolnie jet 9glosnikow na pietro 3 glosniki jeszcze sprawdze jakie to sa i dokladnie opisze

Radiola
 Wysłana - 11 czerwiec 2006 23:05      [zgłoszenie naruszenia]

Wszystko jest OK. To pewnie profesjonalna robota. Poproś w dyrekcji o dokumentację sieci i urządzeń. Na pewno mają, bo ktoś przecież odbierał robotę.
Kabelki takie powinny być. Jest to prawdopodobnie instalacja radiowęzłowa dopasowana napięciowo. Odpowiednie transformatory podwyższają napięcie tak zeby nie było strat w linii.
Nie podałeś typu wzmacniacza i głośników. Najpewniej jest to typowy wzmacniacz radiowęzłowy o znormalizowanym napięciu wyjściowym 120V.
Głośniki w tekiej instalacji dołącza się równolegle. Można pojedyńczo, ale z reguły prowadzi się linię zasilajacą do każdego piętra, a dopiero tam rozgałęzia na poszczególne głośniki. Bardzo istotnym elementem takiej instalacji jest tablica liniowa, gdzie dokonuje się podłączania (krosowania)poszczególnych linii lub głośników.
Głośniki radiowęzłowe maja zamontowany specjalny transformator liniowy z odczepami do ustawiania głośności.
W zasadzie dopasowania napięciowego istotne jest dobranie głośników o takim samym napięciu liniowym (120V), przy czym łączna moc wszystkich glośników nie może przekraczać mocy znamionowej wzmacniacza (w tym wypadku 100W), może natomiast być od niej mniejsza.
Podaj więcej danych. Chętnie pomogę, bo w radiowęźle działałem przez kilkanaście lat.
Masz pomysły co nadawać i kiedy? Własne wstawki, koncerty życzeń, humor itp. Może będzie z Ciebie prawdziwy radiowiec.
Życzę wspaniałej zabawy.

Michel424
 Wysłana - 12 czerwiec 2006 09:02      [zgłoszenie naruszenia]

isnatalacja na 110wolt sa to glosniki transformatorowe. wzmak jest typowo radiowezłowy!!glosniki sa laczone rownolegle i z kjazdego pietra dochodzi linia do wzmaka czyli jest tak jak pisales. glosniki sa 15 watowe. NO narazie zaczynbam i narazie sama muza leci i to na przerwach i jakis imprezach czasami jakas dydykacja poleci ale od przyszlego roku to sie rozkreci mam nadzieje
ps.
czyli od tych przewodow nic sie nie stanie??

Preskaler
 Wysłana - 12 czerwiec 2006 10:25      [zgłoszenie naruszenia]

Nie! To jest OK! Czasami może występować zjawisko trochę słabszej głośności na końcach linii (na głośnikach najdalszych) ale to w niczym nie zaszkodzi wzmacniaczowi.

Preskaler

Specjalista -

Radiola
 Wysłana - 12 czerwiec 2006 21:17      [zgłoszenie naruszenia]

Fajnie, że się rozkręcasz. Zaproś jeszcze jakąś dziewczynę do współpracy (na konferansjerkę). Sprawdź jeszcze raz wszystkie głośniki, może to są 1,5W. Jeśli to jedenak 15, to wychodzi że masz przeciążenie (9 głośników po 15W = 135W). Przy dłuższej pracy może doprowadzić do awarii wzmacniacza. Wyłącz przynajmniej 2 szt.
U mnie na wzmacniaczach lampowych (słynne WA-100 "Elektronika") nie było to zbyt groźne, ale tranzystorom może zaszkodzić. Opisz bliżej swój wzmacniacz. Ciekawi mnie na czym teraz się pracuje?
Jeśli chcesz bliżej poznać zasady elektroakustyki pomieszczeń, hal i teatrów, to poszukaj książki "Elektroakustyka na scenie i estradzie" Jerzego Seredy wyd. WKiŁ W-wa 1977. Trochę stara, ale to katechizm dźwiękowca.

Michel424
 Wysłana - 12 czerwiec 2006 23:12      [zgłoszenie naruszenia]

No fajnie by by bylo jak jakas dziewczyna by byla jeszcze tylko zeby ladna byla:P;] heheh jutro opisze dokladniej ten wzmacniacz a z ta ksiazka to bedzie ciezko;/
pozdrawiam

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Odpowiedzi jest na 2 strony.   | następną

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

radiowezel

Strony: 1 2

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL