jastem początkującym elektronikiem (hobby), chciałbym zacząć robić układy w całośći, prosił bym o polecienie mi jakiś prostych (najlepisj z zastosowaniem w audio) schemacików żebym nabrał wprawy i doświadczenia!
Cześć!
Dobrze byłoby wiedzieć coś więcej o Tobie. Bo ostatnio prowadziłem ożywioną dyskusję pocztową z człowiekiem, który po kilku E-meilach zdenerwował się, że nic nie rozumie bo ma 10 lat. Inaczej tłumaczy się podstawy elektroniki takiej osobie, która wie co to prąd a co to napięcie i jak te wielkości pomierzyć? Zupełnie inaczej trzeba podchodzić do ludzi, którzy dopiero chcą się dowiedzieć co to jest prąd elektryczny? Napisz o sobie trochę na mój post starone@op.pl, będzie nam łatwij się zrozumieć.
Pozdrawiam!
No więc mam 18 lat, chodzię LO mat-fiz, jestem w 4 klasie, kontynułować naukę chcę na studiach związanych z elektroniką. Chodzi o to ze jeszcze nigdy nie zobiłem czegoś sam. Zazwyczaj coś naprawiłem, polutowałem itd. ale ja jestem ambitny chłopak i chciałbym sobie np zrobić wzmacniacz całkowicie samemu! Ale że nie mam doświadczenia więc potrzebuję kilku lekcji!
Siemanko!
Wnioskuję więc, że z teorii jesteś "obkuty" i tylko brak Ci praktyki. Może będziesz zaskoczony, ale ja zaproponuję na początek, zbudowanie OR AM. Do tego odbiornika potrzebny będzie zasilacz a póżniej jakiś /jakieś/ wzmacniacz/e/. Do budowy należy przygotować potrzebne elementy i narzędzia. Zacznijmy od tego, że potrzebny jest przyrząd uniwersalny /jakikolwiek/ i lutownica. Ja preferuję mierniki uniwersalne wychyłowe, gdyż tzw. cyfrówki mogą pokazywać to czego nie ma /można się przekonać biorąc do jednej dłoni końcówkę przyrządu a drugą podłączyć do uziemienia/. Następnie należy przygotować - rezystory - 10k, 5,6k, 1k, 1,2k, 470k. Kondensatory ceramiczne - 1,5n, 3x10n, 47n, 560p. Kondensator elektrolityczny - ok. 2,2uF. Tranzystory - 3x BC 550C /w zasadzie mogą być inne NPN tylko ważne aby miały oznaczenie z literką C/. Diody koniecznie germanowe ostrzowe - z serii np. DOG ... W razie trudności z zakupem diod, można ostrożnie wylutować z jakichś starych urządzeń /TV, OR i należy przy tym uważać aby je nie przegrzać/. Pręt anteny ferrytowej - fi - 6-12 mm, dł.- 10 - 15 cm. Słuchawki 32 ohmy, dowolny wyłącznik i bateryjka 9V. Na cewki AF potrzebny będzie jeszcze drut fi 0,3 - 0,4mm najlepiej w oplocie, ale może być też w emalii. Podaj swój adres E-meilowy to prześlę schemat.
Pozdrawiam!
Ja też bym się coś podszkolił...Chciałbym budować najbardziej WZMACNIACZE ale niewiem po co są rezystory sprzęgające odsprzęgające,bootstrap,po co sa kondensatory sprzęgające i odsprzęgające i jak to wszystko trzeba liczyć żeby było wszystko poprawnie.
Ja tez bym coś chciał sie podszkolić.
Najbardzie na temat wzmacniaczy audio.
Po co sa rezystory sprzęgające,odsprzęgające..Kondensatory sprzęgające,odsprzęgające,co to jest bootsrap i jakie ma zadanie.Co to jest układ całkujący ,dwu połówkowy i jednopołówkowy jednym słowem jak to liczyć po co i co jakie zadanie ma dany przedmiot.Od naj naj podstaw..
Cześć!
Trudno jest nauczyć kogoś takiej wiedzy jaką chcielibyście sobie przyswoić. Na forum można tylko ewentualnie ukierunkować odpowiednie działania. Miliony amatorów /póżniej niektórzy z nich zostawali profesjonalistami/ zaczynało od praktycznego majsterkowania budując odbiorniki radiowe. To nie jest wcale takie głupie, gdyż przy budowie OR występują podobne problemy jak przy np. budowie wzmacniacza /wszelkiego rodzaju pasożytnicze sprzężenia/. Jest to wszystko tylko trochę mniejszej skali i łatwiej sobie z tymi problemami poradzić. Poza tym, młodym elektronikom brakuje przyrządów pomiarowych a taki odbiornik stanowi pewnego rodzaju narzędzie. Można go wykorzystać jako generator /żródło sygnału m.cz./ lub jako wykrywacz wzbudzeń wzmacniacza. Umieszczony w pobliżu wzbudzającego się wzmacniacza natychmiast sygnalizuje ten fakt przez wyciszenie odbieranej audycji i charakterystyczny gwizd. Głównie jednak chodzi o to, aby nabrać praktyki w lutowaniu /to wcale nie jest takie proste jak się wydaje/ w umiejętnym wykonywaniu pomiarów, w umiejętnym interpretowaniu tych pomiarów itp. itd. Zachęcam również do czytania literatury z zakresu elektroniki, która w pierwszym etapie może wydawać się trochę niezrozumiała ale póżniej, po kilkakrotnym przeczytaniu niezrozumiałych fragmentów i może dyskusji na forum? Stanie się jasna i prosta. Nawet najlepiej opracowany schemat nie pokaże wszystkich pułapek, które czychają na nas i potrzeba dużo uporu i wysiłku /czasem pomocy innych/ aby uruchomić budowany układ. Przyznają mi rację w tym momencie, bardziej zaawansowani elektronicy, którzy wspomną wiele nieprzespanych nocy spędzonych nad jakimś "upartym" urządkiem. Tak jak młody ślusarz zaczyna swą praktyczną naukę od wypiłowania młotka, tak młody elektronik powinien zacząc od budowy OR AM.
Życzę Powodzenia!