Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 1922 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Audio
skrzynia basowa 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "skrzynia basowa"   

faceman
 Wysłana - 14 lipiec 2007 19:50        | zgłoś naruszenie regulaminu

Mam w swoim aucie [allegro.pl/item212269098_blaupunkt_gtb_1200_hp_fa_vat_sklep_750w.html] pod wzmacniaczem.
Jest to obudowa zamknięta. Bas słyszalny jest głównie wewnątrz auta. Gdy otworzę bagażnik to efekt jest mizerny. Dowiedziałem się że dobrym rozwiązaniem jest skrzynia basreflex. Znalazłem na Allegro coś takiego [allegro.pl/item215966647_skrzynia_basowa_blaupunkt_kabel_gratis_rozpinany.html] Zastanawiam się jak to zagra jak wstawię tam mój głośnik

Rafacker
^_^
 Wysłana - 14 lipiec 2007 23:05      [zgłoszenie naruszenia]

Ten sub blaupunkta ma obudowe zamknieta gdyż w takiej najlepiej zagra, to ze masz takie efekty to jest wina akustyki samochodu i samego suba, jakbys znalazl parametry tego glosnika moznaby stwierdzic wtedy czy nadaje sie do innej obudowy.

"Masz problem z Projektem Audio lub zwrotnicą? Napisz to sie dogadamy ;-)"
[rafacker.cba.pl]

Specjalista -

faceman
 Wysłana - 15 lipiec 2007 00:37      [zgłoszenie naruszenia]

Z tego co widzę w dwóch przykładach podanych przeze mnie to różnica między tymi skrzyniami polega właśnie na tym że w jednej z nich są otwory BR. To tak jakby była ona zrobiona pod mój głośnik. Nie upieram się wcale nad kombinowaniem z przekładaniem głośnika. Chciałem się tylko upewnić.
Co powiesz na [allegro.pl/item215841681_jbl_gto_1260_br_limited_edition_1000w_nowe_.html] Warto inwestować?
Do mojej skrzyni mam tylko jedno zastrzeżenie. Poza autem słabo słychać bas np. na grilu w terenie.
Czy to prawda że skrzynie z BR lepiej słychać na zew. w porównaniu do zamkniętych?

Zmieniony przez - faceman w dniu 2007-07-15 00:47:13

impaller
 Wysłana - 15 lipiec 2007 01:41      [zgłoszenie naruszenia]

Jesli o mnie chodzi to ze słabo muzyke słychac poza samochodem to jest tylko plus. W przypadku gdy jest odwrotnie to świadczy to tylko o nie profesjonalizmie wykonanego zestawu (braku odpowiedniego wyciszenia). Jeśli chodzi o mój zestaw to dokąd nie wsiądziesz w samochód to słyszysz z zewnatrz tylko delikatne pobrzękiwania. Ja mam taką filozofie jakoś nie lubie przyczyniać sie do zwiększania hałasu na i tak głośnych ulicach.

LUXMAN LV-112
LUXMAN D-112
LUXMAN TD-377
Infinity RS 3000

Rafacker
^_^
 Wysłana - 15 lipiec 2007 10:44      [zgłoszenie naruszenia]

JAkie auto ?
Koledze polecilem takiego oto suba
[allegro.pl/item216027812__hertz_es_250_w_skrzyni_mdf_sklep_w_wa_.html]
z tymże w skrzyni basreflex, w aucie marki daewoo espero duzo lepszy efekt na zewnatrz byl przy otwartym bagazniku podobnie jak w audi A3 w ogole szczerze polecam glosniki hertza, moim zdaniem najlepiej kupic glosnik i samemmu zmontować skrzynię.

"Masz problem z Projektem Audio lub zwrotnicą? Napisz to sie dogadamy ;-)"
[rafacker.cba.pl]

Specjalista -

faceman
 Wysłana - 15 lipiec 2007 11:24      [zgłoszenie naruszenia]

Auto to mondeo kombi. Nie chcę bawić się w robienie skrzyni. Potrzebuję gotową skrzynię z głośnikiem ale taką którą będzie słychać na zew. Moja zamknięta mi tego nie daje.

Misiek61
 Wysłana - 15 lipiec 2007 12:14      [zgłoszenie naruszenia]

hej, widzialem kiedys na tym forum jak zbudowac skrzynie basowa tylko nie moge znalesc tego tematu, moze ktos wie gdzie on jest?

analizer
 Wysłana - 16 lipiec 2007 14:45      [zgłoszenie naruszenia]

Jezeli chcesz bas poza autem to kup cos w obudowie pasmo przepustowej np .
[http://www.allegro.pl/item213239999_subwoofer_crunch_drive.html]
lub
[http://www.allegro.pl/item212331065_subwoofer_blow_1000w_najmocniejszy_bass.html]
albo poprostu kup cos malego pod przednie siedzenia i jezdzij z otwartymi oknami .
[http://www.allegro.pl/item212486820_boschmann_subwoofer_pod_siedzenie_wzmac_140w_a093.html]

faceman
 Wysłana - 17 lipiec 2007 23:38      [zgłoszenie naruszenia]

To ciekawe. Większość uważa że nie powinno być słychać na zew. a w co drugim aucie na ulicy łupie. Uważam że ludziska specjalnie montują sprzęt tak żeby łupało na zew. Nic to, może i za pomocą Waszych postów a może lekki upływ czasu ale doszedłem do wniosku że sobie odpuszczę. Z regóły słucham bardzo głośno a w dodatku takiej muzyki że ludzie by się w czoło pukali. Poza tym rzucałbym się w oczy na mieście a nie mam 20 lat.

impaller
 Wysłana - 18 lipiec 2007 07:38       [zgłoszenie naruszenia]

Wiesz właśnie o to chodzi zeby sie jak najmniej rzucać w oczy. Widziałem takie wynalazki ze luzie w maluchach montowali głośniki w "tylna półkę" (wycinali dziury w dolocie powietrza do silnika). Tak w ogolę wychodzę z założenia, że zestaw audio buduje się dla siebie do słuchania muzyki, a nie po to, żeby na skrzyżowani nie było słychać stara stojącego obok.

LUXMAN LV-112
LUXMAN D-112
LUXMAN TD-377
Infinity RS 3000

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

skrzynia basowa

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL