Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 748 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Audio
spiecie 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "spiecie"   

buncza
 Wysłana - 5 maj 2005 22:55        | zgłoś naruszenie regulaminu

mam taki problem.

wywala mi bezpiecznik glowny we wzmacniaczu. doszedlem do tego ze to jest cos na mostku prostowniczym. jak go wymontowalem to wszystko jest ok (no powiedzmy wszystko, bo nie wzmacniacz nie nadaje sie w tym monencie do uzytku). nie wiem o co chodzi bo zamontowalem zupelnie nowy mostek i nadal wywala bezpiecznik. o co w tym chodzi i jak mozna to naprawic??

zbys
 Wysłana - 6 maj 2005 00:35      [zgłoszenie naruszenia]

Czyli ze masz zwarcie lub przeciazenie po mostku. Wymontowanie mostka odlacza reszte wzmacniacza od transformatora. Jezeli nie podwatowales bezpiecznika za pierwszym razem, to prawdopodobnie ten pierwszy mostek jest dobry.

Teraz masz dwie mozliwosci: albo przebilo jakis kondensator na filtracji (mniej prawdopodobne) , albo zwalilo cos w koncowce mocy (bardziej prawdopodobne). Nie piszesz jaki to wzmacniacz, i czy ma koncowke na tranzystorach, czy na ukladach scalonych.

Zmieniony przez - zbys w dniu 2005-05-06 00:36:13

Lepsze jest wrogiem dobrego.

Verizon Wireless Agent. [http://www.lucki.com]

Znawca -

buncza
 Wysłana - 6 maj 2005 10:09      [zgłoszenie naruszenia]

to jest wzmacniacz diory ws 442. odmontowalem glowny kondensator i koncowki i caly uklad konczy sie na mostku (od transformatora ida kable od razu na mostek). jak je odlacze to jest OK, a po podlaczeniu (chociaz jednego) od razu wywala bezpiecznik. w momencie jak wymontowalem mostek, a kable od transformatora byly na swoim miejscu to nic sie nie dzialo.

buncza
 Wysłana - 6 maj 2005 11:47       [zgłoszenie naruszenia]

a koncowke ma na tranzystorach

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

spiecie

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL